Ђукић тражи истину о "Тузланској капији"

Некадашњи начелник Генералштаба Војске Републике Српске Новак Ђукић, који је осуђен на 25 година затвора због ратног злочина, најавио је да ће ускоро институцијама у РС, БиХ и Тузли упутити још једно писмо, у којем ће их замолити да још једном претресу све чињенице и да се заложе за пуну истину о случају "Тузланска капија". […]

четвртак, 30 јуна, 2011 / 11:08

Некадашњи начелник Генералштаба Војске Републике Српске Новак Ђукић, који је осуђен на 25 година затвора због ратног злочина, најавио је да ће ускоро институцијама у РС, БиХ и Тузли упутити још једно писмо, у којем ће их замолити да још једном претресу све чињенице и да се заложе за пуну истину о случају "Тузланска капија".

"Мислим да надлежне институције, пре свега полиције, треба да ураде свој део посла, професионално, савесно и одговорно, како се у нашем народу каже, ни по бабу ни по стричевима, и да истина изађе на видело. Ништо ван тога не тражим, не желим и не очекујем. Знам да немам чега да се стидим, да нема разлога што сам осуђен и што већ дуго робијам за нешто за шта нисам, ни на који начин, ни крив нити одговоран", рекао је Ђукић.

Ђукић, који издржава казну у фочанском затвору, свакодневно анализира, како каже, нове детаље везане за догађај који је њему стављен на душу и ишчекује да буду реализована обећања надлежних да ће нешто учинити како би се утврдила истина о "Тузланској капији" и он ослободио кривице за експлозију у којој је погинуо 71 човјек.

"Ја сам држављанин Србије и не могу да схватим зашто Србија ћути, а верујем да зна шта се десило на Тузланској капији и шта се дешава са мном", поручио је Ђукић.

Ђукић је за "Вечерње новости" рекао да "сваког дана добија све значајније информације, доказе и обавјештења, који ће, без сумње, бити од великог значаја за понављање судског поступка" и додао да ће његов адвокат Душко Томић одлучити када ће поднијети захтјев за обнављање судског поступка.

Адвокат Душко Томић каже да је генерал Ђукић, "класична жртва, човјек који је искориштен да се сакрије истина и одговорност оних који су и даље на слободи, док невин човјек труне у затвору".

Према његовим ријечима, прикупљени су многи докази који свједоче да нема говора да је ријеч о гранати која је, наводно испаљена, са положаја на којима је командовао Ђукић, "већ се ради о специјалној направи МРУД, која је постављена, а потом радио-везом активирана на мјесту трагедије многих Тузлака". То је, прецизира он, "иста она направа која је кориштена на сарајевској пијаци Маркале".

"Зашто није Суд БиХ затражио извјештај са увиђаја, који је урадио тадашњи шеф криминалистичке полиције у Тузли, угледни балистичар Недим Мутапџчић, сада комесар полиције Тузланско-подрињског кантона Федерације БиХ, само је једно од важних питања. Ми сада имамо извјештај са лица мјеста, урађен непосредно послије злочина, као и скице, гдје се јасно види о чему је, заправо ријеч и да нема говора о посљедицама гранатирања са `Ђукићевог положаја`", навео је Томић.Оставите одговор