ДКЦ Инцел: Чиста крв умјесто пиралена

Осми Бањалука Арт фестивал отвара перформанс „Чиста крв“ умјетнице Смирне Куленовић.

четвртак, 29 августа, 2019 / 18:59

Својим радом Куленовић пропитује апокалиптичну визију будућности, крећући се Пословном зоном Инцел. Оваква визија будућности у исто вријеме се бави питањем политичке заснованости у актуелним идеолошким реторикама.

Првог дана фестивала представиће се и Кристофер Андрић са својом изложбом графика „Транзиција у Босни и Херцеговини“. Изложба је постављена у Арт клубу Простор и почиње у 20.30.

У петак, 30. аугуста у ДКЦ Инцелу басиста групе КУД Идијоти Ненад Марјановић др Фриц ће промовисати своју књигу „Живот са Иди(ј)отима“. Прва биографија пулског пунк бенда доноси мање познате детаље. Промоција књиге је у 20 часова, а модератор је бањалучки музичар и правник Далибор Мрша.

Музички дио програма отвара аудио-визуелни пројекат „ЖЕН“ које су своју каријеру започеле у загребачком АКЦ Медика те врло брзо постале препознатљиве на музичкој сцени. Након дјевојака наступиће емо мацхо бенд „Свемирко“ који тренутно важе за водећи поп бенд на Балкану.

Пројекција филма „Таурунум боy“ редитељке Јелене Максимовић и Душана Грубина је у суботу 31. аугуста са почетком у 21 час. Филм прати дјечаке из Земуна који вријеме проводе на напуштеним мјестима, возе моторе и праве журке. Филм је приказан у Торину, Призрену, Паризу те на Право људски фестивалу и БелДокс-у.

Фестивал затвара музички програм на коме наступају Форест Пеопле и Богдан. Форест Пеопле је алтер его Дја и продуцента Драгана Лакића који је један од кључних особа у земљи када је тецхно музика у питању. Богдан је власник етикеке Парабола Рецордс која издаје касете и дигитална издања.

Посјетиоци Бларт фестивала ће у просторијама Друштвено Културног Центра Инцел моћи погледати фотографије визуелне умјетнице Марине Божић. Фотографије „Даилy Лифе“ су настале свакодневним снимањем телефоном и уобличени у личну архиву која представља пресјек социјалног стања земље.

Осми регионални фестивал Бларт пропитује актуелне еколошке кризе, миграције и могућност јавног окупљање. Партнери овогодишњег фестивала су Арт Клуб Простор, Импулс, Жижа, Уампи „Бум“ и „СловоФилм“.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *