Добојски бувљак: Дванаести дан у Бањој Луци

Закупци тезги са добојске Бувље пијаце већ девет мјесеци упорно испитују границе неспровођења закона, којима се крај не назире. Пише: Жељко Свитлица Данас се навршава 12 дана њиховог протеста испред Владе РС, тачније у Парку "Младен Стојановић", јер испред Владе није дозвољено.За данас је најављено и затварање нелегалног објекта господина Уроша Круља, власника предузећа "Аутокомерц" […]

петак, јун 11, 2010 / 16:42

Закупци тезги са добојске Бувље пијаце већ девет мјесеци упорно испитују границе неспровођења закона, којима се крај не назире.

Пише: Жељко Свитлица

Данас се навршава 12 дана њиховог протеста испред Владе РС, тачније у Парку "Младен Стојановић", јер испред Владе није дозвољено.За данас је најављено и затварање нелегалног објекта господина Уроша Круља, власника предузећа "Аутокомерц" у Добоју, након ванредне инспекцијске контроле спроведене од стране Републичке урбанистичко-грађевинске инспекције, која је донијела Рјешење о затварању.Послије девет мјесеци, закупци са бувљака, организовани у "Удружење трговаца Бувље пијаце Добој", након, како кажу, "варања од стране људи који ово рјешење треба да проведу" имају велике сумње да ће се то заиста и догодити.

Kaко је све почело?

Агонија закупаца тезги на Бувљој пијаци започела је прије девет мјесеци када је општинска Урбанистичко-грађевинска инспекција запечатила објекат у коме су до тада уредно и без проблема радили.

Разлог за затварање је био непосједовање одговарајуће урбанистичке сагласности коју је био дужан да прибави господин Урош Круљ, директор предузећа “Аутокомерц” Добој, које је једно од сувласника пијаце.

Урош Круљ, сувласник Бувље пијаце се уговором о пословно-техничкој сарадњи са другим сувласником, предузећем “Мегамаркет” Брчко обавезао да ће документацију уредно прибављати, али то није урадио, а даље одбија да уради.

Представници удружења трговаца Бувље пијаце Добој су нам у разговору рекли да је Урош Круљ поред објекта старе Бувље пијаце, потпуно бесправно изградио нови објекат који је добио исту намјену-Бувља пијаца.

"Иако се у поменутом уговору о пословно-техничкој сарадњи, Урош Круљ обавезао да у наредних 25 година од дана потписивања уговора неће на читавој локацији ‘Аутокомерца’ бавити са истом или сличном дјелатношћу(дакле Бувља пијаца),он је тосвјесно прекршио", кажу закупци и појашњавају:

"Објекат је нелегалан и нема нити једног законског основа да се изда урбанистичка и грађевинска дозвола за њега јер се поменути објекат налази у заштитном појасу магистралног пута у коме градња није дозвољена(члан 51.став 4. пречишћени текст Закона о јавним путевима „Службени гласник Републике Српске“, број: 03/04, 51/04 , 73/08, 106/09 и 05/10)".

Поменути новоизграђени објекат је од магистралног пута удаљен 13 метара иако је законом прописано да то мора бити најмање 20 метара.

Знајући да због тога мора тражити сагласност ЈП ”Путеви РС”, а да исту због наведеног не може добити, Круљ је у поступку издавања урбанистичке сагласности приложио Закључак ЈП”Путеви РС” број 03-345-1528/09 од 24.03.2009.

"Међутим, овај папир је заправо прибављен за издавање урбанистичке сагласности за објекат у којем су цијело вријеме, до прије 8 мјесеци, радили закупци (поменута, затворена Бувља пијаца), а господин Круљ за свој нови објекат никада није тражио сагласност од ЈП“Путеви РС“ јер је знао да га не може добити", кажу закупци.

Општинске структуре у Добоју су издале валидне сагласности за градњу поменутог објекта, који из Удружења трговаца називају нелегалним .

Жалба министарству

Чланови удружења кажу да су због свега наведеног покренули иницијативу код Министарства за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске за утврђивање начина на који су издате сагласности за овај нелегални објекат.

Надлежно министарство је доноси рјешење број 15-362-120/10 у коме републички орган ставља ван снаге све дозволе које је општинска власт издала господину Круљу због како се у рјешењу наводи "очигледних повреда материјално-правних прописа".

Иако у наведеном рјешењу надлежног републичког органа стоји да је одлука извршна и да на њу нема право жалбе, општинска власт није поступила по рјешењу и нелегални објекат запечатила.

Од инспекција до министарстава и назад

"Будући да од добојске општинске инспекције нисмо добили никакав одговор,са истим захтјевом обратили смо се Републичкој управи за инспекцијске послове. Од тада траје наша преписка са надлежним министарствима која само пребацују одговорност једни на друге и проглашавају се ненадлежним у предметној ствари. Најприје смо се обратили Министарству управе и локалне самоуправе које се прогласило ненадлежним и упутило нас на Министарство за просторно уређење,грађевинарство и екологију које нас је у свом одговору упутило на Републичку управу за инспекцијске послове", набрајају добојски трговци.

Када су се обратили Главном урбанистичко-грађевинско-еколошком инспектору добили су одговор у којем се наводи да је добојској општинској инспекцији остављен рок да до петка 28.05.2010. годин извијести њих, као и републичку инспекцију о учињеном. Међутим, учињено није ништа.

Додик их примио, начелник није

Чланови удружења трговаца Бувље пијаце у Добоју тврде да их, начелник општине, Обрен Петровић, није ни једном примио на разговор.Премијер Владе Републике Српске, Милорад Додик их је, кажу, примио два пута.

Као још један прилог, за крај, стоји податак да су закупцима у Општини Добој обећали да ће одлуку о отварању објекта Бувље пијаце донијети након што се износ од 102.000 КМ уплати на име такси за издавање урбанистичке и грађевинске дозволе.

Уговором о пословно-техничкој сарадњи, поменутим на почетку текста, поменуту сему је био дужан да плати Урош Круљ, јер се обавезао да ће прибавити потребну документацију.

Новац су скупили и уплатили закупци, али се ништа није десило, а ни новац им није враћен.Оставите одговор