Ђокићев преглед године, жеље, честитке, поздрави…

"Мигрантска криза је, такође, проблем који је задесио регион, али и већи дио Европе, која због затварања граница није на прави начин положила испит хуманости", истиче предсједник социјалиста Српске Петар Ђокић Приредио: Ненад ТАДИЋ Предсједник Социјалистичке партије /СП/ Републике Српске Петар Ђокић сматра да су два најважнија приоритета у овој години очување политичке стабилности и […]

субота, 16 јануара, 2016 / 13:08

"Мигрантска криза је, такође, проблем који је задесио регион, али и већи дио Европе, која због затварања граница није на прави начин положила испит хуманости", истиче предсједник социјалиста Српске Петар Ђокић

Приредио: Ненад ТАДИЋ

Предсједник Социјалистичке партије /СП/ Републике Српске Петар Ђокић сматра да су два најважнија приоритета у овој години очување политичке стабилности и јачање економије.

"Коалиција СНСД, СП и ДНС на прави начин води бригу о томе и да неће дозволити било коме да поткопава темеље Српске. За инвеститоре је, осим привредног амбијента и бројних предности за улагање, од изузетног значаја и политичка стабилност", указује Ђокић за Срну.

Он најављује приоритетни рад на отварању нових радних мјеста, покретању нових и наставку реализације великих, већ започетих пројеката у сектору енергетике и индустрије.

Као негативан утисак из прошле године Ђокић истиче покушај убиства предсједника Владе Србије у Сребреници и терористичке нападе на полицијску станицу у Зворнику и припаднике Оружаних снаге БиХ у касарни у Рајловцу.

Он подсјећа и на покушај усвајања британске резолуције о Сребреници у Савјету безбједности УН на који је вето ставила Русија и скандалозну и неприхватљиву одлуку Уставног суда БиХ да се Дан Републике Српске прогласи неуставним.

"Српска се у 2015. години одважила да донесе одлуку о спровођењу референдума, а пред нама је да утврдимо датум његовог одржавања или постигнемо договор око функционисања Суда и Тужилаштва БиХ који може да задовољи интересе Републике Српске", наводи Ђокић.

Најсвјетлија тачка у 2015. години, сматра он, јесте ступање на снагу Споразума о стабилизацији и придруживању ЕУ и обиљежавање 20. годишњице од потписивања Дејтонског мировног споразума и престанка рата у БиХ.

"У економском смислу значајно је истаћи да је индустријска производња у 2015. години биљежила раст и он је тренутно на нивоу од 3,5 одсто", указује Ђокић.

Било је више и културних дешавања у 2015. години, од којих Ђокић издваја отварање Земаљског музеја у Сарајеву и златну медаљу коју су донијеле "Бањалучанке" са Европског хорског првенства у Њемачкој.

У 2015. години дешавања у региону, али и Европи и свијету, обиљежио је растући тероризам. Осим напада у БиХ, Ђокић апострофира и терористичке нападе у Паризу који су у два наврата однијели 150 људских живота, а на стотине људи је повријеђено.

"Мигрантска криза је, такође, проблем који је задесио регион, али и већи дио Европе, која због затварања граница није на прави начин положила испит хуманости", истиче Ђокић за Срну.

Он оцјењује да су "сцене које данас гледамо, не тако давно биле саставни дио и наших живота, па људи саосјећају са избјеглицама из Сирије, Ирака и других земаља".

Један од догађаја у свијету који је обиљежио прошлу годину јесте снажан отпор и акција руске војске у Сирији у борби против тероризма и "Исламске државе".

У економском смислу, Ђокић издваја гасне кризе и пад цијене нафте на свјетском тржишту.

Главни циљ СП Српске у 2016. години јесте "политичка, економска и социјална стабилност и живот достојан човјека". "Пред нама је изборна година, година у којој ћемо се потрудити да становницима Српске представимо све оно што смо радили у претходном периоду на остварењу ових циљева, а урадили смо много тога", наводи Ђокић.

"Људи препознају вриједности програма и идеја за које се социјалисти залажу, а то су првенствено солидарност, социјална правда, једнакост, правичност и стална борба за економски раст", истакао је Ђокић.0 КОМЕНТАРА