Додик и Б.Тадић „довели ћиру” у Вишеград

Грађани Вишеграда данас су овацијама дочекали предсjедника Србије Бориса Тадића и премијера Сrпске Милорада Додика који су отворили пругу уског колосјека Мокра Гора – Вишеград.

субота, август 28, 2010 / 20:43

Грађани Вишеграда данас су овацијама дочекали предсjедника Србије Бориса Тадића и премијера Сrпске Милорада Додика који су отворили пругу уског колосјека Мокра Гора – Вишеград.

У тај град на Дрини воз „ћиро” данас је стигао први пут после 32 године.

Тадић је том приликом истакао да значај ове пруге није само симболички и изразио наду да ће као и са оне стране Дрине пруга допринијети развоју туризма и отварању радних мјеста.

Предсједник Србије је истакао да има много заједничких пројеката са његовим „другом Милетом Додиком”, који повезују људе са ове и оне стране Дрине.

„Тако ће бити док обављамо наше мандате и не само због специјалних веза”, додао је он.

Тадићу се, како је рекао, посебно допало што на возу пише ЈЖ – што је скраћена некадашњих југословенских железница.

„То нас враћа у стара сећања и томе се радујем”, рекао је Тадић.

Премијер Српске је истакао да се политичари мјере по томе шта остеве иза себе, а да Тадић и он остављају значајне пројекте.

Према његовим ријечима, у обнову те уске пруге уложено 12 милиона конвертибилних марака (око шест милиона евра).

Додик је обећао грађанима Вишеграда и да ће за пет до 10 година бити отворен заједнички пројекат аутопут од Ужица до Вишеграда, која ће се касније раздвајати у два крака према Романији и Требињу.

"Кад сакупимо средства за реализацију тог пројекта, онда ћемо га и реализовати, а планирамо да је то могуће за наредних десет година", додао је Додик.

Тадићев и Додиков говор често је прекидан аплаузима, а више од 1.000 људи који су се окупили да дочекају ћиру, посебно су били одушевљени Додиковичм ријечима:

„Први пут је овде предсједник Србије и први пут је овде Борис Тадић”.

Предсједник Србије и премијер Српске добили су и поклоне – велике слике воза ћире, које је Додик прокоментарисао: „ево и ја имам ћиру”.

На то је неко из масе добацио „имаћу и ја аутопут”.

Популарни ћиро од 1978. године није „кашљуцао” овим пругама када су укинути уски колосјеци. Та уска пруга изграђена је 1906. године и била је једна од најскупљих инфраструктурних пројеката у то вријеме – коштала је килограм злата по метру.

Пруга уског колосијека на дионици Вишеград – Мокра Гора, на територији Српске дуга је 18,1 километар.

На прузи постоји девет тунела чија укупна дужина износи 1 419 метра, 12 мостова укупне дужине од 293 метра, да има 52 пропуста, а да је израђено и 6 000 метара потпорних зидова.

Обновљена траса ускотрачне пруге од Вишеграда до Вардишта спојена је са Музејско-туристичким комплексом "Шарганска осмица" у Мокрој Гори, на коме од 1. септембра 2003. године саобраћају "ћирине " композиције.

Стари воз, који вуче локомотива парњача, по захтјевима љубитеља старих пруга од 28. августа 2008. долази са "Шарганске осмице" и до манастира Добрун.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *