Добој: Међународна смотра археолошког филма

Пројекцијом филма "Путовање кроз време – Света Софија" редитеља Мирка Антонија Малешевића из Србије синоћ је почела Међународна смотра археолошког филма "Добој 2011". На смотри ће до 27. октобра бити приказано 13 филмова из Србије, Њемачке и Грчке. Сутра, друге вечери, биће приказана два филма "Инд – ризница култура" редитеља Ханса Шулера из Њемачке и […]

четвртак, 20 октобра, 2011 / 07:36

Пројекцијом филма "Путовање кроз време – Света Софија" редитеља Мирка Антонија Малешевића из Србије синоћ је почела Међународна смотра археолошког филма "Добој 2011".

На смотри ће до 27. октобра бити приказано 13 филмова из Србије, Њемачке и Грчке.

Сутра, друге вечери, биће приказана два филма "Инд – ризница култура" редитеља Ханса Шулера из Њемачке и грчки филм "Елефтерна – трагање за изгубљеном стварношћу", а треће вечери, 21. октобра, филмови "Бјекство из Вавилона" њемачког режисера Клауса Костенлоза и "Чуруг – археолошко налазиште `Стари виногради`" у режији Јелице Бојић из Србије.

У понедјељак, 24. октобра, биће приказан филм "Мистерија Плочника" редитеља Драгише Стојановића из Србије и филм "Долина златних шлемова" у режији Нела Тот и Саше љубојевића из Србије, а у уторак, петог дана смотре, фимови "Уснули у времену" српских редитеља Бруне Братовића, Миодрага Ђукнића и Александра Тодоровића, те филм
"Кодило – шапат стијена у Боцвани" редитеља Рудигера Лоренца из Њемачке.

Претпосљедњег дана смотре, у сриједу 26. октобра, биће приказан филм "Мохенџо Даро – Тајна културе Инда" њемачког режисера Ханса Шулера и филм "На трагу далеке прошлости – портрет Богдана Брукнера" режисера Драгољуба Бате Војводића из Србије, док ће у четвртак, 27. октобра, посљедњег дана смотре бити приказана два грчка филма – "Писип створи" и "Ерехтеон и вријеме".

Међународна смотра археолошког филма "Добој 2011", који се први пута одржава у Добоју, организована је у сарадњи са Народним музејем из Београда.

Музеј у Добоју основан је 1956. године и налази се у згради изграђеној 1926. године. За више од пола вијека прикупљано је и сачувано више од 20 000 експоната покретне културно-историјске баштине са ширег добојског подручја.