Додик: Изетбеговић је давно рекао да ће жртвовати мир, а има још много својих сљедбеника

Премијер Републике Српске, Милорад Додик, изјавио је да се у наставку „бутмирских разговора“ може разговарати само о неким техничким питањима, а да укидање ентитетског гласања није на дневном реду, нити ће бити. Додик је нагласио да не намјерава да прихвати било какве приједлоге промјене Устава БиХ којима се крши Дејтонски споразум. Премијер Српске је рекао […]

субота, октобар 17, 2009 / 12:31

Премијер Републике Српске, Милорад Додик, изјавио је да се у наставку „бутмирских разговора“ може разговарати само о неким техничким питањима, а да укидање ентитетског гласања није на дневном реду, нити ће бити.

Додик је нагласио да не намјерава да прихвати било какве приједлоге промјене Устава БиХ којима се крши Дејтонски споразум. Премијер Српске је рекао и да се уопште не може разговарати о приједлогу за укидање права ентитета да ветом стопирају неке одлуке у парламенту БиХ.

"Моја воља произилази из љубави према РС и народу који тамо заступам и немам намјеру да се додворавам било коме и будем лијеп момак. Моје је да одговорим на очекивања и страхове људи који су у РС много пропатили и гдје је погинуло 29.000 људи за оно што је РС и ја немам право да се не осјећам за њих одговоран", рекао је Додик.

Наводећи да је најбоља дефиниција компромиса "када се стране компромитују", Додик је оцијенио да је очигледно да се то тражи

Наводећи да је најбоља дефиниција компромиса "када се стране компромитују", Додик је оцијенио да је очигледно да се то тражи. Он је нагласио да Муслимани драматизују ситуацију и да многе стране дипломате, које највише времена проводе у Сарајеву, слушају њихов плач који се увијек заснива на причи како су они једине жртве, а остали су злочинци, агресори.

"Нама су јасне поруке. Давно је Алија Изетбеговић рекао да ће жртвовати мир у БиХ за БиХ, а он још увијек има веома много својих сљедбеника, има још људи који су спремни да иду до краја, да кроз мир заврше своје ратне опције", истакао је Додик и додао да се онда дође у ситуацију да међународна заједница сматра да неки помак треба учинити, па у правилу лицитира њихове жеље и она предлаже умјесто Муслимана.

Додик је рекао да домаћи политичари из ФБиХ, прије свега Муслимани, покушавају да међународну заједницу добију за своје приједлоге и да се оно што се чује од Америке и Европе, у суштини, слушало претходних година од Муслимана који су незадовољни Дејтонским споразумом.

Он је навео да Муслиманима смета РС и да би они "најрадије мајоризацију, централизовану БиХ, у којој би било одлучивано по систему један човјек један глас и већином у парламенту".

Моја политика уопште није усмјерена ка било каквој дестабилизацији и насиљу

Премијер РС је истакао да је он апсолутно привржен миру и да његова политика уопште није усмјерена ка било каквој дестабилизацији и насиљу, већ да је његов циљ да се поштују договори и процедуре.

На константацију да је он предложио да питање референдума уђе у Устав БиХ, Додик је рекао да се, ако би постојала расправа о уставним промјенама, мора знати ко то предлаже и да странци "сигурно нису мјесто које може бити релевантно и легитимно за приједлог било каквих уставних промјена".

Премијер Додик је рекао да је "црвена линија, која се понекад тражи, давно пређена" и да је промијењено доста ствари у Дејтонском споразуму.

Говорећи о синоћњем сусрету лидера странака из РС са предсједником Србије, Борисом Тадићем, у Београду, Додик је рекао да предсједник Србије није ни покушао да врши на њега притисак да промијени своје ставове у вези са реформама у БиХ, које предлажу представници САД и ЕУ.

"То није ни покушано нити сам тако нешто осјетио у било чему. То је била партнерска размјена мишљења. Мислим да је апсолутно јасно да тај притисак не постоји, ми га не осјећамо. У многим питањима се слажемо", рекао је Додик.

Додик је напоменуо да је Тадић рекао да Србија, као гарант Дејтонског споразума, несумњиво стоји иза тог споразума

Он је напоменуо да је Тадић рекао да Србија, као гарант Дејтонског споразума, несумњиво стоји иза тог споразума и да је за све мирне опције у региону, а наравно и у БиХ те да ће поштовати договор свих страна у БиХ – три конститутивна народа и два ентитета.

"Мислим да је то довољан и фер оквир", навео је Додик.

На питање ко на кога може да изврши утицај и да ли Тадић може утицати на њега, Додик је рекао да су "то нека времена која могу да асоцирају на /бившег предсједника Србије Слободана/ Милошевића, како је он држао неке ствари".

"Мислим да се наши разговори са предсједником Тадићем заснивају на партнерству и разумијевању услова у којима радимо и он и ја. Сасвим доро разумијем геополитичку позицију Србије по многим питањима и Тадић разумије ту ситуацију. Он је као предсједник често у РС и показао је значајан интерес за збивања у РС. Он је несумњиво привржен останку и трајности РС и у том погледу дијелим с њим те вриједности", нагласио је Додик.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *