Додик: Кривичне пријаве због незаконитости у Сребреници

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да МУП Српске врши провјере пријава пребивалишта у Сребреници за протекле изборе и поднијеће кривичне пријаве против свих који су вршили незаконитости. Додик је рекао да се поставља питање да ли је неко ко се пријавио прије избора, а након тога одјавио начинио превару. "Против свих ће […]

четвртак, октобар 18, 2012 / 07:27

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је вечерас да МУП Српске врши провјере пријава пребивалишта у Сребреници за протекле изборе и поднијеће кривичне пријаве против свих који су вршили незаконитости.

Додик је рекао да се поставља питање да ли је неко ко се пријавио прије избора, а након тога одјавио начинио превару.

"Против свих ће бити поднесена кривична пријава за превару. МУП Републике Српске сада провјерава ко се пријавио два мјесеца прије избора, ко одјавио и ко ће се одјавити за шест мјесеци", рекао је Додик за РТРС.

Он је истакао да прави проблем представља "подметање независног кандидата Радојице Ратковца", па су се расули спрски гласови, што је довело у питање побједу кандидата Коалиције за Републике Српску за начелника општине Весне Кочевић.

Смијенићемо Лагумџију у Бећировића

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да ће ова партија остати при захтјеву за смјену министра иностраних послова БиХ Златка Лагумџије и подржати захтјев СДС-а за смјену првог замјеника предсједавајућег Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ Дениса Бећировића.

Додик је рекао да ће почетком наредне седмице бити ријешена многа питања на нивоу БиХ, о чему је јуче у Бањалуци на одвојеним састанцима разговарао са лидером СДА Сулејманом Тихићем и предсједником ХДЗ БиХ Драганом Човићем, али и првим човјеком СДП БиХ Златком Лагумџијом.

"Захтјев за смјеном Лагумџије је од суштинске важности, јер је он понизио процедуре у којима је понизио Републику Српску и није желио да уважи Устав БиХ, Дејтонски споразум, нити ранији договор о партнерству на нивоу БиХ", рекао је Додик вечерас за Радио-телевизију Републике Српске.

Говорећи о европском путу БиХ, предсједник Српске је навео да је ЕУ значајно редуковала захтјеве у вези са Мапом пута и свела их провођење одлуке Европског суда за људска права у случају "Сејдић и Финци" и успостављање механизма координације на нивоу БиХ.

Додик је истакао да Република Српска има конструктиван приједлог у вези са провођењем одлуке из Стразбура, који садржи саму суштину захтјева Сејдића и Финција, али се из Сарајева тражи далеко шира реформа Устава БиХ, што није могуће учинити.

Он је рекао да по питању успостављања механизма координације, никаква субординација не долази у обзир, те додао да Српска тражи да се поштују уставне позиције у вези са европским интеграцијама.

Додик је рекао да специјални представник ЕУ у БиХ Петер Соренсен дјелује одмјерено и објективно, са јасним задацима које је добио – да повуче БиХ даље ка ЕУ.

Он је истакао да дио међународне заједнице не дозвољава опстанак ОХР-а у БиХ, али да има и оних земаља које га подржавају, као што су Турска, Велика Британија и САД.

"Један број европских земаља мисли да ОХР треба да престане да ради, да је неспојив европски пут са постојањем ОХР-а. Изразито јаке земље у ЕУ то и потенцирају у билатералним разговорима, али још увијек се држи неки привид о јединству међународне заједнице", рекао је Додик.

Додик је рекао да Српска, као споразумна страна која је дала сагласност да буду формиране Оружане снаге /ОС/ БиХ, има право да говори о иницијативи за демилитаризацију БиХ.

Он каже да у Републици Српској постоји консензус о том питању, а сматра да су са том идејом сагласни и представници хрватског народа.

Додик је навео да би демилитаризација БиХ смањила огромне трошкове, а било би ријешено и питање војне имовине.

"Годишње Република Српска издваја 150 до 180 милиона КМ за финансирање ОС БиХ. Уколико бисмо постигли консензус о питању демилитаризације, добили бисмо буџетско уравнотежење, те преусмјерили значајна средства за друге потребе грађана Српске и БиХ", рекао је Додик.

Он је истакао да би Српска преузела одговорност за своје људе у ОС БиХ тако што би их распоредили за послове Цивилне заштите, деминирања и других послова за које требају вјештине и знања које они имају.

 

 0 КОМЕНТАРА

  1. Pslije harisa i efendije , strasi nas sa Zlajom i Becirovicem. Ko je sledeci bauk na redu. Djeco, bjezite, eto vuka!
    Neka smjeni i predsjednika RS-a. On me dzepari,kleptoman je, ne vadi ruku iz moga dzepa. Kaze da mu treba jos nekoliko helikoptera , da mu se nadju pri ruci, i u wc ide iz helikoptera. Koliko pisanja , toliko letova .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *