Добијена процедура: Привремено увођење виза сада могуће

Европска комисија може привремено увести визни режима свим државама из категорије "треће земље" у "специфичним околностима", одлучио је данас Савјет министара ЕУ у Бриселу. Мјера укидања безвизног режима некој од ових земаља била би уведена уколико би дошло до "наглог прилива нерегуларног придошлица, или неоснованих захтјева за одобравање азила". Заштитни механизам може бити примијењен и […]

петак, 6 децембра, 2013 / 08:53

Европска комисија може привремено увести визни режима свим државама из категорије "треће земље" у "специфичним околностима", одлучио је данас Савјет министара ЕУ у Бриселу.

Мјера укидања безвизног режима некој од ових земаља била би уведена уколико би дошло до "наглог прилива нерегуларног придошлица, или неоснованих захтјева за одобравање азила".

Заштитни механизам може бити примијењен и у случају непоштовања уговора о реадмисији, односно ако нека земља одбије захтјев ЕУ да прими назад своје држављане, који су злоупотријебили безвизни режим, објављено је на сајту Европске уније.

Европска комисија је овлашћена да, на приједлог једне или више држава, процијени да ли ће се држављанима неке земље поново увести визе за улазак у "шенгенски простор" Уније.

Механизам хитног враћања виза може бити примијењен када нека чланица ЕУ током шест мјесеци буде суочена са околностима које могу довести до ванредне ситуације, а сама није у стању да их отклони.

Тада земља чланица може затражити од Европске комисије да у краћем периоду привремено стави ван снаге безвизни режим за дотичну земљу, чији држављани крше споразум о уласку без виза на територију ЕУ.

Ова уредба ступа на снагу 20 дана од објављивања у Службеном гласнику ЕУ.Оставите одговор