Додик испунио све што је обећао Јосиповићу

БАЊА ЛУКА – Премијер Републике Српске Милорад Додик испунио је све што је обећао у вези са повратком Хрвата у РС, рекао је предсједник Хрватске Иво Јосиповић. "Заједно смо посјетили гробове жртава сва три народа из протеклог рата у БиХ. Све што је обећао у вези са Хрватима из РС је испунио. Али, очекујем од […]

четвртак, октобар 14, 2010 / 10:38

БАЊА ЛУКА – Премијер Републике Српске Милорад Додик испунио је све што је обећао у вези са повратком Хрвата у РС, рекао је предсједник Хрватске Иво Јосиповић.

"Заједно смо посјетили гробове жртава сва три народа из протеклог рата у БиХ. Све што је обећао у вези са Хрватима из РС је испунио. Али, очекујем од њега, као и од свих политичара, да поштује међународно право", рекао је Јосиповић и додао да је оптимиста када је ријеч о сарадњи с Додиком.

Јосиповић је за аустријски дневни лист "Пресе" истакао да је сада након избора прави тренутак да разговори о реформама у БиХ буду настављени.

"Током предизборне кампање реторика је радикализована, али сада је, након избора, прави тренутак да се наставе разговори о реформама да би БиХ постала функционална држава која је способна да постане чланица ЕУ", рекао је Јосиповић.

Одговарајући на питање у вези са критикама које су у Хрватској услиједиле након његове изјаве у Сарајеву да је и Хрватска одговорна за патње људи током рата у БиХ, Јосиповић је рекао да су сва истраживања јавног мњења, која су услиједила након тога, показала да 80 одсто грађана подржава овај став.

Он је нагласио да је, очигледно, "било аспеката хрватске политике у БиХ који нису били примјерени".

У вези са међусобним тужбама за геноцид Хрватске и Србије, Јосиповић је поновио ранији став да су тужбе непотребне, ако се проблеми могу ријешити на другачији начин – преносе "Независне новине".

"Листа отворених питања још је дуга. Разграничење, избјеглице и нестали. Наша генерација политичара ове проблеме мора ријешити и не смије их оставити наредној. Већ смо урадили много. Односи са предсједником Тадићем су веома добри", рекао је Јосиповић.Оставите одговор