Додик: Активности РС нису уперене против БиХ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поновио је да постоји хипотетичка могућност да дође до одгађања референдума у РС о раду Суда и Тужилаштва БиХ. "У РС не постоји воља за укидањем референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ, изузев хипотетичке могућности да дође до његовог одгађања", рекао је Додик за БХТ1. Додик је нагласио да […]

среда, 11 маја, 2011 / 09:12

Предсједник Републике Српске Милорад Додик поновио је да постоји хипотетичка могућност да дође до одгађања референдума у РС о раду Суда и Тужилаштва БиХ.

"У РС не постоји воља за укидањем референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ, изузев хипотетичке могућности да дође до његовог одгађања", рекао је Додик за БХТ1.

Додик је нагласио да је РС је спремна да буде дио споразума о Суду и Тужилаштву БиХ, јер није против одређеног облика тих институција на нивоу БиХ, уз услов да буду процесуирани сви који су починили ратне злочине, како они који су починили злочине у Добровољачкој улици или су скривили тузланску колону, тако и они из реда српског народа који су учинили злочине.

Предсједник РС је рекао да треба онемогућити да Суд БиХ примјењује законе ретроактивно и да његова предсједница Медџида Кресо одређује првостепено и другостепено вијеће те да се уплићу у надлежност других судских инстанци. Додик сматра да Суд и Тужилаштво БиХ треба јачати и када је ријеч о организованом криминалу, поготово међународног карактера.

Додик је поновио да је за њега БиХ у свом међународно-правном континуитету и политичком капацитету апсолутно неспорна и да је проблем у њеном унутрашњем уређењу.

"Овдје се детерминисала промијена политичког система на бази присиле и ароганције високог представника и многих других у БиХ", рекао је Додик и подсјетио да је Анекс 10 Дејтонског споразума потписало пет страна, које су увеле високог представника и које би по логици требало једино и да одлучују о судбини високог представника, а не ЕУ, УН и САД.

"Активности РС нису уперене против БиХ, већ да се среди стање у БиХ. Концензус у БиХ није могуће постићи на бази централизације БиХ и не постоји ауторитет у свијету који ће представнике РС на то натјерати", рекао је Додик, додајући да РС прихвата дејтонску БиХ , а не дух Дејтона и промоцију духа Дејтона.

Предсједник РС је рекао да је спреман да разговара са свим лидерима политичких партија о формирању власти на нивоу БиХ, али да је и даље против тога да Златко Лагумџија буде предсједавајући Савјета министара БиХ или министар иностраних послова.0 КОМЕНТАРА

Оставите одговор