Ђурић и нова шарена лажа по имену – Поглавље 35

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић оцијенио је да ће поглавље 35, у процесу приступања Србије ЕУ, бити изузетно тешко јер повезује статус нормализације односа са Приштином са питањем европских интеграција. Он је појаснио да ће се поглавље 35 бавити примјеном до сада постигнутих споразума /с Приштином/, а оставља се простор […]

уторак, 15 децембра, 2015 / 12:39

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић оцијенио је да ће поглавље 35, у процесу приступања Србије ЕУ, бити изузетно тешко јер повезује статус нормализације односа са Приштином са питањем европских интеграција.

Он је појаснио да ће се поглавље 35 бавити примјеном до сада постигнутих споразума /с Приштином/, а оставља се простор институцијама и земљама чланицама да интерпретирају начин спровођења.

"Ту има одређених ризика, али је важно да придобијемо што већу подршку за позицију Србије", рекао је Ђурић за РТС.

Он је указао да су тешки преговори пред Србијом када је ријеч о том поглављу, али и да се не тражи признање /самопроглашеног/ Косова, већ нормализација односа.

"Не желимо да потенцирамо разлике са Приштином. Око статуса се не слажемо, али морамо да се сложимо да људи морају да живе нормално и да институције функционишу", рекао је Ђурић.

Он је навео да, упркос стравичним опструкцијама у Приштини, Брисел у Београду види страну која поштује договоре.

"Србија је од јуче у пуном смислу придружени члан ЕУ и то јача њену позицију Србије", рекао је Ђурић.

Коментаришући информацију да је министар самопроглашеног Косова Едита Тахири потписала наредбу по којој је од поноћи забрањен улаз на Косово свима који имају личне карте које је издао МУП Србије, а односи се на градове са Космета, Ђурић је рекао да Србија пажљиво прати ситуацију и да ће реаговати у току дана.

"Ако буде промена које нису у складу са споразумом, нећемо ћутати, заштитићемо интересе наших грађана", поручио је директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић.