Додијељено Стражилово: Од 130 књига до сада, 23 ијекавског изговора

Награде „Стражилово“ за најбоље књиге објављене у оквиру пјесничке манифестације „Бранково коло“ свечано су уручене код споменика Бранку Радичевићу на Стражилову.

недеља, септембар 9, 2018 / 14:27

Код „Бранковог чардака“ награде су примили Перица Марков за књигу „Песмице“, Ивана Стојић за збирку „Путник са Тачком“, Ирена Плаовић за књигу „Велико Топло“ и Милош Пуђа за првенац „Колска игра“, саопштили су организатори.

Уручујући награде, предсједник Бранковог кола Ненад Грујичић истакао је да талентовани млади пјесници вапе за правом подршком, јер код остарјелих писаца у уредничким фотељама постоји страх од надолазећих талената и отпор према младим ауторима.

„Велики ветар у леђа младим песницима даје управо награда `Стражилово` која постоји 45 година“, рекао је Грујичић.

На најновијем Кочићевом збору у Бањалуци први пут је организовано пјесничко вече младих аутора из Републике Српске, односно из Бањалуке, гдје је учествовало пет аутора, од којих су Милан Ракуљ, Александра Мариловић и Горан Гаврић Грга до сада објавили по двије своје књиге у „Бранковом колу“.

У оквиру ове пјесничке манифестације од 130 објављених књига 23 су из ијекавског прекодринског миљеа.

На „Песничком митингу“ 47. Бранковог кола наступило је неколико десетина песника разних генерација с акцентом на млађима. Прочитане су пјесме Бошка Сувајџића „Црњански“ и Стевана Тонтића „Писмо“, који су неизоставним послом у исто вријеме били у Андрићграду, то јест у Бијељини.

На врху Стражилова, поред Бранковог гроба и старог споменика од камених коцака српских планина /подигнутог 1885. године/, одржан је програм посвећен 135. годишњици преноса земних остатака Бранка Радичевића из Беча на Стражилово.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *