ДНК разбија митове: Чисти Словени из средње Босне и Санџака?

Мит повезан са причом о турским генима (раскринкан у прошлој теми) је онај о супротном процесу – балкански муслимани су "чисти Словени". Но, то је дјелимични мит.

петак, 19 маја, 2017 / 06:22

Пише Синиша Јерковић, главни уредник Српског ДНК пројекта

Укратко бисмо могли рећи да су босански муслимани генетски заиста изразита словенска популација са преко 2/3 заступљености хаплогрупа за које се сматра да су оригинално словенске. Такав проценат мање више дијеле и са Србима и Хрватима..

ДНК и митови: Срби и турски гени

Са друге стране, муслимани у тзв. Санџаку су сасвим другог генетског и етничког поријекла. Познато је да је подручје Пештера и Горњег Полимља, након Велике Сеобе Срба 1690. године насељавано албанским малисорским досељеницима из Сјеверне Албаније, али и српским брдским племенима.

Албанска племена: Клименти, Шаље, Шкријељи, Хоти, Груде, била су католичка док су српска брдска племена Кучи, Васојевићи, Бјелопавлићи, Морачани били православни. у 18. вијеку на поменутом простору текла је убрзана исламизација и једних и других, из те популације настала је већина данашњег муслиманског становништва тзв. Санџака.

Посљедњи генетички резултати показују јасну припадност тих породица својим православним или католичким рођацима у Албанији и Црној Гори, при чему изразито доминирају несловенске, старобалканске хаплогрупе R1b BY611, E-V13, J2b-M241, које су иначе доминантне код сјеверноалбанског становништва, а једним дијелом и код брдских српских племена.

Овакви резултати не изненађују боље познаваоце етногенезе санџачких муслимана, јер се њихово албанско поријекло препознаје и у другим етнографским карактеристикама, језику, предањима. Укратко, то становништво нема никакве генетске и етничке везе са босанским муслиманима.1 КОМЕНТАР