Додик Мраз: Аутономија замијенила референдум о независности

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Српска 9. јануара формирана као држава и да ће наставити легитимно да гради свој државотворни карактер и јача своју аутономију. Он је истакао да у вези са прославом 9. јануара – Дана и крсне славе Српске постоји консензус свих политичких странака у Српској, и оних у […]

субота, 2 јануара, 2016 / 11:41

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да је Српска 9. јануара формирана као држава и да ће наставити легитимно да гради свој државотворни карактер и јача своју аутономију.

Он је истакао да у вези са прославом 9. јануара – Дана и крсне славе Српске постоји консензус свих политичких странака у Српској, и оних у влади и у опозицији, што је добро, и што говори о томе колико је то важно за Републику.

"То није питање одмјеравања моћи ни снаге, него је ријеч о покушају редефинисања и представљања историје на други начин", рекао је Додик у интервјуу за "Спутњик".

Додик је нагласио да Република Српска није производ рата, нити геноцида, као што Сарајево хоће да јој подметне, те подсјетио да је Српска формално настала 9. јануара, односно неколико мјесеци прије оружаних сукоба и израз је воље народа у БиХ у моменту распада бивше СФРЈ.

"Република Српска може да буде у БиХ дефинисаној по Дејтонском споразуму. Српска не види своју будућност у централистичкој БиХ, она ће се томе супротстављати", истакао је Додик.

Додик је нагласио да српски народ има добро искуство са Русијом, која никада није тражила никакав уступак за подршку коју је несумњиво давала Републици Српској, и да се то мора поштовати.

"С друге стране, имамо Запад који и дан-данас тражи да се одрекнемо неких наших националних позиција, па и саме Републике Српске, јер је то, по њима, неки пут којим треба да идемо. У суштини, они се вјежбају на нама, не уважавају реалност и не чују оно што ми говоримо", додао је Додик.

Додик је нагласио да је политика Републике Српске и даље везана за европске интеграције, али да Српска није спремна да се одрекне сарадње са Русима.

Говорећи о референдуму о Суду и Тужилаштву БиХ, Додик је рекао да се процедуре остварују својом динамиком, да је завршена одређена фаза на нивоу правосуђа и да још треба да се потврди и објави у Службеном гласнику.

Додик је потврдио да постоје притисци да референдум не буде одржан, прије свега, од међународног фактора, високог представника, који брани насиље које је сам спроводио, те оцијенио да ће доћи вријеме када ће све те њихове одлуке морати да се ревидирају јер су неодрживе, противне међународном праву и Уставу БиХ и против воље народа.

Према његовим ријечима, покушавају да референдум прикажу као антидејтонску активност, а референдум је базиран на стварима којих иначе нема у Дејтону.

"Правосуђе у БиХ није предвиђено Уставом БиХ и Дејтонским споразумом. Високи представник БиХ дужи низ година спекулише са међународним правом, погрешно га тумачи и користи своју позицију, моћ, да то презентује земљама, које то лако прихватају, без увида у право стање ствари, како би заштитио своју позицију", наглашава Додик.

Предсједник Српске каже да ништа није урађено у складу са прописима. "На нивоу БиХ могу да се уводе нове надлежности искључиво споразумом страна, а те стране су дефинисане Дејтоном, и то су Републике Српска и Федерација БиХ. Дакле, БиХ није страна, она је нека изведеница, она је нешто што може, а не мора бити. Она је оно колико се ове двије стране договоре, и ништа друго", истакао је Додик.