Додик: Ако се Европа шали, можемо опет расписати референдум

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да отварање дијалога о реформи правосуђа у БиХ не значи да се тиме укида право Српске на референдум, јер њене власти имају могућност да га поново распишу ако Европа каже "ми смо се шалили". Додик сматра да је Српска направила капиталан помак у погледу своје позиције када је […]

петак, 20 маја, 2011 / 10:49

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да отварање дијалога о реформи правосуђа у БиХ не значи да се тиме укида право Српске на референдум, јер њене власти имају могућност да га поново распишу ако Европа каже "ми смо се шалили".

Додик сматра да је Српска направила капиталан помак у погледу своје позиције када је ријеч о преговорима, структуралном дијалогу о правосуђу, али и о свим другим реформама, као и да да ће разговори са ЕУ о реформи правосуђа у БиХ бити добро полазиште за све будуће реформе које су до сада биле блокиране због појединих политичких струја из Сарајева.

"Сада се добро зна шта РС тражи – то је да се афирмише право у складу са Анексом четири Дејтонског споразума, да смо ми – РС – страна у свим процесима која се пита и доноси одлуке, што значи да се о свакој одлуци, која долази на ниво БиХ, прво мора да се изјасни РС, односно Народна скупштина или народ на референдуму", рекао је синоћ Додик за БН телевизију.

Свима мора бити јасно, истиче Додик, да РС није одустала од референдума као демократског права, али да то у овом тренутку није неопходно, јер је Европа спремна за реформе.

Према његовим ријечима, то подразумијева да референдум, на бази одлуке коју би поново донио парламент Српске о било ком питању, па и о овоме, може да буде расписан у будућности.

"Ако кредибилитет Европе и ако Европа буде у позицији да каже `ми смо се шалили`, ми у РС поново имамо могућност да то урадимо, да распишемо референдум", поручио је Додик.

Он је напоменуо да је Српска постигла велики успјех с обзиром да је у Бањалуци била шеф европске диполматије Кетрин Ештон и да на базичне преговоре у БиХ већ у јуну долази европски комесар Штефан Филе.

"Сама чињеница да су ЕУ и САД спремни да уђу у дијалог о реформи правосуђа је успјех. Ово је прича из које су елиминсани ОХР и високи предстваник и остали фактори међународне заједница који су чинили неуставне потезе и чему се морало стати у крај", оцијенио је Додик, запитавши да ли је могуће да неко послије посјете Ештонове Бањалуци поставља питање о тзв. губитницима и добитницима. /крај/зс/мбОставите одговор