Ђокић: За приправнике 17 милиона КМ

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић истиче да је Влада дала сагласност на измјене и допуне Пројекта запошљавања приправника високе и више стручне спреме "Знањем до посла", по којима ће умјесто 1 000 бити суфинансирано 1 500 приправника – а вриједност пројекта је око 17 милиона КМ. "Од тог броја 1 350 […]

петак, 3 фебруара, 2012 / 10:04

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић истиче да је Влада дала сагласност на измјене и допуне Пројекта запошљавања приправника високе и више стручне спреме "Знањем до посла", по којима ће умјесто 1 000 бити суфинансирано 1 500 приправника – а вриједност пројекта је око 17 милиона КМ.

"Од тог броја 1 350 је са високом и 150 приправника са вишом стручном спремом. За кориснике средстава из области пољопривреде, прерађивачке индустрије, производних услужних дјелатности, као и кориснике средстава из развијених и изразито неразвијених општина – 70 одсто нето плате од 420 КМ и стопе доприноса од 262 КМ финансираће Влада путем Завода за запошљавање, док ће преостали дио од 30 одсто нето плате финансирати послодавци", објаснио Ђокић у интервјуу Срни.

Према његовим ријечима, за остале кориснике Влада ће обезбиједити 50 одсто средстава за нето плате, односно 300 КМ и 197 КМ за доприносе, док ће послодавци обезбиједити око 498 КМ.

Он је навео да је за вишу стручну спрему исти омјер финансирања, с тим да су плате мање и износе 500 КМ.

"На овај начин омогућили смо да више младих људи ове године почне са радом и стекне основне услове како би могли конкурисати за стално запослење. За ову годину на јавни позив пријавила су се 832 послодавца, а аплицирали су за 2491 приправника", прецизира Ђокић и напомиње да је од тога у привреди 395 послодаваца аплицирало за 862 приправника, а ван привреде 238 послодаваца за 1 006 приправника.

Ђокић је нагласио да су за реализацију наведеног пројекта задужени Завод за запошљавање Српске, Министарство рада и борачко-инвалидске заштите и Министарство финансија.

"Убрзаћемо даље активности како би се што прије склопили уговори послодаваца и будућих приправника. Послодавац не може ангажовати више од 15 приправника, а предност се мора дати области привреде и услужних дјелатности“, рекао је Ђокић.

Он је истакао да у министарствима Владе неће бити ангажовани приправници обухваћени наведеним пројектом.

"Предност код избора приправника биће дата дјеци из породица погинулих бораца и ратних војних инвалида. До сада је 51 одсто ангажованих приправника остало да ради код истог или другог послодавца", навео је Ђокић.0 КОМЕНТАРА

  1. Почиње полако припрема терена за куповину гласачке војске.
    Волио бих видети чланске карте тих послодаваца.
    Ово би имало смисла у некој развојној привреди и сл.
    Нисам нимало против тих младих људи, али шта ће углавном да раде?
    Гураће се у некаквим претрпаним канцеларијама, чукаће нешто по рачунарима и то је то.Чекаће одређени дан и упутства. А ко ће то да плати и одакле?