Ђорђе Праштало: Писмо незахвалницима

Већ неколико дана слушам о бахатости и расторошности представника Републике Српске. Сви су ономад скочили на јадног Николу Шпирића због скромног Аудија, скочише незахвалници на леђа вође нације, кога другог већ Милорада Додика због Мерцедеса . Све то сам могао да схватим, међутим безобразлук критичара је превршио мјеру када су се одважили да „Додикову луткицу […]

недеља, јун 24, 2012 / 08:12

Већ неколико дана слушам о бахатости и расторошности представника Републике Српске.

Сви су ономад скочили на јадног Николу Шпирића због скромног Аудија, скочише незахвалници на леђа вође нације, кога другог већ Милорада Додика због Мерцедеса . Све то сам могао да схватим, међутим безобразлук критичара је превршио мјеру када су се одважили да „Додикову луткицу „ прозову због одласка на кафу. Добро, истини за вољу није да се прошетао до кафића, али мање битно.

Безобзирни критичари су само видјели када је Цоа слетио са „Газелом“ и отишао у кафану, али нису узели у обзир све оно што је он тога дана доброга урадио за народ наше државе. Јесте да је кориштење тог хеликоптера у сврху одласка на кафицу мало морбидно и неукусно, али кажем још једном да је Ацо то свакако заслужио. Нема сумње да је радни дан био и више него успјешан, јер који то дан није успјешан у Влади Републике Српске.

Влада једноставно ниже успјех за успјехом и оставља иза себе бриљантне резултате, тако да 4 000 КМ колико је коштао одлазак у кафану и није нека цифра. Није то ништа чудно јер се код нас против кризе боре луксузом државних намјештеника и подршком властитих партијских другова кредитима народне банке (ИРБ је у питању да не буде забуне). Један од свјежијих идеја уштеде је и уштеда горива за аутомобиле Владе. Премијер да је ишао у овај мотел друмовима сасвим сигурно би потрошио много горива, људи би морали да га прате, а и црне звијери (Пасат и Ауди) се тешко пробијају по калдрми према Кнежеву.

Нема појма, чак је неприхватљиво да се Аци пребацује било шта. Сасвим сам сигуран да је прије поласка читао „Глас“ или „Независне“ те је схватио да нам је стандард изнад оног у Швици или Данској. Па мајка му стара, када има такве резултате логично је да се човјек може опустити и отићи на кафицу код Жеље у мотел. Постоји наравно и могућност да је први човјек Владе гледао и РТРС, видио да је незапосленост занемарива и да људи живе савршено, као никада раније. Све ове могућности су и више него реалне, али на блогу Рајка Васића. Па онда Ацо, нахрањен информацијама, сједне у „Газелу“ и потроши 5 просјечних плата у Српској (Газела троши 4000 КМ на сат рада, просјечна плата је око 800 КМ, па сам само закључио).

Није он ни први ни последњи који је схватио успјехе свога рада те се наградио нечим. Већ раније је Миле сам себи дао 3 милиончића, Никола Шпирић себи поклонио Аудија, Миле себи Мерцедеса од пола милиона марака, Пантелија Ћургуз Аудија са трептачима и да не идемо даље. Све ово је и више него логично. Ко ради свој посао треба га наградити. Мали је проблем јер они сами себе награђују и то народним парама.

Понекад овако помислим да нам је сатира и сарказам једино што нам преостаје у опхођењу према Додиковом режиму. Морам сада све ово што сам горе конструисао да преведем у реалне воде. Премијер не само да нема добре резултате, он нема никакве резултате. То што је у земљи 155 000 незапослених ( са тенденциом раста ) , сваки други грађанин живи на ивици сиромаштва, пензионери роваре по смећу у потрази за ручком није битно овој власти.

Њима очито све стаје под капу

Тако можемо чути да је бацање неколико стотина хиљада марака на возило Николе Шпирића и више него оправдано, јер како Никола каже, Путин има авион од 16 милиона (изјава из емисије Један на један на АТВ-у). Власт се хвали својим успјесима. Којим то молим вас? Да ли успијехом сматра рекордна незапосленост у Европи, најнижи стандард, корупција на сваком кораку, лоповлук и слично?

Ако власт ово сматра достигнућима, њима поред робије треба и психијатар. Све ово зна сваки грађанин који користи мозак и који не гледа РТРС и не чита „нуклеарни отпад“ под именом Глас Српске. Једино да то владајућима дође до мозга. Али питам се знају ли они да су на челу најсиромашнијег народа Европе ? Знају ли да грађани Албаније, не желећи никога да увриједим, имају двоструко бољу куповну моћ од наших грађана ? Та Албанија је некада словила за рупу, али сада можемо констатовати да смо ми та рупа, црна рупа.

Послије свега овога да се закључити да народ и политичке елите на власти не живе у истој држави. Они очито живе у оној држави која се приказује у пола осам на „Милином каналу“ (РТРС). Њима се може да сједну у хеликоптер и оду у мотел партијског човјека за пропаганду и да уз кафицу мало проћаскају. Док просјечан смртник ради пола године за тај новац који је потрошен на безумни луксуз, власт очито ужива у сваком тренутку општења са својим грађанима (кажем општења да не бих био вулгаран, јер још нисам на нивоу Рајкана да себи могу такво шта дозволити). До када?

Једини одговор је у нама

То до када ћемо гледатии олигархе да нас кврцкају у мозак и да живе на наш рачун, то је на нама. Упутство за престанак не постоји. Неки ће рећи да су то избори. Вјероватно. Октобар, овај или следећи, је једино што нам преостаје. Наравно постоје и неке радикалне методе, које искрено прижељкујем. Они се боје свог народа, што најбоље показује да имају и разлог за страх и да не раде у нашем интересу. Обичних шетача се плаше. Обичних, мирнољубивих шетача који се боре за парк, власт се плаши. Само могу да замислим шта би било када би почели прави протести због стања у друштву…

Елем, власт је бахата и безобзирна машина која дроби и уништава људе. Ово са Ациним летом је само примјер да њих заправо не занима кога представљају, како ти људи живе и понајмање шта ти људи мисле о свему томе. Они живе своје животе са наше грбаче. Дакле, апсолвирао бих са тезом да нису криви они, већ да ми сносимо одговорност што их трпимо. То ме подсјети на цитати из једног филма. Прилагодићу то нашим условима па ћу завршити :

„Није Додик крив, ми смо криви, ми смо говна…и он зна…“

Повезано0 КОМЕНТАРА

  1. Prastalo, ma generator zbrke u nasoj kuci je federacija.Gdje bi nama bio kraj da nije federacije, da nije Bosnjaka i reisa, da nije Sarajeva i Tihica? I zbog toga skidam kapu rastrosnosti naseg alibabe i njegovih razbojnika uz inat onima tamo.
    A, sada ozbiljno. Gledam ovoga helikopterdziju pa se pitam sjeca li se on ne tako davnog vremena kada je imao samo kucu pod hipotekom, polovni traktor sa plugom i brnacom, mesarsku sataru ? A, siguran sam da nije ni cuo za Puskina i njegovu Bajku o ribaru i ribici.

  2. Све је овдје добро речено, само ме интересује да ли ми сами себе тестирамо колико можемо поднијети понижења или тестирамо докле иде њихова похлепа?

    У сваком случају, сву ову багру треба побити, само да би се дао добар примјер за убудуће!
    Мубарак добије шта заслужује, а шта чекају ови наши мубареци!

Оставите одговор