Добој: Машиновође напустиле радионицу

Машиновође, које већ 18 дана штрајкују у радионици шинских возила у Добоју, напустили су јутрос око 8.00 часова круг радионице након интервенције обезбјеђења предузећа Жељезнице Републике Српске (ЖРС) и полиције. Директор ЖРС Драган Савановић изјавио је Срни да је Управа Жељезница раније тражила да се суспендовала лица удаље из круга предузећа до окончања поступка, али […]

недеља, 30 октобра, 2011 / 09:42

Машиновође, које већ 18 дана штрајкују у радионици шинских возила у Добоју, напустили су јутрос око 8.00 часова круг радионице након интервенције обезбјеђења предузећа Жељезнице Републике Српске (ЖРС) и полиције.

Директор ЖРС Драган Савановић изјавио је Срни да је Управа Жељезница раније тражила да се суспендовала лица удаље из круга предузећа до окончања поступка, али да не зна детаље јутрошње интервенције.

"Добио сам информацију да су они изашли из круга радионице", рекао је Савановић и додао да очекује да ће бити настављен рад и да ће бити успостављен жељезнички саобраћај.

По захтјеву Управе ЖРС, обезбјеђење предузећа, уз асистенцију припадника полиције, опколило је око 5.00 часова подручје око радионице шинских возила у Добоју како би из ње биле измјештене машиновође. Трочасовни преговори обезбјеђења ЖРС, полиције и представника мађиновођа уродили су плодом, тако да су машиновође без употребе силе напустили круг радионице у 8.00 часова, јавља дописник Срне.

Предсједник Самосталног синдиката машиновођа Симо Цвјетковић рекао је да машиновође нису планирале да пружају било какав отпор и мирно су напустили просторије радионице.

Он је додао да су се машиновође запутиле ка добојском парку Народних хероја, испред зграде Скупштине општине, гдје ће тражити да разговарају са начелником општине о смјештају за 250 машиновођа. "Нећемо одустати од својих захтјева и од изражавања незадовољства због услова у којима се налазимо", рекао је Цвјетковић.

Цвјетковић није искључио могућност да ће око 250 машиновођа, након окупљања у градском парку, кренути у мирне протесте ипсред зграде Управе ЖРС.

На свим улазима у Добој јутрос су примјетне појачане полицијске снаге које контролишу кретање саобраћаја.0 КОМЕНТАРА

 1. Ово је срамота, користе полицију да би спријечили праведан штрајк. Још мало па ће помоћу полиције почети да нам одузимају ствари из кућа, јер Влада нема довољно средстава за своје текуће трошкове…

  СРАМОТА…

  Подршка машиновођама…

 2. Tako drage moje mašinovođe, izađite iz radionice koja je savanovićeva i dodikova tatkovina.
  A, oni spremili silu , suzavac, pendreke.
  Sram ih bilo! Što novo vrijeme kaže još malo pa će nam upadati u kuće i otimati šta im treba, otimaće nam na ulici poslednje feninge iz džepova. Krmače i kobile su već počeli da otimaju. Čuvajte seljaci krave, telad, ovce, kokoši. Idu otimači.

 3. Добар дан жељезничари! Још један дан у неизвјесности! Ипак, биће времена, када се и ако се испуне ови хирови машиновођа, да се сви посветимо људима који заиста имају проблема, који су гладни, незапослени, малтретирани од стране послодаваца, младима који немају посао, јавним кухињама које су све празније… Када су већ добили редовна примања од око 1000 КМ, бенефицирани радни стаж који им омогућава да у пензије иду са 50-ак година… треба испунити и овај хир па да сви будемо срећни и задовољни!

  Штета је да се ово користи у политичке сврхе, за стицање јефтиних политичких поена. Приче о угрожености саобраћаја, подаци које имамо од тамо и овамо… Неки никада нису пришли пругама па не знају да је искакање воза догађај који не може да се сакрије. Хоћемо податке, јасне, када, гдје, тачно вријеме, мјесто…. је дошло до искакања возова. Приче о примањима, баснословним, у региону, министар је забетонирао подацима који говоре да примања у региону нису виша у односу на наша. Ово није штрајк већ незаконита побуна. И још једном ћу да подвучем да подржавам ЖЕЉЕЗНИЧАРЕ и РАДНИКЕ, а не оне који су у позицији да уцјењују!

 4. Ма тако је Ањице челична песницо докивог лакташизма, удри машиновође по бубрезима, шта се они буне, блолкирају систем, ево обећане тринаесте плате, плус регреси, борцима мјесечни борачки додатак на нивоу просјечне плате РС која је 5000 км, болесни имају бесплатно лијечење само да се усагласи став да ли у њемачким бањама или швајцарским, сви незапослени добијају посао по сопственој вољи и избору, плус сваки млади брачни пар кућу или стан, нек сами одлуче, за свако новорођено дијете добијају бонус 10 хиљада марака плус ауто,…све то чека само да се они проклети и тврдоглави машиновође одрекну свог рада и својих заслужених плата, ето због њих је пропала његова посјета УСофА-у, а није могао у скупштини РС да се изгласа амандман на увоз спајалица…јбт како су себичне те машиновође, ова власт праведно ради да их ослободи брига око потрошачке корпе, нема плате нема бриге..а они то никако да укапирају!:P

 5. yeni, 01.11.2011. 17:50:33

  Камо лијепе среће, па да је овај са моје слике са нама, а твој додик тамо на његовом мјесту, не би било ни штрајкова као што их ни онда није било, ови људи машиновође су ишли и у рат са њим, а са твојим додиком не могу сад ни у локомитиве да уђу, јер их џепаре твоји кокошари и јајаре лакташке.