Ђокић: Већа издвајања за борачка права нису могућа

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић оцијенио је да Српска нема могућност да финансира обим борачких права већи од садашњег. Коментаришући изјаву представника Радне групе пет невладиних организација која ради на припреми новог закона о правима бораца РС да ће невладин сектор инсистирати да се уведе члан, према коме би, раст инвалиднина […]

уторак, 6 септембра, 2011 / 18:00

Министар рада и борачко-инвалидске заштите Републике Српске Петар Ђокић оцијенио је да Српска нема могућност да финансира обим борачких права већи од садашњег.

Коментаришући изјаву представника Радне групе пет невладиних организација која ради на припреми новог закона о правима бораца РС да ће невладин сектор инсистирати да се уведе члан, према коме би, раст инвалиднина био усклађен са трошковима живота, Ђокић је рекао да би у случају да се прихвате захтјеви за повећањем борачких права у новом закону о правима бораца, укупна финансијска обавеза РС била увећана за нових 130 милиона КМ.

"То би уз 170 милиона КМ, колико се издваја за инвалиднине, породичне пензије и остале обавезе борачке популације представљало буџет од 300 милиона КМ", рекао је Ђокић на конференцији за новинаре у Бањалуци, након тематске сједнице Владе РС.

Ђокић је упозорио да РС тренутно издаваја више од 300 милиона КМ за борце и ако би прихватили захтјеве за увођењем нових права довели би у питање значајне дијелове система РС.

Он је навео да се, осим инвалиднина, финансира загарантовани пензијски основ који на годишњем нивоу износи 60 милиона КМ, 14 милиона КМ годишње издваја се за стамбено збрињавање бораца, за ортопедска помагала, здравствену заштиту демобилисаних бораца, те за извршавање обавеза по основу материјалне и нематеријалне штете.

Ђокић је рекао да је циљ новог закона о правима бораца правичност у коришћењу права и дугорочно коректнија рјешења од постојећих.

"Новим законом о правима бораца није намјера да се неком укину или да се финансијски редефинишу права, већ се уводе нова права и успоставља дугорочно стабилнији систем борачко-инвалидске заштите РС", закључио је Ђокић.

Радна група пет невладиних организација која ради на припреми новог закона о правима бораца Републике Српске доставиће свој приједлог овог закона ресорном министарству у Влади РС, потврдио је предсједник Удружења породица погинулих бораца и несталих цивила РС Недељко Митровић.Он је рекао да борци неће прихватити увођење имовинског цензуса и нагласио да је то понижавајућа ставка за припаднике ове популације.0 КОМЕНТАРА

 1. Prijedorac, tebi se vlast baš gadno zamjerila. Ili si se ti njoj zamjerio :-))) Nije ti to dobro za zdravlje. Živci odoše, a nerviraš se bez veze oko stvari koje ne možeš promijeniti. A i da možeš, opet bi bilo isto. 10% polulacije će uvijek znati kako da se gotivi, a ostalih 90% će uglavnom glabati onu stvar 😉 To ti je uvijek tako. Pređi u onih 10% i zajebi bagru.

 2. Nije svačije kroz selo pjevati.Mogao sam i mogu, ali nema te cijene za koju bih se upisao u spisak zločinaca svoga naroda.Meni ništa, ama baš ništa ne fali.Spisak vrijednosti i svetinja mojih su mi moja porodica, pa moj narod .Teško mi je i preteško da gledam kako ga rohilmajstor i njegova banda čerupaju do gole kože.I kako mu otimaju poslednji zalogaj.Pozdrav iz PD!

 3. Је ли ово фотка с неке свадбе у Жабарима крајем 80-их?

  prijedor, 07.09.2011. 00:28:06

  Свака част! Неки људи не могу да схвате да је породица важнија од новца, да неки људи имају образ, понос, и не дозвољавају багри да их гази и понижава.

 4. Ad hoc, 07.09.2011. 00:44:31
  „Naročito ti to nećeš dozvoliti da neko gazi ovaj napaćeni narod“

  Имаш ли стида и поштовања према људима који су дали животе да би ти могао изучавати озбиљне науке у миру, који су те спасили да те не покоси усташка кама? Не би те нико поштедио зато што скидаш гаће за долар.

  http://www.youtube.com/watch?v=0dZhgcRq91M