Додик и Тадић код Кустурице: Андрићград ће бити готов до јуна 2014. године

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Вишеграду да ће, захваљујући напорима влада Српске и Србије и ентузијазму режисера Емира Кустурице, Андрићград бити завршен до јуна 2014. године. "Велика и племенита идеја реализује се запањујућом брзином. За само десет мјесеци град је добио обрисе, а градња напредује без икавих прекида и застоја", истакао […]

недеља, април 29, 2012 / 15:55

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Вишеграду да ће, захваљујући напорима влада Српске и Србије и ентузијазму режисера Емира Кустурице, Андрићград бити завршен до јуна 2014. године.

"Велика и племенита идеја реализује се запањујућом брзином. За само десет мјесеци град је добио обрисе, а градња напредује без икавих прекида и застоја", истакао је Додик.

Он је подсјетио да владе Републике Српске и Србије заједнички граде Андрићев институт, помажући његову градњу и буџетски и морално, а ова институција ће бити мјесто гдје ће се на најбољи начин очувати српска и свјетска култура.

"Желимо да послије Српске академије наука, Андрићев институт буде најреферентније мјесто и једна од најважнијих српских институција на овим просторима", рекао је Додик.

Додик је изразио захвалност Кустурици, истакавши да се "његове ноћне море" овдје материјализују и претварају у стварност и да ће град од камена ускоро забљештати у пуном сјају.

Кустурица је кратко рекао: "Срушили су Андрићеву бисту, а добили су Андрићев град, нека се пазе шта раде", алудирајући на рушење Андрићевог споменика код Ћуприје 1. јула 1991. године који су урадили муслимански екстремисти и на сталне нападе овог пројекта из федералног Срајева.

Говорећи о Андрићевом институту, Кустурица је рекао "да кад Нијемци могу имати Гетеов институт, зашто Срби не би имали и Андрићев".

Кустурица је доскорашњем предсједнику Србије Борису Тадићу и Додику објаснио да се грађевине облажу херцеговачким каменом, на чему раде клесари из Требиња.

"Тим каменом ће бити обложени и храм у Андрићграду који је реплика манастира Високи Дечани, као и осталих више од 50 објеката а међу њима и хотел са чијих ће се прозора гледати у кањон Дрине према Бајиној Башти и мост Мехмед-паше Соколовића", рекао је Кустурица.

Славни режисер и идејни творац града од камена подсјетио је да никад ниједан освајач није унишио љепоту, мислећи при томе на Аја Софију у Цариграду и Ћуприју у Вишеграду, са којом ће Андрићград имати духовну и визуелну везу.

Досадашњи предсједник Србије Борис Тадић је парафразирао мисао нобеловца Иве Андрића да народи на овим просторима “са великим ентузијазмом започињу сваки гађевински и историјски пројекат, а да га са истим таквим ентузијазмом напуштају, а онда се на крају појављују као његове најстроже судије“.

"У овом случају Кустурица и Додик ће то демантовати, а мени је част што сам учесник овог пројекта, макар кроз Андрићев институт. Андрић је један од највећих европских писаца и заслужио је такву установу у Вишеграду у којој ће се млади људи бавити научним и истраживачким радом", рекао је Тадић.

Он је истакао да је потребно устоличити и једну велику књижевну награду у част Андрића у Андрићграду и Вишеграду.

"Овај пројекат повезује прошлост, садашњост и будућност и уважава све културе које су на овом простору постојале, а Андрићево дјело их обједињује", закључио је Тадић.

Начелник општине Вишеград Томислав Поповић рекао је да ће Вишеград који је познат по ћуприји и Андрићевом дјелу, бити познат на свим свјетским меридијанима и по необичном граду од камена.

Изградња Андрићграда на 17.500 метара квадратних почела је 28. јуна прошле године и требало би да буде завршена за четири године. Пројекат ће према ранијим најавама коштати око 30 милиона КМ.

Вишеград ће изградњом Каменграда добити позориште, мултиплекс, кућу посвећену Андрићу, а биће изграђени и школа, хотел, црква, стари дућани…/0 КОМЕНТАРА

 1. DOBRO DANAS KAŽE PREDSEDNIK KOD MATE ĐAKOVIĆA:NEMA SIROTINJE.OVAKVI OBJEKTI SE GRADE KAD PARA IMA I PREVIŠE.ČOVEK JE U „PRAVU“.KOME ĆEMO VEROVATI AKO NEĆEMO PREDSEDNIKU.N A O Č A L E B-)

 2. I, opet se ludjak smije . Ima li ko da kaže manijaku , i smije li mu iko reći da se ne smije onako grohotom kao djavoli i vampiri što se smiju i likuju kada dave žrtvu.
  Jadna li mu majka njegova kakvog monstruma rodi.

 3. Да ли је Милорад прочитао од Андрића бар оно основно, лектиру? Мени се чини да није.. Мада… И Андрић велики писац је несумњиво био у милости власти и краљеве и браварске.. Да ли што је волио или је морао..

 4. “Od svega što čovek u životnom nagonu podiže i gradi, ništa nije u mojim očima bolje i vrednije od mostova. Oni su važniji od kuća, svetiji, jer opštiji, od hramova. Svačiji i prema svakom jednaki, korisni, podignuti uvek smisleno, na mestu na kom se ukrštava najveći broj ljudskih potreba, istrajniji su od drugih građevina i ne služe ničem što je tajno i zlo.
  Tako, svuda na svetu, gde god se moja misao krene ili stane, nailazi na verne i ćutljive mostove kao na večitu i večno nezasićenu ljudsku želju da se poveže, izmiri i spoji sve što iskrsne pred našim duhom, očima i nogama, da ne bude deljnja, protivnosti ni rastanka.”

 5. Какав каменград? Андрић-град? кад је оно обична цигла-град, најјефтинија градња гитер блоковима, коју су они режимски хохштаплери промовисали као у неко врхунско капитално-културно дјело!x-(

 6. Све што је у интересу грађана, људи, становника… РС а и Вишеграда у потпуности подржавам па колико коштало да кошта јер знам да ће овакав објекат бити од непроцијењиве вриједности за ову општину и да ће им се исплатити у најкраћем року. Довољно је погледати колико само људи посјети Мокру Гору или етно село Станишић или нпр. рафтинг на Тари.

 7. Bokaac, po mom misljenju, donekle si u pravu. Medjutim sve je zavijeno i sakriveno. Ko daje pare, iz kojega fonda, koliko, pod kojim uslovima… cije ce to biti, ko je vlasnik, …To niko ne zna.
  Od naseg novca se pravila zgrada vlade, ali ona nije nase vlasnistvo, nije njen vlasnik RS, vec firer i njegov kumovi i doglavnici. Cija je Boska, cije je pola BL, a cija rs?
  Od prljavog igraca se ne moze ocekivati da igra posteno.
  Helikopterski servis md predsjednika. Zasto nije servis RS?
  Dajboze da sutraa gradjani Visegrada imaju od toga koristi, ali nisu izgledi. Bice samo konobari, cistaci , kuvari koji ce raditi za platu u pola godine , bez osiguranja, bez ikakvih prava. Bice robovi neciji kao sto je i sada 90% ljudi u md rs
  Bokac ovo sto se rdi nista ne valja za narod. Sve se namjerno rusi i unistava. Korakom propadamo. Zar ti nista ne vidis i ne osjetis? Nemoj da te drze u anesteziji. Otmi im se.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *