Дневни Аваз против Ахмића (не села, већ ефбиховског официра за везу у Хагу)

Холандске власти обавијестиле су бошњачког официра за везу са Хашким трибуналом Амира Ахмића да је изгубио имунитет и да га више неће сматрати дипломатским лицем због престанка постојања овог суда, али је он и даље у Хагу, икао се не зна у којем својству, пише "Дневни аваз".

уторак, 30 октобра, 2018 / 11:33

Ахмић је у децембру 2017. године добио обавјештење да у року од три мјесеца напусти просторије које је користио као официр за везу, а рок је истекао крајем марта ове године.

Како лист сазнаје, Ахмић је остао у Хагу гдје борави већ скоро 20 година, али није јасно у којем својству.

У Министарству иностраних послова БиХ кажу да он није запослен у овој институцији, већ у Предсједништву БиХ на чијем је платном списку.

"За њега је директно задужен Бакир Изетбеговић, као бошњачки члан Предсједништва БиХ, тако да он нама није дужан да се јавља нити нас обавјештава, али смо чули за тај случај", речено је у овом министарству.

С обзиром на то да Ахмић за свој рад или нерад одговара директно Изетбеговићу, јасно је да је свој боравак у Хагу продужио на његов пристанак или по његовом наређењу, наводи "Дневни аваз".

Као један од разлога због којег је Ахмић остао у Холандији спомиње се Неџад Херенда.

"Овај бивши припадник терористичке организације `Шеве` био је задужен за ликвидације по нареби бошњачког политичког врха и директни је свједок бројних криминалних дешавања са којима се повезује и Изетбеговић", пише "Аваз".

За Херендом је расписана и међународна потјерница, али је правосуђе у Холандији одбило његово изручење и тако је спријечено његово свједочење од којег страхују појединци, међу којима је и Изетбеговић.

Лист подсјећа да је Ахмић прије и током рата прво био запослен у Служби државне безбједности БиХ, а након тога у Агенцији за истраживање и документацију /АИД/, односно бошњачкој тајној служби, а агент исте службе био је и Херенда.

Ахмић је одиграо посебну улогу у историјској лажи Изетбеговића "да је осигурано све за ревизију пресуде по тужби БиХ против Србије за геноцид", али се на крају све испоставило нетачним.