Додик: Дебата је корисна, а Хаг није испунио мисију

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да је јавна дебата у УН о раду Хашког трибунала важна за даљу праксу овог суда, али да тај суд није остварио своју мисију. "Очигледно је да Суд у Хагу није остварио своју мисију осуде злочина, нити је успио да повећа степен повјерења међу народима. Штавише, сматрам да […]

четвртак, април 11, 2013 / 08:13

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да је јавна дебата у УН о раду Хашког трибунала важна за даљу праксу овог суда, али да тај суд није остварио своју мисију.

"Очигледно је да Суд у Хагу није остварио своју мисију осуде злочина, нити је успио да повећа степен повјерења међу народима. Штавише, сматрам да је због праксе Хашког суда неповјерење међу народима још веће", истакао је Додик.

Предсједник Српске је рекао да је селективност Хашког трибунала допринијела осјећају неправде, који је народе још више удаљио – једне је охрабрио, а друге дефинитивно увјерио и довео до очаја и резигнације.

Према његовим ријечима, веома је важно да се расправља о раду Трибунала, те захвалио предсједнику Генералне скупштине УН Вуку Јеремићу што је омогућио јавну дебату о раду међународних кривичних судова, без обзира на опструкцију великих сила, као што је Америка.

Предсједник Српске је јуче за Радио Републике Српске рекао да је током боравка у Хагу провео неколико сати са Радованом Караџићем, припремајући се за свједочење и разговарајући са њим о актуелним дешавањима.

"Караџић има задивљујућу енергију, веома је посвећен интересима српског народа и Републике Српске и ја сам то доживио веома позитивно", рекао је Додик.Оставите одговор