Додик, испред своје коалиције у Српској: Сарадња са НАТО није спорна, чланство неприхватљиво

У Бањалуци је одржан састанак челника владајуће коалиције у Републици Српској коју чине СНСД, ДНС, СП, Демос, Уједињена Српска и НДП.

уторак, 6 августа, 2019 / 15:06

Српски члан Предсједништва БиХ и предсједник СНСД Милорад Додик рекао је на прес конференцији да су се коалициони партнери данас сагласили око споразума који су након девет мјесеци лидери СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и СДА потписали јуче у Сарајеву.

– Коалициони партнери су сагласни – сви елементи споразума у складу са актима Српске и са Резулоцином о војној неутралности – нагласио је Додик.

Говорећи о НАТО рекао је да сарадња није спорна, али да чланство није прихватљиво.

– Вјерујемо да ће Савјет министара ускоро бити формиран. Непотребно дуго се чекало – рекао је Додик истичући да су створени сви темељни услови како би се формирао Савјет министара.
55 КОМЕНТАРА

 1. Сарадња са Нато је неспорна. као што би била сарадња са Хитлером или сарадња са Аганлијом. Мало то бркамо, преговарати се често може са непријатељима, али сарађивати је немогуће. Иначе,сарађујемо у сопственом уништавању…

  1. рече Милорад и каже сину (или брату):

   “Слушај, предао нас је злочиначком НАТО-пакту. Пакуј ствари и у Њемачку. Тамо је правда и сигурност.“

   А то што је Њемачка НАТО, то није битно.

   Шизофренија…

  1. Млађо,

   плитко размишљаш…

   Не можеш Хрватску и Албанију, а ни ову Црну Гору, ставити у ранг Србије.
   Без обзира на милошевићевско-караџићевске брљотине, Србија и Срби још увијек имају велики војни углед код својих традиционалних западних савезника којима је баш због тог историјског угледа стало да Србија и Срби буду у савезу са њима.

   Удбаши су на апаратима.
   Креће чистка ….

  2. Simo, o kakvom ugledu govoriš?
   Danas je bitnije od bilo čega kojeg ti je djed društva (privrednog ili vojnog) bio osnivač nego koje si nacije.
   A djedovi i oci bogova ( sotone) kojima se klanjaš su bili i ostali dopisnici, doušnici, članovi i ljubitelji komunistia,udbe i petokrake.
   Tu nema ugleda, zato i sisaju Nato paktu.
   Denacifikacija i demontiranje komunističkog zlikovackog sistema nije izvršeno samo u dvije zemlje koje imaju privid slobodnih izbora a to su Rusija i Srbija + RS.
   Zato je srpski narod i pušten niz vodu da pati i sluša neprekidne laži tebe i tebi sličnih sotone i prvorođenog o nekom čišćenju i kraju more.
   Prvo je udba osnovala radikale a zatim nazadnjake da unište Srbiju i srpstvo do temelja, vrati ozbiljnost komentarima ako hoćeš da iko uopšte pomisli da to što pišeš ima veze sa stvarnošću.

  3. @Mladen 7. августа 2019. у 20:12
   Као борац бивше, тзв. АБиХ, Симо Хороз у својим коментарима стално подржава „свјежег дашка“ Додика (рукољупца Мадлин Олбрајт), која га је као мандатра владе РС именовала Биљана Плавшић. Наравно да би Сими Хорозу, као Алијином бојовнику јако импоновао улазак БиХ у злочиначки НАТО – јер би се тиме сачувала јединствена БиХ што је и Додику, Човићу, а зиме и Шпирићу циљ. Не треба се уопште замајавати да читаво „предсједништво“ БиХ има исти циљ, али га различито презентују за дневно политичке сврхе. Иначе, зашто би сада Бакир бранио Додика пред српском јавношћу?

  1. Не знам пратиш ли?
   Али, Србији је велика афера око прислушкивања.

   Највећи ас демагогије и патетике је на јутарњем обраћању нацији отворено показивао “државне тајне“ шаљући сигнал да је вријеме за обрачун са комуно-усташком удбом која Србију држи деценијама у заробљеништву.

   С обзиром да си на Фронталу дуже вријеме и да је савко нормалан евидентирао да си политичи глуп ево неколико чињеница без покушај да било шта сугеришем.

   – Макрон долази у Србију
   – Два дан иза тога Харадинај иде у Хаг
   – Додик диже вето и обара одлуку чланова предсједништва које су бирали Бошњаци
   – Неколико дана иза тога Вучић објављује рат “удби“
   – Мирсо очајнички покушава убиједити Боренавића да буде пети
   – Изнебуха се потписује споразум о формирању СМ, “са или без НАТО“.
   – И на крају долази “тата игре“ да све то стави у званичну форму:

   https://www.kurir.rs/vesti/politika/3298759/tramp-salje-jasnu-poruku-srbija-ne-sme-da-ostane-bez-icega-na-kosovu-predsednik-amerike-spreman-za-konacno-resenje-citajte-u-kuriru

   Коњино, кужиш ли шта?

  2. Наравно да у увај списак нисам убацио Колиндин игроказ о исламистима у БиХ, Алуминијум, Мехтићеве твитове, Рајканове анти-нато-небулозе итд.

   Још једном да изразим дивљење и подршку нашем предсједнику Милораду Додику, највећој српској политичкој величини у првој четвртини двадесет и првог вијека.

  3. Danas vidim na tv naslov u pregledu štampe kaže prvorođeni udbaš da Srbija ne moze u nato zbog 29-ki.
   A Hrvatska godinama član nato leti na 21-cama.
   Ugled i saveznici???

 2. Глуп?
  Коњ?
  Вучић?
  Харадинај?
  Додик?
  Колинда?
  Макрон?
  Трамп?
  Дивљење?
  Ћуј дећец , никај ти ја овде неразмем или ти пак кужим?
  Морти ови из „служби“ ЈНА рушију ове из УДБЕ?
  Али кај би ја томе знал?
  Ја би рајше сада ене штрукле.
  Ал’ првејше , пурицу з млинцима.
  И на крају , кај је све то без цвичека?

 3. Onaj koji zagovara NATO ne razlikuje se mnogo od poturica koji promijenise vjeru „za veceru“. Protutanjali su ovuda razliciti bjelosvjetski olosi. Nudeci batinu i sargarepu lakome i beskarakterne jedinke su bile sklone da se priklanjaju okupatoru. Danas kada je NATO najslabiji, sa realnim izgledima raspada, zagovarati medju Srbima prikljucenje istom je kao spasavati se na brodu koji tone. Jedino mogu razumjeti da neko za svoju agitaciju dobija novac. Sve drugo je lakomi diletantizam i politicki analfebatizam. Drugim rijecima, radi se o ljudima cija je osnovna karakterna crta zenski polni organ.

  1. Misljenje jednog balinceta koje se predstavlja kao Srbin daje mi satisfakciju da je moje misljenje ispravno. Jos da Mladen i Simka suprotstave misljenje ugodjaj ce biti potpun.

 4. Симо,

  јеси овдје увијек радио за Додика, али ниси никад изражавао дивљење према њему све до неки дан, односно од дана када је он лично на Фронталу прочитао моје писмо Сребренки и видио да га зовеш Рудоња.

  Да је било среће, па да је чешће био на Фронталу, да је читао моје колумне и саопштења за јавност, умјесто што је о мени добијао информације од његових савјетника и оних око њега, оних који су се бојали да Лазаревић не ојача?????

  Иначе, Додик јесте јак политичар, али је пропустао шансу да остане у историји запамћен као државник.

  Значи,за сада, једини прави српски државник после другог свјетског рата јесте проф.др. Војислав Коштуница.

  Додик је задњих десетак година имао велику шансу да буде други српски политичар коме се тај епитет могао додијелити, шансе су остале, али веома, веома мале.

  Разлоге његовог неуспјеха као државника тражи у мојим коментарима и колумнама задњих 7-8 година, све ће ти се само казати, односно, биће ти јасно зашто није искористио невјероватну прилику?

  Да буде већа штета по њега, српски народ и све грађане у Српској, све је услове имао, од дугогодишњег континуитета власти, до јаког тима и историјских околности које су му ишле на руку.

  Али теби је то већ јасно, знаш ти добро шта је остварени српски патриота и човјек са државничким манирима овдје несебично предлагао, све како би се водила одговорна национална политика, односно, изградио- доградио неуништив правни, политички, безбједносни привредни и образовни систем Републике Српске, тачка.

  1. Kakvo je to pitanje?
   Umjesto da traži članstvo u Nato i 10 milijardi dolara za obnovu bombardovane i sankcijama opustošene Srbije Vojo Globura je Džordž Bušu rekao da nikada neće oprostiti Americi i završio sastanak za dva minuta čime je Srbe i Srbiju zajebao za sva vremena ko Zaim.
   Zato je najveći za Nikolu.
   Tačka, tačka i ti treba da se diviš Voji zajedno sa Nikolom.

 5. Зеисе,

  у праву си за цитирање Коче Поповића, надам се да си знао да њега цитираш када кажеш да народ са ових простора -парафразирам, мрзи сваког ко га унапређује, а одушевљава се оним који га пљачкају, понижавају и загупљују.

  Често пишеш о Србима како најгорим, ипак има једна истина која је такве болела кроз историју, та истина је о великом слободарском српском народу.

  Народу који има преко хиљаду година своју јаку традицију и државност, нљароду који ослободио све народе у бившој Југославији, (од слованаца, до хрвата, македонаца и муслимана),народу који је изнњедрио највеће свјетске научнике, књижевнике, државнике, спортисте, умјетнике……….

  Народу којем неће моћи наудити кратке историјске грешке политичара типа Милошевића, Шешеља, Драшковића, Ђинђића, Тадића………………

  Кратак је то период да се поништи оно што је кроз вијекове часни српски народ оставио, све као трајну позитивну задужбину цијелом човјечанству.

  Видјећеш кад овакви дођу на власт да ће као руком бити анулиран ти меланоми, те (не) намјерне грешке српских издајника, сујетних курви и сарадника тајних служби, тачка.

  1. Bosanski kurd bez istorije,drzave,zastave,himne,jezika ,pisma….
   Nastao genocidon osmanlija nad hrišćanima,pa bi sad da dokazuje kako nije poturica vec eto „hiljadugodisnji bosnjak“
   Behehehe
   No cinjenica je da je bosanski kurd

 6. Не смије Симо са свог главног ника да спинује, па као тачкица подваљује.

  Гдје ти виђе да се ја у коментару зеису додварам, прочитај добро коментар, обавезно прочитај још једном, јако је поучан, тачка.

  1. У нормалним ситуацијама твоје улизивање балилуку би се подвело под лизање дупета.

   Међутим, ти си искористио близину дупета и муда.

   Вавијек си био авангарда.

 7. „Често пишеш о Србима као најгорим, ипак има једна истина која је такве кроз историју болела, та истина је о великом слободарском српском народу“

  Па онда испод објашњење зашто јесмо један од позитивних народа кроз историју свијета.

  Ето то је реченица упућена зеису у мом прошлом коментару.

  Шта треба да пишем како је балија, да му јебем матер?

  Овако много више боли, два у један, значи, ем подсјетиш српске волове како се културно и писмено истичу врлине свог народа, ем набијеш комплекс ниже вриједности разним србомрзачким зеисима, оним што те мрзе баш због тога што су можда некада припадали том славном народу.

 8. Ево ко и како критикује Додика гледе НАТО.
  И будали је јасно зашто не могу Додику пера одбити.
  Мирсо се сатра да искритикује Додика због споразума који му измиче фотељу испод гузице, а ћутио је када његов колега из странке и министар отворено агитује за НАТО.

  Народ то препознаје, Додик због опстанка на власти подстиче опстанак будала у опозицији и имамо случај да ће Додик и послије овога још ојачати у народу, а скинуо је терет странаца са леђа.
  Браво предсједниче!

  МЕХТИЋ: “S obzirom na našu prošlost, volio bih da zajednički guramo priču vezanu za NATO i da ko god uđe u NATO ne predstavlja opasnost. Bit ću iskren, mislim da bi nam NATO donio više sigurnosti, a sve ostalo samo nestabilnost. Mi smo mala država koja ne može značajno utjecati na značajne procese, ovdje se uspostavlja sistem da se mnogi interesi sila preko nas ostvaruju, pa nas vrbuju, jer možemo dobro poslužiti.“

  https://www.haber.ba/vijesti/bih/731868-mektic-bih-treba-postati-clanica-nato-a

  МЕХТИЋ: “To je pokušaj istorijske prevare srpskog naroda. To je direktan udar na teritorijalni i ustavni integritet Republike Srpske zbog toga što uvlače Republike Srpsku u evroatlantske, odnosno NATO integracije na jedan manipulatorski i perfidan način. Dakle, to je jedna neviđena izdaja koju oni ponovo pripremaju.“

  http://www.rtvbn.com/3961565/maske-potpuno-pale-snsd-gura-srpsku-u-nato-

  1. Dobar si. Samo da se manes slijepog zagovaranja NATO-a. Ne govori ti rusofil, niti seseljovac. Sagledaj malo realnije cinjenice. Cist interes. Kad nismo do sada ne treba ni sada.

 9. Кад смо већ код ове приче око споразума три партије, или код принципа без принципа, односно, код неког имагинарног договора без облигације, морам отворено да кажем како се са овим срањем од договора не слажем.

  Мислим да то није добро за Републику Српску, али не због наставка АНП, него што тај договор без обавеза продужава још на четири године стање које иде на руку Федерацији.

  Понављам, то нимало није добро за Српску, зато тврдим да је крајње вријеме да се подвуче ЦРТА, односно јасно договори са Федерацијом како даље, да се то стави у обавезујући споразум, те да тај споразум писмено и јавно потврде они који су гарантовали Дејтонски споразум и својим потписом на њему то потврдили.

  1. Гњурац,

   имаш ли ти јасан став по било чему?

   Већег демагогошког говнета од тебе тешко да има на овом дуњалуку.

   Ја таман смислим теорије и хипотезе да их прилијепим балилуку, а ти улетиш и разбијеш ми концепцију јер те многи сматрају Србином.

 10. Како може бити јаснији СТАВ од овога што сам написао, ово ниједан политичар у Српској није имао муда рећи, зар није тако?

  Значи понављам, ЗЕЛЕНИМ СРПСКЕ не смета ни АНП, али да се прије тога искористи блокада у Сарајеву у корист трајног договора са Федерацијом, све са овјером тог договора од стране потписница Дејтонског споразума.

  Иначе, чуј ти њега, као оно нешто мисли, па му нешто ја сметам?

  Ко тебе за шта јебе будало, у осталом, нисам ја крив што јасан став ЗЕЛЕНИХ није на линији са уским партијским и личним интересима у СНСД.

  Да не говорим о ставовима Додикових приватних, тзв. виолета партија, партија за једну гузну употребу.

 11. Гдје си „друже“ Симо?

  Дај да једном за сва времена расчистимо, односно да те питам, а ти искрено одговори?

  Значи, јеси ти онај прави, прави Србин, или си онај предратни друг Србин?

  Слободно буди искрен, знаш да сам ја добар човјек, какакв год буде одговор, ти и даље остајеш мој љубимац-фронталџија, све заједно са мојим Јасмином.

  Мени је важно да се ти данас крстиш, јебе ми таман да си се прије рата петокрачио и могуће тастовао нормалне Србе, оне који су као и црвени учили школе, поштовали државу, радили, градили, спортом се бавили, ма радили све исто као и они, само што ти прави и нормални Срби нису ни 2% јебавали те другове, али зато јесу њихове другарице, све сходно старосној доби.

  1. Гњурац,

   између мене и тебе је огромна разлика.

   Док си ти крао електроде по Фамосу ја сам обилазио свијет, а захваљујући својим инжењерским вјештинама зарадио довољно да не морам, поут тебе, лизати и шупкове и мудове разним ублехашима.

   Ја сам интелектуално и материјално независан па ми се може да у једној реченици Додика назовем Рудоњом, а у другој похвалим његове добре потезе.

   Мој сан, као и сан свих напредних и нормлних Срба је “Србија и Срби на Западу“.

   Обишао сам читав свијет, радио у државама са разним системима, па сам компетентан да дам свој суд.

   Америка је најјнапреднија и најправеднија земља на свијету. За њом иде Канада, па Аустралија и Нови Зеланд. Онда Европа, прво Сјеверна, па онда Њемачка. Иза су Британија, Француска и евентуално Италија.

   Остало је гола пропаст.

  2. @Симо П. Ороз 10. августа 2019. у 15:41
   Valjda si se Simo, zbog tih svojih zapadnih „svjetonazora“ i borio za NATO i uz NATO? I, oni su tvoji prijatelji, zar ne? Ti ćeš se ograđivati od Rudonje, kad za to dođe vrijeme, a sada ti on treba da se malo ogrebeš o Laktašenka.

 12. Да ово Мехтићево будалење око НАТО није случајно показује и проблем терминала код граничног прелаза Рача.

  СД подржава шпедитер и каже да не треба измјештати гранични прелаз. У реду, нека подржавају. Само постоји један проблем. Тај терминал се не може укинути без сагласности министарства за спољњу трговину које води Мирсо Шаровић.

  Мирсино министарство је дало зелено свјетло за укидање тог терминала. Без те сагласности УИО не би могла започети процедуру укидања.

  http://www.rtvbn.com/3961773/sds-sprijeciti-izmjestanje-terminala-na-raci

  1. Nisi ni ti Simo daleko od te „nove bošnjačke religije“, kako sam kažeš. Bolje bi ti bilo da sjediš na toj planini i ne silaziš u grad, jer u Banjaluci ima dovoljno seljaka i bez tebe. Ti bi se lakše snalazio u „Sarajstanu“ sa svojom kupljenom inženjerskom diplomom. A tamo imaš i prilike da se sastaješ sa velikom većinom svojih istomišljenicima i saborcima za učlanjenje u NATO, pa i Dodikom kad prolazi kroz tunel Vranduk na putu u Saraj i časti radnike koji rade u tom tunelu sa po 200 KM otetim iz bužeta Republike Srpske.

 13. Елем, да још једном поставим питања:

  Зашто Срби хоће у економско, политичко и територијално јединство са Њемачком, Франуском, Италијом, Белгијом, Пољском, Чешком итд, а неће у војно јединство са истим?

  Да ли то постоје двије Њемачке, Франуске, Италије, Белгије, Пољске, Чешке итд.?
  Економски и политички пријатељске, а војно непријатељске?!

  Да ли те земље сматрамо пријатељским или непријатељским?

  Ако су пријатељске зашто нам поред економског, политичког и територијалног уједињења, смета и војно јединство јер је поред три претходно набројана војно уједињење природно стање?

  Како Срби замишњају да буду у економској и политичкој унији са Њемачком, Француском и Италијом, а да се војно вежу за њихове ривале (пејоративно се то зове неутралност)?

  Зашто Срби наговарају дјецу да се селе у непријатењске земље?

  Зашто Срби примају помоћ из фондова непријатељских земаља.

  Пичке, одговорите на ова питања…

  Ако немате одговра, а кренете са ниским провокација, попушите Сими курац!

  1. Teorija ti je suplja totalno, skoro da i ne vrijedi davati odgovor. Posto cesto potenciras to pitanje evo da ti odgovorim.

   1. Svrstavati se na jednu, u ovom slucaju natovsku, stranu u savremenim geopolitickim odnosima i preslagivanju svijeta bilo bi blentavo i nepromisljeno. NATO nece izgledati isto za 5-10 godina. Mozda nece ni izgledati uzmajuci u obzir savremena desavanja oko Sirije, Venecuele, Irana, Turske, Rusije, te glavnih igraca u Evropi u smislu formiranja evropskih bezbjednosnih snaga.
   2. Sto se NATO-a tice vise stete od njih ne mozemo imati nego sto smo do sada imali. Prezivjeli smo najgore da bi sada imali potrebu sa im se pod suknju zavlacimo.
   3. Licno nisam ni za EU integracije. Ne zbog patriotskih razloga, vec zbog interesnih. Da smo normalna drzava znatno bi vecu komparativnu prednost imali da ostanemo van EU a da budemo sa njom okruzeni, prije svega u ekonomskom i finansijskom pogledu. Stapanjem u EU samo bi bili shupak EU (periferija), u suprotnom slucaju pomenute prednosti mogle bi se iskoristiti za formiranje centra.
   4. Prica o pracenju Srbije u pogledu NATO ima smisla ako zelimo da imamo i minimum nacionalne odgovornosti i kakvu takvu nacionalnu strategiju.
   5. I vece sile, svaka u svom vremenu, su protutnjale ovuda pa ih vise nema.
   6. Nismo se nikada priklanjali okupatorima.
   7. Licno ne zelim da mijenjam lupanje sakama sa cvokama u smislu nemoj me vise saketat, bicu dobar, ali eto pucaj mi cvoke kad ti sta zasmeta samo da budem uz tebe.
   8. Cini mi se da u svom pitanju istices moralnu dilemu? Kako je jedno moralno i prihvatljivo a drugo ne? Onaj s kim sam se tukao i ko me je nagrdio kupovacu od njega i prodavacu mu, pravicu mu i kucu, neka pravi i on meni, interes je interes. Nema tu ljubavi. Ali kako da mu vjerujem na rijec i da ga pustim u kucu da me cuva dok spavam? Moze se taj drznik drznuti pa da me natjera da mu nosim benzin kad on odluci da komsiji zapali kucu. Zaista mi nije jasna tvoja besmislena teorija. Jednostavno imam ekonomski interes idem u EU. Mozda bi imao koristi od zastite, pa makar i cvoke pucao, ali veci mi je interes da ne idem u NATO i ne idem.

  2. Nije vrijedno odgovora.
   Toliko je jadan potpis izdajnika da samo treba sačekati glasanje u Predsjedništvu da se ogoli sva struktura dovedena na britanskom transportu.
   Ako uzmemo na stranu sramno ponašanje Crkve na pitanju Davida biće zanimljivo njihovo ponašanje po pitanju NATO.
   Previše su uzeli od Mileta a mala Milica gleda iz božijeg naručje trgovce u hramovima.

  3. “3. Licno nisam ni za EU integracije. “

   Поштујем тај став. Он је легитиман и поштен.

   Моја питања се управо односе на оне којима су пуна уста уласка у пријатељску ЕУ, а против непријатељског НАТО. Шизофрено је то…

 14. тачкице,

  дај не сери, добро ти знаш да је то зајербација због зеиса који је мене и Сима ставио у исту српсју раван.

  Збиља, Симо, хоћеш ти одговорити јеси ти нови, или стари Србин?

  Ја тачно знам да ли си, али реци телалуку.

  П.С. Пусти своје спиновање, какав ти и инжињер јебо те отац пропали новинарски, тачка.

 15. Да се ја држим теме, све да не буде дилеме,значи, у првим коментарима на ову тему сам јасно написао шта мислим о овом необавезном договору.

  Понављам, што се мене тиче, није АНП проблем,наравно, све као посљедица историјског договора.

  Проблем је што се мора ставити тачка на 20 година исцрпљивања Српске, односно што се ништа повољно по Српску није договорило у ових бјеше једанаест КУРЧЕВИХ ПРИНЦИПА, па онда јавно потписало и све овјерило код оних који су својим потписом гарантовали дејтонски споразум.

  Зато по мени, што рекли „хрнохорци“ ускличем, живјела велика политичка криза у БиХ, она мора довести до договора, макар се он звао ДЕЈТОН 2.

  Значи, Српској треба вријеме да се из овог накарадног система извучемо, треба нам потпуно нови приступ понашању и размишљању, требају нам најмање два релаксирана четворогодишња циклуса, циклуса у коме ћемо изградити- доградити неуништив правни, политички, безбједносни, привредни и образовни систем Републике Српске.

  То се не може постићи са десет пута бољим договором по Српску, него што је овај виолета договор, тачка.

  П.С. Остајеш ми Симо дужан одговор.

 16. 1. НАТО није кул. Није ни ЕУ.

  2. Траже да уведемо санкције Русима; то је скроз беззе,

  3. Пола Европе укључујући Унију није у ОТАНу; и неће никад ни бити,

  (А-Ш) Србија није и неће у НАТО; најважније


  Дакле, на тему ОТАНа, најбоље што можемо је да будемо пристојни са њима – и то је то.

  Иначе да постанемо или Хрби, или Монтенегрини, или Сјеверни Македонци, или Потурци, могућности су небројене.

  1. “1. НАТО није кул. Није ни ЕУ.“

   Поштујем тај став. Он је легитиман и поштен.

   Моја питања се управо односе на оне којима су пуна уста уласка у пријатељску ЕУ, а против непријатељског НАТО. Шизофрено је то…

   Да, истина је да добар дио европских земаља није у НАТО.
   Међутим, оне свој неулазак у НАТО не правдају тиме што земље чланице НАТО сматрају непријатељима, него неке неће у НАТО због међународно обавезујуће неутралности (Финска, Шведска, Аустрија), неке из политичких (Ирска због Велике Британије) итд.

   Такође стоји и чињеница да ни једна бивша комунистичка држава није постала чланица ЕУ, а да претходно није приступила НАТО-у.

  1. Имаш ли ти неки аргумент контра мојих?

   Псовање је знал немоћи.