Ђорђевић од Ослобођења, поздравља Резолуцију СБ УН без помињања ОХР

Председник покрета Ослобођење Млађан Ђорђевић поздравио је данас одлуку Савета безбедности УН за доношење резолуције о Босни и Херцеговини у којој се не помиње Високи представник, коме је и забрањено да се обрати Уједињеним нацијама. Таква одлука донета је након претње ветом од стране представника Руске Федерације.

четвртак, 4 новембра, 2021 / 14:43

"Надам се да је ово пут ка укидању те колонијалне институције, која је извор проблема у БиХ. Претходни Високи представник Инцко наметнуо је спорни закон о геноциду, а садашњи Шмит изабран је мимо међународног права", каже Ђорђевић.

Он је подсетио да су у прошлости Високи представници редом покушавали да централизују БиХ и да су се, како је рекао, отворено сврставали на бошњачку страну подржавајући концепцију унитарне Босне.

"Бошњаци не умеју да управљају ни са својих неколико кантона, а камоли целом државом", истиче председник покрета Ослобођење.

Да би УН то схватила, потребна је била, према Ђорђевићевим речима, интервенција Русије.

"По ко зна који пут се показало да Русија може и уме да заштити српске националне интересе много боље него Вучићев режим. Док се све ово дешавало, Вучић је побегао у Глазгов да говори пред празном салом на некаквом климатском самиту", критикује лидер Ослобођења.

"Национални интерес Србије је очување Републике Српске и повратак на изворни Дејтон, никаква централизација", додао је он.

Ђорђевић подсећа да је Високи представник Кристијан Шмит постављен мимо редовне процедуре у Савету безбедности, да су га наметнуле "западне амбасаде у Сарајеву", а да његов избор не признају ни Русија, ни Република Српска.

"Са друге стране, Александар Вучић је прихватио Шмитов избор и угостио га у Београду. Све зато што је немачка марионета. Нажалост Вучић је заборавио да Немачка није чланица Савета безбедности, али Русија јесте", истиче Млађан Ђорђевић.

Он се захвалио Руској Федерацији и њиховом представнику при УН Василију Небензји што стоје чврсто уз српски народ, као искрени бранитељи међународног права.