Дневник плављеника

Фронтално: Марко Шикуљак је једва спасио суву кућу, и тек сада стиже да донесе причу о потресним ефектима поводња у Семберији.

уторак, децембар 7, 2010 / 13:42

Фронтално: Марко Шикуљак је једва спасио суву кућу, и тек сада стиже да донесе причу о потресним ефектима поводња у Семберији.

Док се не деси и теби самом, не можеш разумјети ни осјетити о чему се ради. И мени су поплаве у Фочи и Вишеграду изгледале далеко као и оне у Пакистану. Немојте ме прерано осуђивати! Далеко је изгледало и када је вода поплавила поље неких 500 метара од куће, и када је искључена струја, око пола 11. Све до другог комшије надали смо се да можда неће до нас, или да ће поплавити само подрум, мада смо из њега и приземља уредно извлачили све што смо могли.

Када je вода дошла до првог директног комшије, сјели смо у ауто у коме су били ћебад и кисела вода, и кренули ка пријатељима. На главној улици људи је било као некад за Илиндански теферич у Илијашу. Много више је било оних који су се морали увјерити да вода стиже на 2,5 километара од центра Бијељине, а ми смо им објашњавали да за сат времена прелази по 500 метара.


Око поноћи смо се вратили да провјеримо стање, и видјели да је вода стала, пресјекавши излазну цесту из Бијељине за Београд. Пролазак кроз цијели град до заплављеног дијела био је надреалан: ни једног знака да у истом мјесту хиљаде људи проживљава агонију.

Ко ти може помоћи

Сутра ујутру је ствар изгледала много страшније. Куће смо гледали са пруге, која се испријечила на путу поплаве. Мој рођак и кум су властитим багерима развозили флаширану воду и храну коју су добили од цивилне заштите (прву туру су купили својим парама), али нису могли свима прићи због страха да не потону, па су тражили чамац.

Било је илузорно очекивати било шта више од хране, воде и чизама, што је обезбиједила општина. Сазнали смо да су поплављени Дворови, тако да је број угрожених нарастао, да их све странке не би могле обићи ни у предизборној кампањи да им дају летак. Наравно, да путеви нису преплављени водом. На молбу за још хране одговор је био дођите и узмите, а за 10 литара горива да багер не би стао у води, немамо.

Како било, вода је стала центиметар прије него ће ући у мој дневни боравак, а у суботу се повукла неких пет центиметара. Детаљи о којима причају само поплављени: Струје нема па се храна у замрзивачима квари; онима који су остали троше се батерије на телефону па се не могу јављати родбини; Они који су изашли немају преобуку; Има оних којима се не може допремити вода, а и хране ће нестати за дан или два; У кућама које су бар мало поплављене пропадају подови и паркети; све по подрумима пропада…

Нико није знао шта носи ноћ, јер су кружиле су приче о таласима из Зворника и киши у Вишеграду. У ванредном Монитору начелник је најавио нешто више оптимизма него данас, али ко зна.

У недељу је већ јасније да се вода повлачи, али већ је јасније да је у Дворовима колапс. Детаљи за које већина медија није имала времена: Дрина се излила до неких 12 километара од обале, у висини од 70-80 центиметара, а обично плави само приобалне дијелове села Амајлије (и Јању, али она је доста јужније, па није сликовита за овај сличај).

Њено напредовање кочила је цеста која иде ка Павловића мосту, иако је и њу на неким мјестима кидала и преплавила. Код већ потопљеног етно-села Станишићи цеста је у петак пробијена багерима, да би могла отећи даље.

Тиме је вјероватно спријечено да вода стигне у центар града, али су села на сјеверу жртвована, јер се налазе на нижем нивоу, и сада се може само чекати да се вода прелије до Саве. То значи да само виша села могу избјећи поводањ, иако се вода на истоку Бијељине повлачи према Дрини. Неки опет мисле да се цеста морала исти дан пробити на мјесту ближе Дрини, гдје је и сама вода покидала асвалт, па би њено отицање кроз мање насељен дио прије стигао до ушћа у Саву.

Ципеле и чизме

Исти дан у град стиже предсједник Српске. У возила цивилне заштите на тргу убацују чизме, „ове за Џомбића, ове дуге за премијера“ и полази се ка заплављеним подручјима.

Упадљиво је да по доласку Додик није обуо намијењене чизме, већ је ходао у лакованим ципелама, уз шмекерски везан шал и повремено сунчане наочале. Стајлинг потпуно непримјерен ситуацији није промакао ни мјештанима Даздарева, првог у низу посјећених села, па је неко повикао: "Милораде, требају ли ти чизме, да ти их ми дамо".

Не бих се могао заклети шта је Додик одговорио.

Медији не дижу панику

Вода и то вече опада, али смо све сигурнији да је мало ко изван Бијељине схватио колике су размјере катастрофе. Већина редакција рачуна „излила се Дрина, излива се сваке године“ не знајући да је вода дошла надомак града, и притом поплавила већину села за источне и сјеверне стране општине. У почетку се баратало са цифрама од двије хиљаде поплављених кућа, која је незнатно повећавана, иако је су затим поплављени Дворови са барем 8.000 кућа.

На хиљаде људи у тим мјестима су начињени социјалним случајевима, јер су им уништене куће, подављена стока, заплављени амбари, разнесен огријев, уништени засади… На једној бензинској пумпи силина воде је избила два резервоара која нису била довољно пуна горивом да би била тежа од воде, па је гориво источило и у питању је тровање ширих размјера. О недостатку питке воде, лешинама животиња, и свему преко чега је вода прешла а што може грозити здравље и изазвати епидемију, кажу да ћемо мислити кад се вода повуче.Оставите одговор