Ђорђе Вукадиновић: Фарса која може прерасти у трагедију

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић изјавио је данас да штрајк жеђу и глађу предсједника Српске напредне странке Томислава Николића полако али сигурно излази из домена политичке анализе и прелази у домен политичке патологије.  "С једне стране, мора се увек имати бар минимум респекта ако је неко спреман да за нешто жртвује свој живот, али с друге […]

недеља, април 17, 2011 / 16:00

Политички аналитичар Ђорђе Вукадиновић изјавио је данас да штрајк жеђу и глађу предсједника Српске напредне странке Томислава Николића полако али сигурно излази из домена политичке анализе и прелази у домен политичке патологије.

 "С једне стране, мора се увек имати бар минимум респекта ако је неко спреман да за нешто жртвује свој живот, али с друге стране, немогуће је отети се утиску да расписивање избора месец дана раније или касније дефинитивно није разлог за такав гест, баш као што и свођење политичке борбе и политичког сучељавања на питање датума избора јесте нека врста фарсе и залуђивања народа", рекао је Вукадиновић агенцији Бета.

Вукадиновић је додао да њему лично „ни повезивање избора са добијањем статуса кандидата од стране владајуће коалиције не делује превише уверљиво".

"Али, ако је СНС већ прихватио тај разлог за одлагање и због кандидатуре за ЕУ одустао од свог, наводно, ултимативног захтева да избори буду овог пролећа, онда се мора закључити да је овде заправо реч о једном проблематичном политичком надгорњавању око бесмислене теме која нема много везе са животним проблемима друштва, али потенцијално може имати веома лоше последице", рекао је Вукадиновић.

Навео је да чак и ако се занемари чињеница да овдашњем менталитету гандијевске методе нису нарочито блиске, ту је и много важнија разлика да су Гандијеви разлози били бескрајно озбиљнији, јер се Ганди борио против стране колонијалне окупације, а касније и братоубилачког рата између Индуса и Муслимана.

"У том смислу бих можда имао више разумевања за Николића да је његов мотив за штрајк био више политичко-егзистенцијални, то јест да је штрајковао, рецимо, због Косова, Срба у Крајини, третмана Војислава Шешеља у Хагу, лоших приватизација или продаје Телекома. Овако, све одаје утисак фарсе која лако може прерасти у трагедију", рекао је Вукадиновић.

"Замислимо сада да, рецимо, неко из владајуће коалиције или неко од министара такође крене да штрајкује глађу захтевајући да Влада остане до краја мандата", додао је Вукадиновић.

Вукадиновић је оцијенио да је могуће да у Николићевом гесту можда има и мало покушаја имитације својевременог штрајка глађу Војислава Шешеља у Хагу, који се показао као успјешан.

Заправо, сем те безначајне разлике око датума, не видим у чему се данас разликује позиција СНС и Демократске странке, и једни и други су за улазак у ЕУ, сарадњу са Хашким трибуналом, разговоре са Приштином и добре односе са истоком и западом, навео је Вукадиновић.

"Могуће је да се врхови ДС и СНС међусобно заиста не подносе, али њихови лични односи немају везе са политичким ставовима које јавно заступају и који су у суштини веома блиски и утолико више мислим да је ова драматизација око датума избора бесмислена", рекао је Вукадиновић.

Вукадиновић је закључио да у Србији стално неко штрајкује глађу због изгубљеног посла, пропале фабрике или тешког живота, и без обзира на личну трагику, сви се слажу да то није ни пут ни начин за рјешавање проблема, иако су сви ти разлози много озбиљнији и драматичнији од ових због којих је најавио штрајк лидер напредњака.Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *