Добој и Усора за промјену међуентитетске границе

Скупштина Добоја прихватила је иницијативу за територијално разграничење са општином Усора у Федерацији БиХ, како би грађанима обе локалне заједнице олакшали свакодневни живот и ријешили бројне статусне проблеме. Одборници СГ Добој истовремено су усвојили и извјештај своје комисије, по којем би се Добој одрекао дијела територије додијељене Дејтонским споразумом у корист Усоре, а она би […]

петак, март 6, 2015 / 07:47

Скупштина Добоја прихватила је иницијативу за територијално разграничење са општином Усора у Федерацији БиХ, како би грађанима обе локалне заједнице олакшали свакодневни живот и ријешили бројне статусне проблеме.

Одборници СГ Добој истовремено су усвојили и извјештај своје комисије, по којем би се Добој одрекао дијела територије додијељене Дејтонским споразумом у корист Усоре, а она би заузврат уступила земљиште у рејону Путниковог брда, предратном стрелишту у власништву ЈНА.

Тиме се не би нарушили проценти 51 наспрам 49 одсто земљишта између ФБиХ и РС, које на својим органима треба да размотре и потврде ово разграничење, јер су питања граница у њиховој надлежности.

Добојској скупштини присуствовао је начелник Усоре Илија Никић, истакавши да је циљ иницијатитиве да се становницима на рубним подручјима створе бољи услови за живот, јер су координате утврђене у "Дејтону" направиле административне проблеме не малом броју домаћинстава.

Наиме, некима од њих директно преко кућа прелази граница, тако да, на пример, породица Марка Прањића руча у РС, а спава у ФБиХ. У другим случајевима је парадокс да су куће домаћина у једном, а пратећи објекти у другом ентитету. Код Јање Павловић из Макљеновца је случај да је она са кућом у РС, док су јој дјеца са својим домаћинствима у Федерацији.Оставите одговор