Добричине: Амери и Швеђани дијеле паре овдашњим пољопривредницима

Представници УСАИД/Шведска Пројекта развоја тржишне пољопривреде два /Фарма два/ упознали су данас квалификоване произвођачке организације о новом позиву о расподјели бесповратних средстава у вриједности од 200.000 долара, за подршку унапређењу у сектору мљекарства, воћа и поврћа, љековитог и ароматичног биља, пчеларства, те перадарства у БиХ.

четвртак, 27 септембра, 2018 / 20:06

Савјетник за комуникације при "Фарма два" пројекту Недим Јахић појаснио је да је најнижи износ за најуспјешније апликанте 3.000 долара, највећи 50.000 долара, док је за пројекат пољопривредних фирми које су тек покренуте /стартап/ предвиђено 10.000 долара.

"Овим јавним позивом покушали смо укључити све гране пољопривреде, како би произвођачи унаприједили технологију, креирали нова радна мјеста, те развили своје пословање", рекао је Јахић новинарима у Сарајеву.

Према његовим ријечима, позив је отворен до 15. октобра за правна лица – задруге, пољопривредне организације, самосталне предузетнике у Републици Српској, односно регистрована удружења.

Када је ријеч о условима овог јавног позива, Јахић је навео да је потребно понудити креативан пројекат који отвара могућност за нова запошљавања, те уводи иновације, а самим тим да се наметну својим производима веома захтјевним тржиштима.

Секретар асоцијације за прехрамбену индустрију при Спољнотрговинској комори БиХ Тијана Мухамедагић рекла је да се додјелом грант средстава жели унаприједити извозни сектори мљекарства, перадарства, те сектор воћа и поврћа.

Она је истакла да су Комори, као партнеру пројекта и произвођача, ова средстава јако битна, јер доприносе повећању конкурентности компанија на домаћем и страном тржишту, јер се повећава извоз.

"На годишњем нивоу, извоз ова четири сектора износи више од 380 милиона КМ", рекла је Мухамедагићева.

Сви потребни документи и пријавни обрасци за овај јавни позив могу се пронаћи на веб-страници "Фарма два" пројекта, а пријаве се шаљу или лично достављају на адресе канцеларија у Бањалуци, Сарајеву и Тузли.Оставите одговор