Дани(ј)ел Симић

Додик је цар!

С ово становника и простора којим влада, запада га титула каквог шљахтића, кнеза, или грофића; али начин на који то чини је царски. Чак и за америчку амбасадорку у Сарајстану.

среда, јануар 18, 2017 / 13:21

Морин Кормак, која обавља дужност изасланика стране земље у Дејтонској Долини Плача, обзнанила је домородачкој јавности видео о санкцијама против предсједника Српске. Ваљда јер то све звучи толико невјероватно. Да у писаном облику не би мислили како је шала.

Ваљало је погледати у календар. Видјети да не упадосмо у неки временско-просторни портал, те да је данашње снијежно јутро заправо у 2005. или 2006. години? Јер се, по ко зна који пут, као странац, укључила у унутрашњи сукоб на страни једног народа. У, на папиру барем, сувереној земљи. На начин, као да га је осмислила квазимултиетничка медијска гилда наше исламизиране браће, са све консултацијом котрљајућег Р, усташког апологете познатог и као Небитни Лутак Валентин Инцко.

Ко памти зулум тзв. „међународне заједнице“ на основна људска права српских војника, политичара, новинара, интелектуалаца; а све у циљу што неометанијег уништавања и разградње мировног споразума из Дејтона, није му уопште било свеједно. Ово је доказ да такви силеџијски манијаци и даље постоје. И да им се треба што прије, и што културније супротставити.

Рок трајања: Провјера наде у Трампа

Културније, јер су некултурни. Обавезно само латинични титл санкцијског монолога, најбоље дочарава амбасадоркине бриге о правима конститутивних народа. Поготово оног, српског, којем се овдје прије свега обраћа. Објашњава како је консултовала Владу САД, која ће бити у власти још пар дана? Затим да је поступила на основу одлуке Џорџа Буша млађег из 2003. године?

Теткица се јамачно играла печатима, умисливши да су времеплов.

Откако је Трамп побиједио Хилари-хануму, губитници не могу то никако да поднесу. Барак Обама, у стилу најбољих домаћих хохштаплера, на најгрубљи начин затвара два објекта и протјерује 35 руских дипломата. Учињено је то на основу толико смијешних медијских спинова о руским хакерима који нарушавају изборе, да је непријатно и оним лагаторима о хемијском наоружању и везама Садама Хусеина и Ал Каиде, прије агресије на Ирак.

На то Путин, не само да није узвратио протјеривањем како је обичај, већ је дјецу америчких дипломата позвао на новогодишњи пријем у Кремљ. Трамп је твитовао како је „знао да је Путин паметан човјек“. Потврђујући тако исправност политике која чека нову, а не реагује на немоћне пакости губитничке власти.

Стога, у најбољем излазном сценарију из ове повраћајуће свињарије коју је опослила теткица Морин, треба се надати у нову америчку власт. Та нада је немјерљиво мање извјесна од Путинове, јер ни Србија, а камо ли Српска, нијесу ни за каквог поређења са Русијом. Трампу су, излазећи из канцеларија, Барак-Клинтоновци оставили толико импровизованих експлозивних направа, да ће деминерски тим радити мјесецима.

Без обзира што је Кормаковицина псина дио тог напора, питање је колики је приоритет његово анулирање и агенда успоставе новог односа САД и свијета. Прије свега руског свијета. Но, и Обама је добио Нобелову награду за мир, прије него што је изазвао крвопролиће широм Сјеверне Африке, Блиског истока и Украјине. Ко зна шта ће испасти од ријалити-Трампа. Има прилику да постигне оно што је донедавно било немогуће и помислити – да га Срби воле.

Док мислимо глобално, шта ћемо локално?

Милорад Додик, након свих естрадних предизборних кребечења око Дана Републике, те на крају сасвим смјерног, законског поштовања тзв. Уставног суда и пристојног одазивања на разговор тзв. Тужилаштву БиХ, потезом тете Кормак се медијски дефинитивно враћа у седло свих Срба. А није чак ни референдум објавио у Службеном гласнику РС.

Не носим капу, али ево скидам је зарад фразема. Чачкао је, чачкао и добио реакцију. Сад ћемо сви причати о глобалној политици, а заборавићемо све очигледне злоупотребе и промашаје власти код куће. У ових двадесетак година како ме се да срести у јавности да се дотичем политике, обогатио сам се само једном врстом капитала. А то је да смијем рећи шта мислим.

А стварно мислим, у оквиру политичке понуде коју имамо у Српској, да је Миле цар.

Онако кафански речено. Думам да једини истински слуша шта српски народ западно од Дрине жели. Чему се нада и шта сања. А онда му се обраћа на разумљив начин. Малопривреднички. Путем свог ДОО по имену РТРС. Трудећи се да јавност што више заборави његову квислиншку улогу када је постао премијер на приједлог Биљане Плавшић и посланичким гласовима муслимана. Добро је научио лекцију, па му не пада на памет да му се понове грешке које су тад довеле до губитка власти. По цијену качења са онима, који су га и у овом другом турнусу опет довели на власт. Јер тиме се народ уједињује и групише иза вође. Сад, нада да он то ради зарад стварне жеље ка независношћу Српске, слична је као уфање у Трампа Измјениоца.

Данашња опозиција, без озбира што су њене критике, нажалост по читаво наше друштво, често тачне и не просто преувеличано закерање какво је очекивано у политичкој борби; није за деценију и по народу успјела послати поруку да ће по евентуалном преузимању власти бити ишта другачија. И зато остаје опозиција. Ни због чега другог.

Долили сте уље, али се не играјте даље ватром

Тетка Кормак је сад закопала опозицију на дуже стазе. Што није тако страшно, колико то што је, као и увијек до сада, охрабрила ратнохушкачке исламисте из Тамног вилајета. Осим што је Милету прднула под прозор, БиХ ће зато, док се њена бљувачина око санкција не ријеши, бити блокирана за сваки озбиљнији међуентитетски дијалог.

Чим је Лавров јуче рекао да не треба изазивати нестабилност на Балкану, у свјетлу Николићевог воза за Косовску Митровицу, Кормакова се потрудила да брзопотезно уздрма и зажари труле основе Дејтонске БиХ.

Баш јој хвала на томе.

Осим што је што се Срба тиче, заједно са кловн-Валентином, овим потезом себи купила карту кући у једном правцу; осјећам обавезу да јој нешто и лично поручим. У штампаном медију, док су окупатори били доста јачи и наши их се политичари још увијек бојали као смрти, написао сам да без обзира шта мислим о свом предсједнику и шта понекад о њему кажем, да ћу први узети оружје у руке ако неко покуша да га смијени и наруши принципе демократије и владавине права на којем почива наше друштво.

Какав год да је, ми смо га бирали на демократским изборима!

Нити је ово 1995. година, па да ће нас моћи бомбардовати; нити је 2005. па да нам укидате полицију, као што сте војску. Свијет се промијенио драстично. Поготово НАТО-овим војним пучем у Украјини и руском узвратном интервенцијом у Сирији. Једна Морин Кормак ту не значи више од пијуна. Изазивача непотребних проблема, тамо гдје их нема.

Сретан пут!0 КОМЕНТАРА

 1. Ах, какав заводљив изричај под налетом адреналина и тестостерона….

  Де, болан, Симићу, смири се. Ако хоћеш нешто конкретно и корисно да урадиш, лати се лопате а не пушке, па лопатај снијег око куће.

  Не бригај, неће Милу нико смјењивати но ћемо га ми поћерати.

 2. Трговац може бити успјешан политичар. Политичар који је трговац не може вјечно бити успјешан.
  Када су трговали интересом Јермена нису се ни осврнули на оно што смо сами доживљавали. Сада као неки половњаци пласирали лаж.
  Досљедност је скупа работа, оставља без новца, али барем се не заборавља.:P

 3. А Симићу могу да поручим да предаја Јасеновачке грађе тим истима није епизода млађахнога Додика, него чин националне издаје раван предаји моштију Св.Саве. А заборављаш и ти, лако, прелако.;)

 4. Nadam se da će Amerikanci pojačati svoju meku silu prema režimu u RS, i proširiti sankcije na mnoge političare, tajkune i članove njihovih porodica. Amerika da je htjela BiH bez RS i Srba, tako bi se i desilo. 1995. Klinton je zaustavio HV pred BL. Amerika želi multietničku BiH, želi BiH sa Srbima u njoj, a ne nekakvu unitarnu islamsku BiH. Ali vladavina crvene bande RS je stravično demografski i ekonomski opustošila, a prognoze za budućnost su katastrofalne, tako da su se možda Amerikanci zabrinuli za budući karakter BiH, jer bez Srba BiH postaje islamsko-katolička, ali ipak dominantno islamska. Ukoliko Amerikanci svojom mekom silom ne pomognu Srbima u oslobađanju i opstanku, nema nam spasa, jer mi više nismo u stanju da se oslobodimo. Zdrave, patriotske snage svakim su danom sve malobrojnoje, ostaju samo režimlije i penzioneri.

 5. Шта има спорно у Симићевој колимни?Сагласан сам од прве до задње ријечи.А ти ханђаре,што се партизаном представљаш,изгледа да си дувао лепак.Пређи на Обамину алатку.

 6. И ја подржавам свог православизираног брата Дани(ј)ела у отпору да неко са стране силом смијени Додика (или неког другог). Иако се то неће ни десити…Нека га, нека траје, народ га хоће себи…Само, Симићу, одвади мало те патетике…

 7. Здраве патриотске снаге не постоје већ више од деценије.
  Патриотизма никад код црвених није ни било, нити може бити, таква је то врста људи и њихове дјеце по вокацији.
  Погледајте гдје су данас комунисти и њихова дјеца, или су у политици ладају, или су у невладином сектору који је листом против српског народа.
  Не може се неко ко се ђавољем пентаграму клањао, да нас крстити.
  Патриотизам свих наших данашњих политичара је чиста лаж, Чавић је задњи имао прилику да Српску морално и привредно опорави, нажалост, показао је да није дорастао историјском моменту.
  Остало је историја.
  Не причам о политици нигдје, ни у кући, ни у кафани, али ме вечерас у шетњи питају да неће бити рата.
  Кажем не знам, али ако буде нека пушке узму они који имају виле и власништво над нашим животима, па ми онако кроз главу прође Бранко Ћопић и Николетина Бурсаћ.
  Замислим Додика као Николетину са митраљезом-шарганом, а помоћник му са сандуцима Чавић, као Јовица Јеж.

 8. Један текст госп. Симића, који се неће допасти дежурним ботовима и агитаторима који кампују на овом порталу.

  Опет Данијел овдје није ништа погрешно написао, такође његови закључци, виђење ситуације имају смисла.
  Оно што ме лично занима, је да ли су ове, медијски опасно промовисане, санкције нервозна реакција (одлазеће) америчке администрације, или је то ипак смишљен и планиран потез.
  Санкције (посебно таквог свјетског играча) су увијек вид притиска, оне су често и доказ немоћи силника да реализује своје науме, али некад су оне и наум да се скрене пажња и усмјери, каналише анимозитет према “дежурном негативцу“.
  А дежурни негативац у овој причи, па барем једно 10ак година, је госп.Додик. Раније бјеше миљеник и фаворит и америчке администрације и Запада, но околности су се промјениле, и данас је често на удару.

  Е сад ћу отићи мало у домен дневне политике, и оног чиме нас медији свакодневно трују. Задњих недјеља имали смо доста значајних догађаја, у тој причи је важна и огавна изјава оног смутљивца Инцка.
  И ту је вриједно споменути потезе госп. Иванића. Младен је прозвао (не Миле) оног смутљивца Инцка, његову изјаву оцијенио нечим најгнуснијим, а око догађаја везаних за 9.јануар је туширао лајавце из федералног Сарајева и неке из страних амбасада. Буквално туширао. И наметнуо се у нежељеним потезима као опасан конкурент “дежурном негативцу“.
  А то се не жели, не жели се допустити да у овим догађајима постоји па и привид јединства личности које обављају двије најважније функције у Српској, самим тиме позиције и опозиције у Српској.
  Можда и због тога ове санкције да би се опет протурило обавезно виђење, отприлике мантра; „ма добро, Младен и други из опозиције су мало оманули, нервозно реаговали, застранили, али ипак мора се знати ко је дежурни негативац у овој причи“. Можда.

  И опозиција је могла профитирати из ове ситуације, искористити Младенове потезе. Но није, чак су слали у емисије у федерално Сарајево ликове који нису дорасли ситуацији. И тако још више учврстиле код дијела јавности у Српској привид да су икебане бошњачким политичким елитама, или упрошћено Бакирови Срби.
  А у политици је привид често важнији од правог стања ствари, уосталном плебс нема времена за детаљне анализе и да се позабави позадином приче.
  Зато је и нормална перцепција обичног становника Српске; „ма Додик је цар“, а они који нису на тој линији да су продане душе, зарад неких повластица у Сарајеву, федералном.

  Наравно да ствари нису тако једноставне, и да је право стање ипак другачије, но политика је прљава игра. Уосталом, ако у свијету политике тражите моралне, честите и ваљане људе морам примијетити да их тражите на погрешном мјесту/

 9. „Милина“!

  Сад ћемо се вадити на причу…, ево засјео је Трумп,али не може одмах,треба сад мјесеци док „деминери“ не очисте терен око Трумпа, година, док Трумп промијени свијест и свијет Американаца, док се не курталише Клинтонових и Бушових остатака…,итд итд.,

  Сви ћемо нервозно цупкати ногама и грицкати нокте ишчекујући док се коцкице посложе да „Цар“ искешира једно сликање са великим Ш(Трумп)ом. Тада ће нас тек суМце огријати, тада ћемо добити Велики, а и мали..,

  Пси лају каравни пролазе, а за то вријеме банковни ЦАРСКИ рачуни „великих српских“ душебрижника све дебљи! А за то вријеме у Српској све мање народа, одлазе ли одлазе.
  И даље се перфидно продубљује и сије подјела и мржња међу народом,и даље се предано ради на подјели на оне више расе и ниже расе.
  „Патриотска“ процарска виша раса наводно угрожена,штрајкује у скупоцјеним бундама, аутомобилима…,док им дјеца шаљу разгледнице са словеначких, аустријских скијалишта.
  „Издајничка“ и нижа раса која је крварила за ово срање није имала ни за божићну печеницу, не може да се лијечи, треба да тјера своју дјецу од себе да би преживјела…,

  Виша „царска“ раса поручује нижој осакаћеној раси да не испуњава услове за пензионисање (јер није кеширала), да са троје дјеце нема право на стан јер се требају прво подмирити „ШМИТРАНИ“ са по неколико, подмирити своје членколисце који им аплаудирају и скуте љубе, па макар и самци били…,

  Виша „царска“ раса прави програме за запошљавање инвалида(ниже расе) и поручује инвалидима да треба више да раде ако хоће да преживе,јер забога виша царска раса је све стекла својим радом и трудбеништвом….,како се усуђујете инвалиди да не радите???

  Гдје су инвалиднине ПАТРИОТСКА тзв.ВИША РАСО???,Ево већ је 20-ти..нисте се још отријезнили од светковина, што ли??? Нижа раса нема право на светковине???

  С И К Т Е Р О Л О Ш У!

  Ах да Симићу, „ЦАР“ са овим стварима нема ништа, он је ЦАР???
  Он је само за сликање са свјетским царевима јер је и он раме уз раме са њима, треба га бранити и са пушом па макар остали овдје само Ти и Он???

  ИЗДРЖИТЕ ДРУГОВИ, ИЗДРЖИТЕ, НЕЋЕТЕ ЈОШ ДУГО!

 10. написао сам да без обзира шта мислим о свом предсједнику и шта понекад о њему кажем, да ћу први узети оружје у руке ако неко покуша да га смијени и наруши принципе демократије и владавине права на којем почива наше друштво.

  Какав год да је, ми смо га бирали на демократским изборима!

  Нити је ово 1995. година, па да ће нас моћи бомбардовати; нити је 2005. па да нам укидате полицију, као што сте војску. Свијет се промијенио драстично. Поготово НАТО-овим војним пучем у Украјини и руском узвратном интервенцијом у Сирији.

  А гдје је то оружје било Поплашен кад је склоњен? Тачно, неће нас бомбардовати и укидати војску јер су то обавили. Пусти те Додикову шупљу свијет се промијенио. Русима закуцали на врата, у Кијеву се не питају ништа, а да се питају овдје.

 11. “Rekao mi je da Srbija neće prihvatiti te sankcije. Ne želim da Srbija i Republika Srpska imaju zbog mene problem. Ne smatram da sam Bogom dan i da treba da ostanem ovdje stotinu godina. Ovo nije moje nasljedstvo. Imam mandat još dvije godine”, rekao je Dodik.

  ——————————————————————————————————————————————–

  “Ne očekujem nikakvu zaštitu. Više mi čuvaju leđa neki `zapadnjaci` nego predsjednik Rusije Vladimir Putin, a on je odličan čovjek”, rekao je Dodik.

  ——————————————————————————————————————————————–

  Predsjednik Srpske naglašava da ga nijedan sud nikada nije osudio za kršenje zakona, niti protiv njega postoji optužnica, ali da je stalno pod nekim istragama i upitao – gdje piše da je američki ambasador u BiH zadužen da određuje ko krši zakone?

  ——————————————————————————————————————————————-

  “Jedino što mogu da zaključim je da oni percipiraju da je SNSD 18 godina dobitnik izbora i da može sam da donese odluku da li će biti nekog referenduma ili neće. Odluku o referendumu donosi parlament, a ne Milorad Dodik, niti SNSD”, rekao je Dodik.

  ——————————————————————————————————————————————-

  “Mi smo rekli da ćemo 2018. godine sjesti i vidjeti dokle se stiglo sa sprovođenjem Dejtonskog sporazuma i da li su počele da se vraćaju nadležnosti kako su predviđene tim sporazumom, te da će, ukoliko se to ne desi, SNSD razmišljati o tome da pokrene pitanje mirnog razlaza u BiH”, rekao je Dodik.

  ——————————————————————————————————————————————

  “To smo vidjeli kroz istoriju i sada znamo šta mogu da urade. Ali ima neko dostojanstvo koje ne može da se dovede u pitanje. Ne možete vi meni reći da moram da sprovedem reformu policije, da prihvatim da BiH nema tročlano Predsjedništvo, nego da ima jednog predsjednika i da Republika Srpska promijeni naziv”, rekao je Dodik i dodao da se bori za poziciju Srpske.

  —————————————————————————————————————————————-

  “Sankcije su uvedene Miloradu Dodiku i to je moj problem. Nisam prvi kome su uvedene sankcije”, rekao je Dodik i podsjetio da su pod sankcijama bili mnogi političari u Srbiji i BiH.

  http://www.atvbl.com/dodik-zatrazicu-reviziju-odluke-o-sankcijama/

 12. Dodik je istakao da nikada nije bio saradnik Amerikanaca, jer u suprotnom ne bi svojevremeno bio smijenjen nakon dvije godine mandata.

  “Ja sam 1998. godine u jednoj konstelaciji odnosa izabran za predsjednika Vlade Republike Srpske i za to je bio dovoljan broj glasova u parlamentu. Neki pričaju `ovi i oni su glasali`, a neki da to nije moglo bez uticaja Amerikanaca… Moguće da je to bilo tako, ali to su Amerikanci radili iz svog interesa. Nakon dvije godine, ja u njihovoj percepciji nisam bio njihov igrač i oni su učinili sve da dovedu Ivanića na mjesto predsjednika Vlade, ali ostala je priča da oni mene drže svih ovih 20 godina”, rekao je Dodik.

  On je ukazao da su se glavni ustupci i gubljenje nadležnosti Republike Srpske desili od 2001. godine kada više nije bio predsjednik Vlade, ali da je to prenošenje stalo 2006. godine kada je ponovo preuzeo tu funkciju.

 13. Да не буде забуне, ово горе „СИКТЕРОЛОШУ“, није упућено писцу текста Симићу!

  Али и даље остаје на снази!
  20-ог је исплаћена инвалиднина, уз инвалиднину сам добио и „честитку“ пријетеће писмо.. …ископаше негдје од прије 4 г. некакву казницу од 50км, јер нисам полицајцима хтио дати на руке, тако је и заборављено. Кажу да ће доћи плијенити,силом наплатити, или ћу у затвор.

  Изгледа УДБА ревносно чита Фронтал.
  Док двије опајдаре троше на екскурзију по Америци десетине хиљада за два дана, и којекакви дебели крмци, УДБА гребе по ћошковима сићу, вјежба и глумата државу на осакаћеним инвалидима,пријети им затвором.сили се, за 50км…,

  Ет’ само толико!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *