Додик: Кад буде консензус, биће референдум

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је питање референдума у Српској легализовано и да ће референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ бити реализован када буде остварен консензус. "У условима када је правосуђе у БиХ показало своју неспособност да процесуира Насера Орића сматрали смо да тај консензус у Републици Српској можемо постићи и […]

понедељак, 8 фебруара, 2016 / 12:11

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је питање референдума у Српској легализовано и да ће референдум о раду Суда и Тужилаштва БиХ бити реализован када буде остварен консензус.

"У условима када је правосуђе у БиХ показало своју неспособност да процесуира Насера Орића сматрали смо да тај консензус у Републици Српској можемо постићи и да треба да идемо на референдум, али онда смо добили ‘савез за рикверц’ који је гласао против. Вјеровали смо да можемо да изградимо друштвено јавни консензус, али, нажалост, опозиција није била за то. Без консензуса ми нећемо ићи на референдум", истакао је Додик.

Према његовим ријечима, власт у Српској је вјеровала да ће опозиција прихватити референдум, али они су били против.

"Ушли смо и у процедуре, опет, вјерујући да можемо да изградимо консензус. Сада чујем да кажу зашто се не објављује одлука о референдуму. Још не знам да ли је то подршка референдуму или је то цинизам – ако је подршка онда идемо у добром правцу, вратићемо се у парламент и ојачаћемо подршку референдуму, а ако није чекаћемо ту подршку", нагласио је предсједник Српске.

Када хоћете да нешто нећете, као што је случај са опозицијом у вези са референдумом о раду Суда и Тужилаштва, каже Додик, онда чујете ове у "савезу за рикверц" како питају шта дан послије, а ниједном нису рекли шта дан послије у вези са референдумом о Уставном суду БиХ.

"Како је важан дан послије када је ријеч о Суду и Тужилаштву, а није о важан када је у питању Уставни суд", упитао је Додик, истакавши да то говори да "савез за рикверц" игра игру, али да та игра није њихова.

Он је додао да представници "савеза за рикверц" проводе политику странаца и предсједника СДА Бакира Изетбеговића.0 КОМЕНТАРА

 1. Већ сам говорио да сам против референдума управо из разлога о којима сада говори Додик.

  Не може се ићи на тако значајан референдум ако нема јединства (и јаке подршке из свијета).
  Опозиција јесте цинична и неодговорна по овом питању.
  Прије двије године су били за, сада су били уздржани, а у ствари су навијали да Додик распише тај референдум само из разлога јер су ту видјели шансу да се дочепају власти надајући се да би тада међународна заједница интервенисала и њих устоличила.

  Народ ће разумјети ову одлуку, а СзП ће као и до сада лешинарити над њом и давати доказе да је све ово што о њима говори Додик истина.

 2. Немојмо се лагати.
  Додик нема подршку Србије за овај референдум и то је главни разлог одлагања референдума.

  Не треба лешинарити над његовом излазном стратегијом. Када је у ово улазио имао је подршку опозиције, прећутну подршку Србије и Русије. Данас му чак и коалициони партнер отказује подршку.

  Према томе, врло је прагматично тражити излазну стратегију.

 3. @ Симо П. Ороз,09.02.2016. 07:32:38

  Tebi je to pragmatično a ja mislim da levati.

  Tvrdiš da je imao prećutnu podršku iz Srbije a sada ima prećutne otpore iz BGD. Šuplja je to priča. Niti je imao podršku, niti ga Srbija usporava i osporava. Referendum je naša stvar. BGD je to jasno rekao.

  Objašnjenje da lokalne vlasti mogu ugroziti održavanje referednuma tek je levatska priča.

 4. ex-1978,09.02.2016. 08:04:22

  “Referendum je naša stvar. BGD je to jasno rekao.“

  Немој бити наиван. Једно су куртоазне изјаве, а друго је када Меркелица назове Вучића и каже му да смири Додика.

  Заборављаш да је у Србији почела предизборна кампања и да Вучић нема времена да се троши у посредништву између ЕУ и Додика.

  Када се посматра неки проблем све се ствари и околности морају узети у обзир.

  Додик је имао намјеру спровести референдум. Имао је лоше савјетнике који су га убиједили да ће имати подршку Србије и Русије. Надао се и подршци опозиције јер су прије двије године били за референдум.

  А што нико не пита опозицију зашто је прије двије године бла за референдум, а сада није.

  Ја као највећи пророк на Фронталу одмах сам био против референдума јер сам знао да ће се све овако десити.

 5. De ba Simo… jeste baš je frau Merkel zvala Vučića i sa njim tupila o referendumu. Okolnosti su nikad bolje.

  Stav BGD po pitanju referenduma je oduvijek isti. Dodoovo objašnjene o lokalnim komisijama koje ugrožavaju referendum – ubleha je na kvadrat.

  Ako ne održi referendum – obiće mu se o glavu. Svaka bi iole normalna opozicija ovo iskoristila.

 6. Све више излази на видјело да прича о референдуму никада није ни била озбиљна, да ничему није ни служила осим за зајебавање широких народних маса, и одржавању на површини култа личности једног сеоског баје . „МОЈА СЕ ПИКА“
  Примћујем да та спознаја чак долази и до мозга оних навијених на „миле царе“, „миле легендо“,“миле србине“ „миле краљу“…,

  „Држање народа у биједи и незнању, најгори је
  облик насиља“

 7. slavija,09.02.2016. 10:02:01

  “Примћујем да та спознаја чак долази и до мозга оних навијених на „миле царе“, „миле легендо“,“миле србине“ „миле краљу“…,“

  Славија, ја сам један од навијених на ‘Миле краљу’, али сам одмах рекао да је референдум глупост. Много прије било кога од ненавијених.

  Референдум је било добро средство притиска на Сарајево док га се СзП није одрекао чикајући Додика да га распише.

 8. E, moj exeru, prilike na medjunarodnom planu nikada bolje, slažem se, ali unutrašnja situacija je, žalosna nam majka.
  Tovljeniku je jedina misao , kako preživjeti na slobodi, kako da spasi živu glavu.
  Kako radiš, tako ćeš proći.
  A, on je radio sve što je mogao da nas upropasti, i upropastio nas je za sva vremena.

  Da je bio normalan, čuvao bi zemlju svoju i nljude u njoj, a pored toga mogao je da krade , ali sam on. Razumijem, bio je fukarica, seoska, djilkoška . O, čemu mašta fukara? Da se naždere, naloče, razbahati, osili. Mogli smo mu sve priuštiti, i da ne osjetimo,ali tolike fukare koje je on povukao za sobom ne bi izdržala ni Švajcarska, i ina bi bankrotirala.

  Kesići, emiri, nepastiri, lažanski, interrali, kaldere, dušanke i mice prasice, ćeranići i kecmanovići, galijaševići, seratori i anusovci…. i tako do sutra.

  Da je bilo pameti, da smo živjeli skromno, da nam djecu nije rastjerao… , pa ko ne bi bio za referendum.
  Ali, toliko mi se gadi ova ovakva Srpska, njegova, poharana i tiranska, diskriminacijska i primitivna …
  Po mom mišljenju, trebao bi narod izaći na ulice, raspisati i potpisati tender: Ko želi da nas okupira? Da nas prisvoji, usvoji.

  Taj bi nas izgradio s ciljem da izvozi bogatstvo sebi. Kakve smo koristi do sada imali od ovoga sadašnjeg okupatora’ Nikakve.
  Pa, šta?
  Imali bismo plate, kakve-takve.

  Ostao bi neko ovdje, sada svi odoše, zapravo, pobjegoše.

  Kažu mi, morali bismo govoriti tudjim jezikom.
  A, šta imamo sada od toga što govorimo srpskim jezikom?

  Svakako oni koji odlaze tamo neće govoriti srpskim. Jedino što je u ovoj zemlji sadaprofitabilno su škole stranih jezika….

  Dakle, dabogda da nas okupira neko. Recimo, Njemačka, Austrija, Skandinavske zemlje, , …. ja bih ih dočekao sa buketom cvijeća.

  I sada smo pod okupacijom, najstrašnijom, okupacijom našega skota.
  Vjerujte, bilo mi je teže jučešnje skotovo: Moja se pika , nego da me je izveo na trg i objesio. Zapravo, on nas je s tom svojim : Moje se pika, ispljuvao išamarao, i žive sahranio.

 9. Славија, ја сам један од навијених на ‘Миле краљу’,
  —————————————

  Нисам ја ни мислио на фронталовце, него примећујем све више „отрежњења“ и сплашњавања еуфорије, како на ширим друштвеним мрежама, тако и у свом окружењу, па и у широј породици…,знаци су веома видљиви.
  Највећи додикови пљувачи ће бити управо његови до сада френетични „поштоваоци“.

  СзП- је изгледа Савез за Ништа не Дирати.

 10. Свака власт, да би била добра, мора имати добру опозицију.

  Мени је сумњиво што нико из Додиковог окружења ни ријеч није проговорио о злоупотребама у извозу меса, мада је за ту област најодговорније министарство које води Мирко Шаровић.

  То министраство је својим недјеловањем довело будућу сарадњу са ЕУ у области пољопривреде у тамни вилајет.

  Ако прихватимо услове ЕУ, кајаћемо се, а ако прихватимо, кајаћемо се још више.

  Од силне хвале за извоз млијека дошли смо до тога да најновији подаци говоре да је извоз млијека драстично пао.

  И мислим да није случајно што Шаровић умјесто критика добија похвале.

  Пољопривреда је за РС много значајнија грана него за ФБиХ, и у томе грму лежи зец.

 11. Moje se pika….
  Ne pika se onih od kojih se fajfar utovio, onih koji plaćaju kredite s kojima ih je zadužio, a da od toga nisu vidjeli ni feninga, ne tiče se onih koji su mu dali igokeu, onih koji ga obuvaju oblače, s čijim parama ženi , slavu slavi, leti na utakmice … pa i kosu farba njihovim parama.., od čijih para i penzija gradi kule i gradove, kupuje papke, plaća čuvare koji pljačkaju banke i otimaju po drumovima što stignu, a sve su prilike i ubijaju….

  Ne, njegova se pika….
  To ne kaže ni poglavica jednog afričkog plemena.

 12. Тема сз Додикове преваре, обмане, лажи и блефирања око референдума, а друг Васић алиас Симо П. Ороз овдје попут свог шефа и власника партије покушава обманути јавност скретањем приче на извоз меса.

  Милорад Додик је ПРЕВАРАНТ.

  Он причу о референдуму развлачи од 2006. године и том преваром и обманом јавности добија гласове наивних, али причу користи и за политичку трговину. Нњма он никакву намјеру и одмах је било јасно да блефира, као што блефира и причом о запошљавању и наоружавању полицајаца. Ових дана затрпава јавни простор небулозама и бесмисливама, асистира му ртрс уредник Сувара, како би скренуо причу с бројних афера и саслушања њему блиских људи.

  Слично Додику у другу Рајку, данас и премијерка обмањује јавност причом о смањењу броја незапосленост. Људи одлазе у иностранство масовно, одјављују се с евиденције, бришу се они који се не пријаве на вријеме, а натјерали су и пољопривреднике да де региструју као запослени. Све то нема везе с „успјешношћу“ њене Владе, кукала јој мајка.

  Додик би на референдум о Суду и Тужилаштву БиХ кад му је заиграла мечка пред вратома. Годинама толерише селективно хапшење Срба за ратне злочине.

 13. Današnje izjave opozicije se svode na optužbu da je Dodik licemjer (pored BIB, oni govore o licemjerstvu, svjesno preuzimaju Dodikove spinove o izdajnicima, a sve kako se ne bi bavili i kako bi, time, zataškavali pokradene desetine miliona.

  Bosić, danas, pored useljavanja mtel-a u ukradenu zgradu u Picinom parku govori o umanjenju cijene mobilne telefonije – šta je to do zataškavanje i asistiranje kriminalcima?

  Ne postoji opozicija u RS, postoje samo manji ili veći papci.

 14. На овој теми се може јасно видјети разлика између политичара и политиканта.

  Политичар каже свој став, образложи га, каже шта треба урадити и тачка.

  Политикант у једној реченици каже да не подржава референдум, а у наставку реченице критикује Додика што референдум не распише.

 15. „MOJE SE PIKA….“
  Davno sam ja predložio da je nama svima , u kolonu i svi kao Sirijci, pa eto mu neka ostanu smradovi sami, da vidimo kome će biti predsjednik, , neka se šire i šepure, ne trebaju im ni skupština, ni vlada, ni serat…. pa nek ostane pikalo sam…

  Naći će se junak koji će stati ispred nas i da krenemo svi , ispred naših isilovaca koji ubijaju svoj vlastiti narod bobmama punjenim bijedom….
  Ali, sve mogu lakše podnijeti, ali ono njegovo :moje se pika, ne mogu.

  Monstrum, ponaša se kao da smo mi njegovo roblje, kao da smo na njegovoj vlastitoj brazdi pa nas šamara, pljuje, tjera, bičuje, iživljava se na nama.

  Zaboravio je kada je čekao da proda vreću paprika da ode na burek, kada je čekao da mu se osuše farmerke da ih obuče da ide na pijacu,…
  Zaduo od našega , i kosu farba našim parama, nije imao košarkaške lopte, a mi mu kupili Igokeu, milionima smo platili igrače, umjesto bolnice napravili smo mu dvoranu, a on nama-srednji prst, i Moje se pika….

  Bože, ima li Te?