Додик: Американци не могу спријечити распад Федерације БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да распад Федерације БиХ не може спријечити ни америчка администрација интервенцијама за промјену Устава тог ентитета. „Федерација БиХ се распада у некој врсти политичке трулежи и то не може да поправи ни америчка администрација својим посљедњим интервенцијама за промјену федералног Устава, а из тог процеса је искључен један […]

четвртак, 4 јула, 2013 / 07:52

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да распад Федерације БиХ не може спријечити ни америчка администрација интервенцијама за промјену Устава тог ентитета.

„Федерација БиХ се распада у некој врсти политичке трулежи и то не може да поправи ни америчка администрација својим посљедњим интервенцијама за промјену федералног Устава, а из тог процеса је искључен један конститутивни народ „Срби”, казао је Додик новинарима на Палама.

Додик је оцијенио да искључивање српског народа из уставних промјена у Федерацији БиХ „говори о правим намјерама аутора тог пројекта”, уз оцјену да је то „прављење противуставног и антидејтонског пакета” и „промјена Устава Федерације БиХ која не уважава принцип конститутивности”.

По ријечима Додика, уплитање амбасадора САД Патрика Муна у реформу федералног Устава није добро за политичку ситуацију у БиХ.

Предсједник РС је најавио да ће неколико општина Федерације БиХ, у којима су Срби већина, тражити посебан уставни третман ради заштите њихових виталних интереса.

Додик је још поручио да је Република Српска „увијек будна на једно око” због, како је казао, сталних покушаја дела међународне заједнице да ревидирају Дејтонски мировни споразум и да дође до прекомпозиције БиХ.

Додик је узпозорио да РС неће дозволити унитаризацију БиХ.