Добрица Ћосић представио своју нову књигу "Босански рат"

Писац Добрица Ћосић изјавио је вечерас да његова нова књига "Босански рат" за њега представља одбрану слободе и истине, људских и националних права која су садржана у Републици Српској – тој прескупој, али јединој политичкој и ратној побједи српског народа у другој половини 20. вијека. Представљању нове књиге Ћосића, некадашњег предсједника СР Југославије, у препуној […]

уторак, 6 марта, 2012 / 21:14

Писац Добрица Ћосић изјавио је вечерас да његова нова књига "Босански рат" за њега представља одбрану слободе и истине, људских и националних права која су садржана у Републици Српској – тој прескупој, али јединој политичкој и ратној побједи српског народа у другој половини 20. вијека.

Представљању нове књиге Ћосића, некадашњег предсједника СР Југославије, у препуној великој сали београдског Дома омладине присуствовали су његови бројни поштоваоци и пријатељи из политичког, културног и јавног живота, а писцу је писмо – честитку упутио и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

"Ова књига сачињена је са намером да послужи стварању историјског разума, којим ми Срби једино можемо да деламо хуманистички и демократски у нормализацији живота пометених људи и народа на целокупном Балкану, јер то је, по мом уверењу, морална и патриотска дужност свих Срба, ма где они данас живе и ма каква идеолошка уверења имали", рекао је Ћосић.

Он каже да се у књизи коју је, заједно са кћерком Аном, сачинио од фрагмената текстова из разних књига, биљешки и докумената из личне архиве говори о најсвирепијем међунационалном, вјерском и грађанском рату на овим просторима.

"То је књига о рату који је био врхунац југословенске трагедије", нагласио је Ћосић.

Он је подсјетио да је 1992. године изабран за предсједника СР Југославије што, како је истакао, није била његова амбиција, али је "била извршење патриотске дужности коју је историчар и државник Стојан Новаковић сажео у начело: Отаџбини се служи безусловно".

Говорећи о српско-хрватско-бошњачком помирењу на територији данашње БиХ, Ћосић је оцијенио да су историјска искуства недвосмислена – да се вјерски рат лако започиње, а тешко окончава, ако се и окончава.

"У том фундаменталистичком манихејству помирења нема, јер се улога жртве награђује и уважава у америчким и европским парламентима и обожује у исламским џамијама. За босанске ратне злочине велике силе немају исту вагу, а то овековечује неправде, најтрајнија зла мира", истакао је Ћосић.

Оријенталиста Дарко Танасковић рекао је да ће се, засигурно, бурно расправљати о Ћосићевој књизи и поручио свима да прије изрицања било каквих судова књигу прво прочитају, јер је то књига-документ у којој Ћосић полемише сам са собом о својој борби и залагању да босанског рата не буде.

Писац Владимир Кецмановић рекао је да је "Босански рат" историјско свједочење, али и борба против прећуткивања, јер је писац (Ћосић) "гласно прекинуо своје ћутњу о распаду бивше Југославије, о погаженим српским правима, страдањима свога народа и гушењу општенационалних осећања".

Књига Добрице Ћосића под називом "Босански рат" изашла је у издању "Службеног гласника" и обухвата записе преломних тренутака у новијој историји Србије, од 16. априла 1992. године до 17. децембра 1995. године, када је Никола Кољевић, у име Републике Српске, потписао мировни споразум у Јелисејској палати.

Књига је за свега неколико дана продата у 20 000 примјерака, а нових 10 000 примјерака већ сутра излази из штампе.

У "Службеном гласнику" Срни је потврђено да ће крајем марта ова књига бити представљена у Народној и универзитетској библиотеци Републике Српске у Бањалуци.