Добој: Роми основали КУД

Савез националних мањина регије Добој данас је у Удружењу Рома "Златни точак" у Добоју основао Културно-умјетничко друштво (КУД) "Златни точак", којем је приступило 20 младих Рома. Предсједник Савеза Драган Марковић изјавио је Срни да је оснивање КУД-а "Златни точак" битно ради укључења младих Рома у културни живот свога града, који ће са другим мјесним групама […]

субота, 19 новембра, 2011 / 19:40

Савез националних мањина регије Добој данас је у Удружењу Рома "Златни точак" у Добоју основао Културно-умјетничко друштво (КУД) "Златни точак", којем је приступило 20 младих Рома.

Предсједник Савеза Драган Марковић изјавио је Срни да је оснивање КУД-а "Златни точак" битно ради укључења младих Рома у културни живот свога града, који ће са другим мјесним групама учествовати у културним манифестацијама.

Он је додао да је приоритетан задатак КУД-а да од заборава сачува културно-историјску заоставштину Рома јер изворни плес, ромска пјесма и музика полако нестају са ових простора.

Предсједник Удружења Рамза Имшировић рекла је да је добојско Удружење Рома "Златни точак" ове године из општинског буџета добило 1.000 конвертибилних марака за оснивање КУД-а.

Она је подсјетила да Ромска заједница у Добоју има 55 породица са више од 400 чланова, међу којима је око 170 дјеце.Оставите одговор