Ђукановић остаје премијер резултатом 42:20

Скупштина Црне Горе изгласала је повјерење Влади Мила Ђукановића, који је рекао да ће најсложенији изазов политичке стабилности у наставку мандата Владе бити стварање услова за одржавање слободних, демократских парламентарних избора. Од 62 посланика, колико је касно синоћ учествовало у гласању, подршку Влади дала су 42 посланика, док је против било 20 посланика. Посланици опозиционе […]

четвртак, 28 јануара, 2016 / 08:18

Скупштина Црне Горе изгласала је повјерење Влади Мила Ђукановића, који је рекао да ће најсложенији изазов политичке стабилности у наставку мандата Владе бити стварање услова за одржавање слободних, демократских парламентарних избора.

Од 62 посланика, колико је касно синоћ учествовало у гласању, подршку Влади дала су 42 посланика, док је против било 20 посланика.

Посланици опозиционе Позитивне Дарко Пајовић, Азра Јасавић и Горан Тупоња подржали су Владу Мила Ђукановића. Посланици досадашње чланице владајуће коалиције СДП-а ускратили су подршку Влади, док су посланици Демократског фронта бојкотовали рад парламента.

Црногорски премијер Мило Ђукановић позвао је све партије парламентарне опозиције да уђу у Владу и, преузимањем дијела одговорности, помогну да држава учврсти стабилност и добије кредибилну власт након избора.

Ђукановић је у завршној ријечи уочи гласања о повјерењу Влади у парламенту рекао да очекује већинску подршку његовом кабинету.

"Ако се моја очекивања покажу реалним, а вјерујем да јесу јер Влада, као и ДПС сматра прихватљивим план Позитивне и добром основом за излаз из садашње ситуације заједничким напорима, желим да најавим да ће Влада и у остатку мандата бити безрезервно посвећена остваривању најважнијих националних интереса Црне Горе", навео је Ђукановић.

Он је рекао да ће најсложенији изазов политичке стабилности у наставку мандата Владе бити стварање услова за одржавање слободних, демократских парламентарних избора.

"Респектујем, као објективну чињеницу, недостатак повјерења парламентарних партија једних према другима и према изборном систему. Желимо да допринесемо да се то неповјерење, ако не превазиђе, а оно сведе на мању мјеру. Зато позивам све партије парламентарне опозиције да уђу у Владу и преузимањем дијела одговорности помогну да земља учврсти стабилност и добије кредибилну власт након избора", рекао је Ђукановић.

Он је рекао да је посебно интересовање да се оствари пуна контрола над радом министарстава унутрашњих послова, финансија, рада и социјалног старања и пољопивреде.

"Спреман сам да у тим ресорима отворим простор за учешће парламентарне опозиције у раду Владе. Та партиципација може бити и на министарском и помоћничком нивоу са додатним овлашћењима. Такође, спреман сам да понудим и једно потпредсједничко мјесто, због увида у рад ужег кабинета Владе. Мислим да све ово до краја кореспондира са иницијативом Позитивне", навео је Ђукановић.

Премијер Црне Горе очекује да на имплементацији предложеног модела власт и опозиција раде заједно и дјелотворно.

Према његовим ријечима, то подразумијева да заједнички осмисле додатне контролне механизме изборног процеса међусобном сарадњом и у сарадњи са релевантним међународним партнерима.

Ђукановић је оцијенио да је расправа у парламенту потврдила оправданост Владине иницијативе, наводећи да су чули бројне сугестије и приједлоге.