Добој: Направљена хидроелектрана без довољно воде

Предузеће "Електро-Добој", саставни дио "Електропривреде РС", потрошило је скоро два милиона марака на изградњу мале хидроелектране на ријеци Пакленици у околини Добоја, али је та електрана неупотребљива због премалог дотока воде и грубе грешке у извођењу радова.

субота, 14 априла, 2012 / 13:45

Проточна електрана инсталисане снаге од 230 киловата, која је подигнута на ријеци Пакленици у селу Доња Пакленица, требало је да већ буде пуштена у рад, пошто су сви грађевински радови завршени, као и инсталисање опреме за производњу струје.

Међутим, тек по завршетку радова испоставило се да је новац бачен у вјетар јер ријека Пакленица тренутно нема довољан доток воде да би се на том мјесту производила електрична енергија. Ситуацију је погоршало и то што је извођач радова направио грешку на цјевоводу дугом око два километра, за који је предвиђено да природним падом воду доведи до постројења са турбином. Шок за инвеститоре је услиједио кад се испоставило да и оно мало воде колико даје Пакленица не дотиче до турбине, јер је извођач превидио да вода неће имати природни пад, већ би морала да тече узбрдо.

Саговорник "Преса” из "Електропривреде РС" објашњава да су извођачи радова направили груби пропуст пошто су цијеви на двије локације постављене узбрдо, па се јављају тзв. ваздушни чепови.

– Због тога и оно мало воде која тренутно дотиче не може доћи до турбине. То је кључни разлог зашто електрана није још пуштена у рад, иако су радови одавно завршени. Не зна се ни ко је одговоран за пропуст, јер главни извођач радова, бањалучки "Хидрокоп", и њихов подизвођач, тузлански "Конел компани", пребацују кривицу једни на друге – каже саговорник.0 КОМЕНТАРА

  1. Има и аеродром у Требињу без аеродрома, исти такав је планиран опет на Сокоцу исто без аеродрома, али зато са обећаних милион нових радних мјеста искључиво члановима снсд банде и још милион запослених на доношењу воде из неке од ријека до те снсд-е фабрике ништа од ничега, тј. воде!

  2. Ovo je ipak ozbiljnija priča. Vodoprivredne podloge su vrlo zahtjevna materija. Neohpodno je protok vode mjeriti više puta godišnje, u višedecenijskom periodu da bi došli do zaključaka kakva je to rijeka i koliki je njen energetski ili bilo koji drugi potencijal.

    Nedostatak ozbiljne države i ozbiljnog sistema svakoga dana nam ispostavi po neki račun. Ovaj milionski je samo jedan od takvih računa. Sumnjam da je neko ozbiljno mjerio Paklenicu još od Austrougara.