Ђорђевић: Артемије први свештеник у историји СПЦ-а који је искључен

Социолог религије из Београда Мирко Ђорђевић сматра да ће владика Артемије бити први свештеник у историји Српске православне цркве који је из ње искључен.

среда, април 13, 2011 / 10:16

"У историји СПЦ до сад није забележено да је неки свештеник био изопштен, а све су прилике да ће се то десити владики Артемију, што је, уосталом, најавио и патријарх српски господин Иринеј. Тешко је поверовати да ће се Аретмије покајати, како то канони захтевају", рекао је Ђорђевић за новосадски лист "Национални грађански".

Он је додао да ће, у том случају, логичан одговор Артемија бити формирање нове цркве.

"Артемије већ има практично своју цркву која је одвојена од СПЦ-а, али није знавнично призната. Уколико се и одвоји од СПЦ-а, неће бити ништа чудно јер, на пример, у Украјини има чак седам цркава", рекао је Ђорђевић.

Владика Артемије је рекао да нема коментар на Иринејева упозорења док о свему не добије званичну информацију.
"Немам коментар на синодалне поруке и Иринејева упозорења, која нам шаље путем медија. Ако, међутим, нешто званично добијем с те адресе, званично ћемо се огласити", навео је Артемије за "Национални грађански".

Судбина Аретмија требало би да буде позната у мају, када ће бити одржан Свети архијерејски сабор. Да би владика био рашчињен неопходно је да за то гласа саборска већина.

Патријарх Иринеј прије неколико дана је изјавио да ће изопштење Артемија бити веома болна одлука те да ће се она односити и на монахе који га слиједе.

Владику Артемија је прије неколико мјесеци Свети архијерејски сабор рашчинио свих свештеномонашких чинова и врати га у ред обичних монаха и то са 22 гласа "за" и девет гласова "против".Оставите одговор