Додик: Хтјели су да криминализују Кочића, исто као и нас

Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Стричићима да се он и његови сарадници боре против странаца, исто као што је чинио и Кочић. Додик је рекао је да је Кочићев збор кључно мјесто националне идентификације и одбране идентитета српског народа на овим простотрима. У свом обраћању на 45. Кочићевом збору, у […]

недеља, август 29, 2010 / 12:56

Предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик рекао је данас у Стричићима да се он и његови сарадници боре против странаца, исто као што је чинио и Кочић.

Додик је рекао је да је Кочићев збор кључно мјесто националне идентификације и одбране идентитета српског народа на овим простотрима.

У свом обраћању на 45. Кочићевом збору, у оквиру програма "Петар Кочић међу Змијањцима" у Стричићима код Бањe Луке, премијер Додик је истакао да долазак у Стричиће не представља само одавање поште великом српском писцу, већ одбрану идентитета српског народа на овим просторима онако као што је то чинио Кочић борећи се против ондашње Аустро-угарске власти.

"Кључно мјесто националне идентификације јесте наше национално јединство због чега се морамо окупљати у Стричићима. Због тога Република Српска пред себе мора поставити неколико важних циљева које има, а то су прије свега Република Српска и њена политичка структура, њен народ и национална и уставна надлежност", поручио је Додик, који је и предсједник Организационог одбора 45. Кочићевог збора.

Додик је рекао да Петар Кочић није био само пјесник, већ и народни трибун који је бранио интересе српског народа у тада, веома тешким временима.

"Кочићева борба за одбрану српских националних интереса на неки начин траје и данас, због чега је важно да смо данас овдје у Стричићима, јер је то битан моменат српског националног идентитета који морамо да одбранимо. За све људе, прије свега за Србе, овдје прича није завршена. О ситуациј сличној данас својевремено је писао и Петар Кочић, тражећи да народ влада собом, да буде свој на своме, да буде власник своје земље и да о њој одлучује, а не неко из далеког свијета ко мисли да може и да треба да управља нама", истакао је премијер Српске.

Додик је рекао да се он и његови сарадници данас, на сличан начин како је то чинио и Кочић у своје вријеме, боре против странаца који су овдје само зато да би без потребе држали под контролом овај крај, да би оскрнавили Српску и управљали њеним народом.

"Многи су настојали да уклоне и криминализују Кочића, а данас покушавају и нас да криминализују и нас само ако смо нешто рекли против њих. Ја ћу вјечно не само галамити, већ и урликати у тражењу права за српски народ у Српској, јер је српски народ добар и честити", нагласио је Додик.

Он је рекао да у Републици Српској нико не жели показивати било какво насиље и неред, већ жели да живи у миру и слободи, да васпитава своју дијецу, да управља својим пољима, фабрикама, школама, исто као што то право имају и други народи.

У Стричићима код Бање Луке данас се одржава централна свечаност 45. Кочићевог збора, културне манифестације републичког и међународног карактера посвећене писцу Петру Кочићу.

Свечаност је почела служењем парастоса Петру Кочићу у цркви на Клисини, а потом су положени вијенци на споменик погинулим борцима у протеклом одбрамбено-отаџбинском рату у Мјесној заједници Стричићи и на Кочићеву бисту испред пишчеве родне куће.

Вече лауреата – свечано затварање 45. Кочићевог збора биће одржано у 21.00 час у Воденом парку "Аквана" у Бањалуци. Покровитељи одржавања 45. Кочићевог збора су Влада РС и Град Бањалука, а предсједник Организационог одбора овогодишњег Кочићевог збора је предсједник Владе РС Милорад Додик.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *