Додик: Апсолутна подршка руководству Алумине

Предсједник Републике Српске Милорад Додик током јучерашње посјете зворничкој компанији "Алумина" дао је пуну подршку менаџменту те фирме. Додик је након састанка са менаџментом компаније "Алумина" рекао да је претходни власник апсолутно занемарио производњу у компанији или да је хтио да распродајом имовине санира своје пословне дубиозе на страни. "Из једне такве ситуације успјели смо […]

среда, 17 јула, 2013 / 10:36

Предсједник Републике Српске Милорад Додик током јучерашње посјете зворничкој компанији "Алумина" дао је пуну подршку менаџменту те фирме.

Додик је након састанка са менаџментом компаније "Алумина" рекао да је претходни власник апсолутно занемарио производњу у компанији или да је хтио да распродајом имовине санира своје пословне дубиозе на страни.

"Из једне такве ситуације успјели смо да сачувамо примарно за Републику Српску, а то је власништво, радна мјеста и перспективу овог предузећа у производњи, која није без конкуренције у региону и једино може успјети уз подршку институција", изјавио је Додик за Новинску агенцију Републике Српске.

Предсједник Српске је истакао да је нови менаџмент "Алумине", који је постављен одлукама Владе Републике Српске, показао способност да овлада свим процесима, те нагласио да има повјерење у менаџмент и њихов пословни план.

Има и уштеда

"Наша подршка је потпуна и апсолутна, дневна је комуникација са различитим институцијама Владе на том плану", изјавио је Додик.

Он је истакао да су у раду компаније "Алумина" забиљежене уштеде.

"Значајно је побољшање у погледу производње, односно смањење трошкова у производњи, па је тако изградњом котла на чврсто гориво потрошња гаса смањена на 30 одсто од раније потрошње. Тиме је гас, који је био први по обиму трошкова у производњи, сада на четвртом мјесту. То нам потврђује да се овдје веома домаћински ради, те да је екипа људи који су професионално и животно везани за овај крај најбоља препорука за успјех. Зато ја имам оптимизам и желим да им дам подршку", поручио је Додик.

Предсједник Додик је рекао да је овдје ријеч о два процеса – један је стечај у Фабрици "Бирач", а други потпуна обнова и одржавање производње.

"Више од хиљаду радника овдје данас ради и примају редовно плату, а морам да кажем да је у прошлом мјесецу фабрика пословала позитивно", рекао је Додик.

Он каже да истражни органи у фабрици "Бирач" у стечају треба да раде свој посао, те да нико не треба да буде поштеђен.

"Ко се год огријешио о закону мораће да одговара. Апсолутно подржавам рад свих истражних органа и правосудних институција", нагласио је предсједник Српске.

Додик је рекао да су у зворничкој фабрици проблеми дугови из прошлости, додавши да је стечајни управник у "Бирачу" потпуно аутономан у одлучивању у вези са стечајним поступком.

"Било је проблема како пласирати новац из јавних средстава у овај систем због разних повезаних лица и нејасноћа на том плану. И данас смо имали једну важну одлуку суда у Бијељини која је то дефинисала на нови начин, чиме се стварају услови да се из пословних банака, уз одређену подршку Владе, обезбиједе и обртна средства", навео је Додик.

Треба још кредита

Према његовим ријечима, да би финансијски токови у "Алумини" били оптимални потребна је кредитна подршка од 10 милиона марака у наредна три мјесеца, и то пет милиона у првом мјесецу, три у другом и два у трећем мјесецу.

"Тиме ће се оптимализовати финансијски токови и створити услови за обезбјеђење, прије свега, сировине и за производњу у току зиме", рекао је Додик.

Начелник општине Зворник Зоран Стевановић, који је учествовао на састанку, истакао је да све оно што је зацртано када је отворен стечајни поступак иде својим током.

"Можда некада мало спорије него што би смо жељели, али је важно да све иде у смјеру да се очува производња и да се она подиже свакодневно. Идемо даље, ова фабрика је у рукама доброг менаџмента, постоји добра сарадња са Владом Српске и нема разлога да се овдје не направи сјајан пословни резултат", сматра Стевановић.

У делегацији Републике Српске били су и министар финансија Зоран Тегелтија, министар индустрије, енергетике и рударства Жељко Ковачевић и министар трговине и туризма Маида Ибришагић–Хрстић, те савјетник предсједника Српске Миладин Драгичевић.