Додик: БиХ изгледа идентичено као она из времена Сарајевског атентата

Иако је прошао један цијели вијек, БиХ данас изгледа готово идентично оној из времена Сарајевског атентата и почетка Првог свјетског рата – подијељена је, недовршена и под значајном управом дијела међународне заједнице, истиче предсједник Српске Милорад Додик. Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да сутрашње обиљежавање 100 година од почетка Првог свјетског рата у […]

петак, јун 27, 2014 / 14:46

Иако је прошао један цијели вијек, БиХ данас изгледа готово идентично оној из времена Сарајевског атентата и почетка Првог свјетског рата – подијељена је, недовршена и под значајном управом дијела међународне заједнице, истиче предсједник Српске Милорад Додик.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик оцијенио је да сутрашње обиљежавање 100 година од почетка Првог свјетског рата у Андрићграду, које заједнички организују државни органи Србије и Српске, представља снажну брану ревизионистичким покушајима да се одговорност за избијање Великог рата пребаци на Србе и Србију, која је из тог рата, иако много пострадала, изашла као побједник.

„Без обзира што побједници најчешће пишу историју, јасно је да већ од самог краја Првог свјетског рата није престајало са спекулацијама да су Србија и српски народ криви за избијање рата, иако постоје веома релевантни подаци да је рат припремала Аустроугарска и да се само тражио повод“, напоменуо је Додик у интервјуу Срни.

Предсједник Српске оцјењује да покушај пребацивања одговорности за почетак Великог рата у суштини представља умањивање значаја жртава српског народа и онога што је Србија кроз људска и материјална страдања дала у то вријеме као свој допринос побједничкој алијанси.

„Без обзира што су Срби склони да имају своје увјерење и да их се друге тврдње и не тичу, веома је важно да се окупимо у Андрићграду и кажемо истину, и да истина може да буде приказана и видљива и широм свијета, чему ће допринијети и печат идејног творца града од камена Емира Кустурице самој манифестацији“, напомиње Додик.

Он је нагласио да без Кустуричиног личног ангажовања из Андрићграда не би могла да „великом свијету“ на разумљив начин буде предочена истина – да се Србија у Првом свјетском рату борила за слободу, али и свој народ у БиХ.

„Такође, у том погледу јако је битно формирање Андрићевог института, који је већ урадио неколико важних пројеката када је ријеч о афирмацији истине која је веома потребна, будући да је неистина са друге стране веома агресивна“, истакао је Додик.

Он је рекао да је још прије три године било познато да ће и у БиХ доћи до агресивних ревизионистичких покушаја да се пребаци одговорност за Први свјетски рат са Аустроугарске на Србију и Србе, због чега је, између осталог, и дошло до одлуке да се изгради град посвећен српском нобеловцу Иви Андрићу, који је кроз своја дјела најбоље успио да објасни БиХ и апсурде њене организације, живота и свакодневнице, као и њеног менталитета.

„Његова оцјена да БиХ почиње тамо гдје престаје логика је нешто са чиме могу сви сад да се сагласе“, оцијенио је Додик и додао да то показује и чињеница да у БиХ обиљежавање 100 година од почетка Великог рата није било могуће организовати у оквиру заједничке манифестације коју су неки предлагали у Сарајеву.

Као један од основних разлога због чега није била могућа заједничка манифестација у БиХ поводом Великог рата, предсједник Српске наводи то што се политичко Сарајево већ дистанцирало од слободарског чина Гаврила Принципа и његових сабораца из „Младе Босне“.

„За нас Србе то је био слободарски чин након којег се покренуо процес ослобађања од туђина, који је експлоатисао то подручје. Други у БиХ, прије свега муслимани, из једне патолошке мржње према Србима напрасно су почели да хвале Аустроугарску као добар примјер и покушавају чак да оправдају присуство Аустроугарске, без обзира што је то значило укидање њима драге Отоманске империје“, напомиње Додик.

Он истиче да је и данас јасно видљиво да кроз историју народи на овим просторима нису били на истој страни, подсјетивши да се у самом Сарајеву девалвира и доводи до апсурда сам чин окупљања чланова „Младе Босне“ – Срба, Хрвата и муслимана око југословенске идеје тога времена, која је била веома примамљива за многе.

„То се ради и тако што се у значајном дијелу стручне и политичке јавности, али и међу грађанима у Сарајеву осуђује Гаврило Принцип као терориста, уклања се њему посвећена плоча, бетонирају се његове стопе, иако се у својој земљи борио против окупације, а за југословенску идеју тога времена“, рекао је Додик.

Предсједник Српске у интервјуу Срни додаје да се и на тај начин показује да БиХ не може да егзистира, иако је и данас, као у вријеме Аустроугарске, под управом дијела међународне заједнице.

„БиХ није организована, нити се може организовати онако како су хтјели и ондашњи њени управљачи, попут Бењамина Калаја, који је покушао да на овим просторима створи једну нацију, једно писмо и један језик. Те покушаје, на јаван или скривен начин, могли смо да видимо и од потписивања Дејтонског споразума до данас када се покушава перфидно увести босански језик, који не постоји и у ствари је бошњачки“, напомиње Додик.

Истичући да су то све апсурди које БиХ „вуче“ још из времена Аустроугарске, Додик је запитао да ли се може изградити „заједничка држава“ ако у њој нема сагласности око важних историјских, али и савремених догађаја, попут обиљежавања 100 година од почетка Првог свјетског рата и Сарајевског атентата.

„Због свега овога, није било могуће направити било какву заједничку манифестацију са онима који су хтјели да прикажу присуство наводних српских злочина у континуитету на овим просторима готово кроз 100 година уназад. Зато ме радује и одлука руководства Србије да својим присуством не придаје било какав значај организацији тог догађаја у Сарајеву“, рекао је Додик и истакао важност што српске државе Српска и Србија кроз присуство својих политичких и представника културе у Андрићграду манифестују јединство.

Он је додао да му је, с друге стране, жао што ће манифестацији у Сарајеву присуствовати неки званичници из региона.

„Наравно, њихова је слободна воља и право на који начин и гдје ће бити присутни, али желим само да их упутим и да им кажем да то није манифестација БиХ и да је то што се дешава у Сарајеву искључиво у организацији Бошњака“, рекао је Додик.

Он је подсјетио да ниједна институција у БиХ и на нивоу БиХ није донијела одлуку да се одржи заједнички скуп у Сарајеву и да то што ће се тамо десити доприноси ионако великој конфузији у БиХ.

„То је догађај сарајевске чаршије и бошњачког политичког круга и не постоји ‘босанскохерцеговачка’ манифестација поводом Великог рата“, закључио је предсједник Српске у интервјуу Срни.0 КОМЕНТАРА

  1. Не знам јесам ли прочитао овдје негдје или на некој другој страни добар коментар, отприлике овако-
    „Гаврило би данас пуцао у већину ових који му откривају споменике и држе говоранције“…

  2. Пуцао би он на СДС, па они су највеће издајице. Увукли су се Бакиру и другарима у задњицу да им више ни врх пертле не може да се види…….

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *