Додик би избацио Вијеће народа из Устава

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да ће, уколико Бошњачки клуб у Вијећу народа настави блокаду одлука ентитетског парламента, бити разматрана промјена Устава РС, којом ће то веће бити укинуто. Додик је, гостујући на Радио-телевизији Републике Српске, појаснио да ће, у случају да Клуб Бошњака настави да посеже за механизмом заштите националног виталног […]

недеља, јануар 9, 2011 / 09:45

Председник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да ће, уколико Бошњачки клуб у Вијећу народа настави блокаду одлука ентитетског парламента, бити разматрана промјена Устава РС, којом ће то веће бити укинуто.

Додик је, гостујући на Радио-телевизији Републике Српске, појаснио да ће, у случају да Клуб Бошњака настави да посеже за механизмом заштите националног виталног интереса у Вијећу народа РС и ставља вето, као што је учинио приликом избора нове ентитетске Владе, бити предложене уставне промјене у којима ће Вијеће народа бити избачено из Устава РС.

Према његовим ријечима, о предложеним уставним промјенама се, на тај начин, не би изјашњавала Народна скупштина РС, на чију одлуку би бошњачки Клуб могао да стави вето, већ би о њима одлуку доносили грађани Српске на референдуму.

Предсједник Српске је појаснио да би у резултати тог референдума били обавезујући и да на њих није могуће ставити вето.

"Народна скупштина РС само би верификовала резултате тог референдма", казао је Додик.

Бошњачки клуб у Вијећу народа Републике Српске уложио је вето на избор нове владе РС 4. јануара, сматрајући да су да су Бошњаци маргинализовани приликом именовања на кључне позиције у Српској, уз замјерке на поштовање начела конститутивности народа у том избору.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *