До избора два путића: ПДП и НДП на одвојеним листама

Партије НДП и ПДП на општим изборима 2018. године неће изаћи са заједничком листом за посланике Народне скупштине РС, сазнаје "ЕуроБлиц".

четвртак, 17 августа, 2017 / 09:11

Наиме, из ових партија најављивали су да ће на наредним изборима по први пут изаћи са заједничком листом, како би освојили што више посланичких мандата у парламенту Српске и да су увелико почеле припреме на терену.

Иако је међу руководством ових партија владао велики оптимизам по том питању, "ЕуроБлиц” сазнаје да су преговори прекинути прије десетак дана и да од потписивања споразума о сарадњи нема ништа.

Саговорници "ЕуроБлица” наводе да су пресудили чланови на терену који су показали жесток отпор таквој сарадњи, али и да је свему кумовао сукоб између челних људи у НДП.

Наиме, наводно се нису могли договорити о позиционирању на листама, те да се истовремено први људи ПДП и НДП нису могли усагласити о функционисању странака након избора 2018.

– Проблем је настао када смо почели да разговарамо о финансирању партија из буџета, гдје је требало да буде 60 одсто наспрам 40 у корист ПДП, али се о томе нису сложили. Позиционирања су, такође, била главна препрека за договор, а на терену је настао отпор међу НДП-овцима који су се уплашили да би то водило ка утапању НДП у ПДП – каже саговорник и наводи да је цијела прича пропала након што су НДП напустили Драган Талић и Владимир Мирошљевић.

Ипак, тврди да ће странке наставити разговоре о заједничкој листи за парламент БиХ и подршци кандидатима за члана Предсједништва БиХ и предсједника РС.

Истовремено, предсједник НДП, Драган Чавић, каже да највећи проблем у прављену коалиционих листа за НС РС праве отворене листе, односно Изборни закон БиХ.

Наводи да су преговори прекинути када су видели да се тај члан неће мијењати новим измјенама закона.

– Тешко је наћи рјешење да све стране буду задовољне. За НС РС идемо са својим листама, док ће на нивоу БиХ бити партнерство. Тражимо најбољи вид сарадње, како би освојили што више посланичких мјеста. Са оваквим законом и отвореним листама, тешко је говорити о заједничким листама, јер се тиме онемогућава реализација коалиционих договора након избора – поручује Чавић. Додаје да ће одвојено наступати у НС РС, а да ће сигурно бити успостављен договор о наступу за ниво БиХ.

Бундало: Наставићемо разговоре

Генерални секретар ПДП, Перица Бундало, каже да је између партија запели о конципирању компензационих листа за НС РС и да су скоро тимови партија преговоре довели до краја.

– Након ГО НДП донесен је другачији став, али не бих рекао да су преговори скроз пропали. Они ће се наставити за кандидате за члана Предсједнштва БиХ и предсједника РС, као и посланике у ПС БиХ, док се за наступ за НС РС ради о нијансама – рекао је Бундало и навео да се залаже за укрупњавања странака1 КОМЕНТАР

  1. Није моје да се мијешам у туђу кућу, али укрупњавање политичке сцене у Републици Српској је инператив.

    Нема партије без идеологије, значи, најбоља ствар за српски народ и све грађане Републике Српске, било би кад би имали једну снажну лијеву опцију, једну десну и једну зелену партију центра,то су јасне три идеологије, те да се све остале уједине са неком од ове три опције.

    Не да прогнозирам, али би после избора 2018 године дефинитивно укрупњавање политичке сцене могло бити посљедица паметног удруживања три идеологогије, све на првој правој послератној обнови,зар не Симо?

Оставите одговор