Добој: Колики страх од поплава и обесправљености мора бити, да неко повјерује у добре намјере наметнутих установа као тзв. Тужилаштво и Суд БиХ?

Подржавамо грађане Добоја који не желе да им се понове поплаве, али и указујемо да опште незадовољство радом извршне и судске власти узрокује хистерију по којој је спас у рукама окупатора, тако и овдје имамо позиве да тзв. Тужилаштво БиХ преузима случајеве, што је тешка и колективна срамота.

среда, 10 марта, 2021 / 07:50

Група грађана чије саопштење преносимо у цјелости, надамо се није свјесна да је било какво ангажовање овог тзв. Тужилаштва незаконито, осим у смислу утврђивања одговорности унутар судске власти?

Јако је битно да се раздвоји право грађана и логичан бунт, од политикантства и мајоризацијских и унитаристичких жеља, који машу шареним лажама.

Демократија је таква каква је, али и поновљени избори у Добоју су на власт убједљиво довели исте људе, какви сједе и у Влади РС.

У том смислу треба бити свјестан да помињање парарелигиозног покрета Правда за Давида и њиховог медијски надуваног случаја, не доноси добра никоме, понајмање истинским напорима да се поплаве не понове, јер га ставља у домен политике и политикантства, а то ће надамо се искрену жељу да се поплаве не понове, удаљити од свог циља.

Спремност Фронтал.РС да помогне у том смислу, демонстрирамо објавом саопштења у цјелости.

Одбрана од поплава нека буде приоритет!

Група грађана Да се не понови мај 2014. године упутила је отворено писмо предсједнику Владе РС, министру водопривреде, директору Вода Српске, директору Инспектората РС и градоначелнику Добоја у којем их упозорава да грађани Добоја седму годину живе у страху од поплава и траже да, умјесто уређења потока, рушења обновљене и изградња нове спортске дворане, замјене исправне новом ЛЕД јавном расвјетом и градње болнице, приоритет буде уређење корита ријеке Босне, изградња и подизање висине одбрамбених насипа и спречавање законом забрањених радова на водоплавном подручју.

Становници Добоја посебно су забринути што од представника министарства водопривреде, Вода Српске и водне инспекције нису добијене информације о роковима завршетка експропријације земљишта, уређења корита ријеке Босне и других приоритетних радова и што ће бити настављена коруптивна пракса толерисања, неспречавања и издавања привремених водних и грађевинских дозвола за градњу објеката и насипање водног земљишта због којих је Добој био и остао угрожен од поплава.

На подручју Добоја до сада је плаћено за израду пројектне документације 314.527 КМ, започето уређење корита Босне 544.137,60 КМ, уређење потока Лијешањ и ријеке Лукавице 543.555,57 КМ и чишћење спрудишта у ријеци Босни 288.030,97 КМ. Трошкови уређења корита ријеке Босне износе тек 1,5% од укупно предвиђених трошкова, а Воде Српске су финансирале само 7,5% досадашњих трошкова, што показује да ова установа нема финансијски капацитет да управља водним земљиштем и заштити Добој од поплава.

Од Тужилаштва БиХ затражено је да, као у случају Мемић и Драгичевић, преузму кривичне пријаве против одговорних за поплаве 2014. године по којим добојско и републичко тужилаштво не поступају, као и да посебно истраже одговорност водних инспектора и запослених у Водама Српске због неспречавања угрожавања водног земљишта којим се смањује протицајни профил мајор корита ријеке Босне и угрожава Добој од поплава.