ДНК пројекат: Срби имају више норманских, него турских гена

Српски ДНК Пројекат и интернет портал Порекло су дијелови једног од несумњиво најважнијих подухвата у српској етнологији.

понедељак, 2 јануара, 2017 / 15:10

Разговарао Владан Ивковић, портал Србист

Скупину ентузијаста који под именом Друштво српских родословаца "Порекло" од фебруара 2012. напорно раде на прикупљању, класификацији и презентацији српске генетичке и етнолошке грађе у оквиру овог подухвата, предводи Јовица Кртинић, дугогодишњи новинар, а данас директор Библиотеке "Милутин Бојић" у Београду и, наравно, предсједник Друштва. Поред Српског ДНК Пројекта, од великог значаја је и подухват Дигитална библиотека портала Порекло, између осталог.

Друштво српских родословаца и Српски ДНК пројекат су приватни подухвати. Колико су вам српске државне установе изашле у сусрет, с обзиром на то да обављате научну дјелатност од јавног значаја?

– Пре бих рекао да је реч о подухватима иза којих стоје удружени и национално свесни појединци, ентузијасти. Приватни подухват би био нешто друго. Управо супротно, ово јесте подухват појединаца усмерен ка јавном интересу. Суштински, у томе и јесте смисао организовања у удружења. Нажалост, удружење попут нашег за сад не наилази на подршку српских институција. Та подршка је углавном резервисана за одређен круг невладиних организација, о чијим пројектима и усмерењима не бих овом приликом. Једини пут кад је један наш пројекат "прошао" десио се 2015. кад је Управа за дијаспору Министарства спољних послова Србије подржала са 100.000 динара (у то време око 850 евра) наш подухват дигитализације Библиотеке Хронике села. Међутим, пошто с тим износом нисмо могли да набавимо одговарајућу опрему (само професионални скенер стаје око 200.000 динара), добијени новац смо вратили у државну касу. Од нашег подухвата ипак нисмо одустали и то пре свега благодарећи једном нашем члану који је одвојио свој новац за набавку скенера. Тако смо успели да испунимо план и током 2016. дигитализујемо преко 300 књига из едиције Хронике села.

Јасно је да нема науке без новца. Како се иначе финансирате?

Друштво српских родословаца "Порекло" издржава се од чланарине, која износи 2.000 динара на годишњем нивоу. Такође, с времена на време на рачун друштва стигну донације, које се крећу од 10 динара па до неколико хиљада динара. Наравно да то није довољно за озбиљан рад, а посебно да је на тај начин тешко остварити циљеве и подухвате који су, сигуран сам, од националног значаја. Међутим, и овако како је ми некако успевамо да стално правимо кораке напред, иако доста спорије него што би желели. Свакако не губимо веру да ће ово што радимо једног дана бити препознато као значајно, а сасвим сигурно нећемо одустати, а још мање кукати над судбином и неправдом. Јер, као што и Његош рече: без муке не пуцају токе. А свако ко жели да нам помогне то може учинити на начин описан на следећој страници: http://www.poreklo.rs/donacije/

Ја сам се тестирао на family tree DNA (FTDNA.COM). Тестирао сам само мушко поријекло, дакле ипсилон хромозом, и платио сам 169 долара. Гдје ви препоручујете тестирање, а гдје не, шта да се тестира и какве су разлике у цијенама?

Лабораторија у Хјустону у којој сте се Ви тестирали свакако је добар избор, а нарочито је пожељно искористити попусте који се повремено укажу код њих (током сваког децембра, а повремено и током године). Истина, и уз те попусте за људе у Србији то су прилично високе цене и због тога ми често препоручујемо да се у оквиру једног рода људи организују и прикупе новац, јер је довољно да се тестира један, најбоље деда, а да цену теста плате синови, унуци и слично. Наиме, код најближих мушких сродника, оца, брата, сина, деде, прадеде исти је тзв. Y хромозом.

Наравно, постоји могућности и тестирања у Србији тј. Београду, где ми већ више од четири године имамо веома успешну сарадњу са ДНК центром за генетику, који нашим члановима одобрава попуст од 50 одсто на пуну цену тестирања. Конкретно, цена теста на 23 маркера по овом основу стаје 6.500 динара (око 54 евра). Реч је о више него солидном тесту из којег је могуће извући веома квалитетне податке за упоредну анализу.

Дакле, ако неко жели да уради дубљи тест, онда свакако препоручујемо Хјустон, а ако је неком довољан и тест у Београду, онда свакако могу да нам се јаве. Велика предност тестирања код нас је у томе што резултат буде познат већ кроз неколико дана, док се на резултат тестирања у Хјустону чека и по три месеца. Са друге стране, кад се једном уради тест у Хјустону, онда је могуће наручивати друге тестове (прапорекло по женској линији, аутозомални тест – фемили фајндер, проширења, велики ипсилон итд.).

Колико је учешће Хрвата, Бошњака, Шиптара, с којима у већој или мањој мјери Срби дијеле етничко поријекло, у српском днк пројекту, и имају ли они своје пројекте?

Кад смо покренули Српски ДНК пројекат одлучили смо да у табелу уврстимо и нама доступне резултате несрба, а нарочито оне који са Србима имају блиску генетику. Учешће резултата несрба на нашем пројекту је нешто више од 10 одсто. Утисак је да код наведених народа још увек не постоји веће интересовање, о чему сведочи и чињеница да немају овако развијене ДНК пројекте попут нашег.

Сретао сам тестиране којима су резултати протумачени објашњењима типа "40% сте Велшанин, 25% Норвежанин, 20% из сјеверне Африке, а остатак са Кавказа". Да ли стандардни тестови могу на овакав начин да "изломе" генетски материјал и покажу географско поријекло?

Претпостављам да су ово упрошћене интерпретације оних који су радили аутосомални тест (family finder), који мери укупно генетичко наслеђе по свим линијама наслеђивања. Једна од могућности коју нуди ово тестирање управо је и та да лабораторија да одређене постотке колико у себи носите наслеђа са ове или оне стране Европе, односно земаљске кугле.

Генетичка генеалогија је нова наука. Колико је она промијенила ваша знања и схватања о прошлости српског народа?

Да, генетичка генеалогија је релативно млада научна област, не знам да ли да је још можемо звати науком. Код нас је нарочито ушла у примену последњих пет година, што се поклапа и са појавом Српског ДНК пројекта. Сазнања до којих смо дошли у протеклом периоду у великој мери ће утицати на писање нове тј. знатно прецизније историје српског народа, нарочито у погледу миграција и удела различитих генетика – од словенских, преко освајачких до староседелачких, балканских.

Један дио Срба мисли да су Турци Османлије оставиле значајан удио у генетици Срба хришћана, ноторним методама. Шта кажу ДНК истраживања?

Истраживања кажу да је тај утицај занемарив, тј. да га готово и нема. Том сазнању су нарочито допринели аутосомални тестови, помоћу којих је могуће радити упоредне анализе с упросеченим профилима за нације. Једну такву анализу објавили смо и ми на Српском ДНК пројекту и она је, између осталог, показала да је далеко већа генетичка блискост Турака и Италијана него Турака и Срба. Заинтересовани за ову тему могу прочитати следећи текст: http://dnk.poreklo.rs/srbi-turska-genetika/

Позната вам је расправа између заступника тзв. званичне историје и тзв. аутохтониста. Шта каже генетичка генеалогија, да ли је србе у Илирик доселио цар Ираклије или су неки од наших предака у Илирику живјели и прије седмог вијека?

Данашњи Срби немају истоветну генетику, тј. распоређени су у више тзв. генетичких хаплогрупа и различитог су порекла. За нешто више од 50 одсто досад тестираних можемо рећи да имају генетику која је типична за словенске народе. То су хаплогрупа I2a, коју има сваки трећи Србин, и хаплогрупа R1a, која је заступљена са око 17-18 одсто. Потоња хаплогрупа је нарочито карактеристична за западне Русе и Пољаке, код којих бележи изнад 40 одсто свих тестираних. Поред ове две словенске хаплогрупе, код Срба је у значајном постотку и хаплогрупа Е, која је заправо траг неолитског, староседелачког становништва Балкана. Ова група заступљена је са близу 20 одсто код Срба. Ту су још неке хаплогрупе, које би такође могле бити присутне уназад више хиљада година на овом нашем терену, а има трагова и освајачких народа, као што су Готи, Келти, Нормани.

Која су вас открића везана за етногенезу Срба изненадила?

С обзиром да по мушкој линији припадам хаплогрупи I1 P109, која је управо траг норманског присуства код нас, то је уједно представљало и највеће изненађење за мене. Посебно изненађује што постотак носилаца ове хаплогрупе није занемарљив (између 4 и 5 одсто свих досад тестираних). Посебан куриозитет је што је ова генетика својствена за једно од најсрпскијих племена – племе Дробњаци.5 КОМЕНТАРА

 1. Тамо 1930их, посебно код неких народа бјеше популарно бавити се генетским поријеклом, све како би сами себи увјерили како припадамо „одабраној“ нацији.
  Задњих деценија ове будалаштине, тражење генетског кода, колико имамо крвинх зрнаца поново постају популарне.

  Опет када одемо само 10 генерација у риверц (неких 220-250 година у прошлост) свако од нас има 1.024 претка. И јесу ли сви припадали истом роду? Да се није неки разбојник убацио? И који опет има свој генетски код ко зна одакле, неких степа Истока, или са Запада.

  И како су открили тај турски ген? Или нордијски? Нашли узорке од прије 800 или 1.000 година, и ту нашли тај ДНК. Узорака ем је мало, ем како ћемо знати којем је народу тај чији узорак имамо, припадао. Миграције су се стално догађале.

  Па овај дио, већа је генетска блискост Турака и Италијана него Турака и Срба. Добро, па? Говоримо о данашњим становницима Турске, Италије и Србије. И сви су настали мијешањем бројних народа који су кроз историју настањивали те просторе.

  На нашем простору имали смо древна илирска племена, па су прокрстарила бројна келтска племена, па Словени, па германска племена, Цимбри, Гепиди, Лангобарди, Визиготи, Остроготи, сви су похарали ове просторе, нисмо имали нити једну значајну миграцију из Анадолије на наше просторе, па се ту и нисмо мијешали, но јесу други турски народи крстарили нашим просторима, Хуни, Авари, Бугари, Кипчаци или Кумани, и сви ти народи су понешто уградили у нашем формирању, у нашем генетском коду.
  Исто је и са данашњом Турском, Италијом, другим европским просторима.

  Све скупа је то неозбиљно и своди се на произвољна нагађања. А и нису генетски код или крвна зрна ти која ће нам одредити идентитет, јок, то ће одредити наша историја, традиција, култура, духовност и прије свега језик.

 2. U današnje vrijeme kada mesari mogu čitav život raditi kao doktori (nema diplomu osim mesarske a nije Mile već Panto mesar) a u zadnje vrijeme vidim da je i vozač autobusa registrovao zdravstvenu ustanovu ima li ljepše pare nego prodavati stoci sitnog zuba uvjerenja o rasnoj čistoti.
  Predam ja skoro u jednu laboratoriju nalaz urina,pitaju me želim li nalaz na mail.
  Kažem da može, a ona mi kaže da mogu slobodno doći kod njih po pisani nalaz.
  Ne lezi vraže dođe meni na mail nalaz iz neke druge laboratorije ( iz BiH tačnije Brčkog) kojoj nisam dao uzorak.
  Odem ja po pisani nalaz tamo gdje sam predao,uzmem nalaz i onda kokošku pitam gdje su radili nalaz koji sam predao.
  Odgovor: – u Beogradu.
  Marš stoko ti Beograda nisi ni vidjela i pokažem joj mail u telefonu.
  Obzirom da laboratorija pripada krugu dvorskih firmi od državnog značaja (države Republike Srpske) odnosno ima prefiks UNI UJEDINJENA
  NAMJENSKA
  INDUSTRIJA
  oni su izgleda angažovali državne stručnjake za visoko tehnološki kriminal i poruka je jednostavno nestala u mome mail boxu odnosno zamjenjena je sa onom koju su mi izdali oni.
  E tu dolazimo do rasne čistote.
  Samo je pitanje na koji nivo prevaranata ćete naići. Osnovno pitanje prema riječima stručnjaka sa kojima sam razgovarao je:
  – neka privatne laboratorije objasne kako uzorci izlaze preko granice?
  Sve je to velika glupost i prevara,oni koji su 1990. prodavali kokarde i dijelili VELIKU SRBIJU na autobuskoj stanici danas prodaju ova uvjerenja.
  Svakome ko je normalan nisu potrebni oni da mi potvrde jesam li dovoljno Srbin.

 3. Ne treba biti previse pametan pa ne primijetiti razliku izmedzu Srbijanskih i Bosanskih Srba.

  KOMENTARI (9)
  Avatar placeholder
  Nikola

  12.06.2018. | 17:18

  Velika je cast kada Erdogan pozove naseg predsednika, koji odmah koristi priliku za bilateralne susrete!

  (108)
  (10)
  ODGOVORI
  Avatar placeholder
  veca

  12.06.2018. | 18:17

  Ovo je cast koja mnogo znaci za Srbiju.

  (89)
  (3)
  ODGOVORI
  Avatar placeholder
  buba

  12.06.2018. | 18:42

  Prijateljska saradnja uz sve pocasti dva predsednika Srbije I Turske na otvaranju gasovoda.

  (80)
  (2)
  ODGOVORI
  Avatar placeholder
  Ivan

  12.06.2018. | 19:10

  Ovo je velika cast i veliko iskazivanje postovanja prema Srbiji, dobro bi bilo da ako se stvori mogucnost da se konektujemo na taj gasovod.

  (86)
  (1)
  ODGOVORI
  Avatar placeholder
  Dragan

  12.06.2018. | 19:43

  Nas predsednik je pocastvovan ovim pozivom gospodina Erdogana.

  (61)
  (1)
  ODGOVORI
  Avatar placeholder
  kornjacarade

  12.06.2018. | 20:09

  OVAKVU ČAST MOŽE IMATI SAMO ALEKSANDAR VUČIĆ

  (35)
  (1)
  ODGOVORI
  Avatar placeholder
  Pjer

  12.06.2018. | 21:17

  Dobri ekonomski odnosi su ,čini se,prerasli u prijateljske odnose dva predsednika !!!

  (79)
  (1)
  ODGOVORI
  Avatar placeholder
  MISA

  13.06.2018. | 00:10

  TURSKA IMA SVE VECI I BOLJI ODNOS SA SRBIJOM I SAMO TAKO NEK SE NASTAVI.

  (71)
  (0)
  ODGOVORI
  Avatar placeholder
  ime

  13.06.2018. | 00:11

  Čast je pristustvovati svečanom otvaranju u Turskoj.

  (97)
  (0)
  ODGOVORI

  KOmentari na vijest da je g,Vucic prisustvovao….http://informer.rs/vesti/politika/385171/foto-vucic-doputovao-u-tursku-sa-erdoganom-prisustvuje-otvaranju-transanadolijskog-gasovoda

  Pa ovoliki pozitivni kom nisu bili ni prilikom nedavne posjete Erdoana Sarajevu,cudno je sve to.

  Stice se utisak da su prisniji nego Erdoga i Bakir

  1. Informer kao referenca????
   O moj Boze… da nije zalosno, bilo bi smijesno…E moj Bosnjo, oko moje neinteligentno