Ђокић са синдикатлијама причао о судбини угља у енергетској индустрији

Министар енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић разговарао је данас у Бањој Луци са представницима Конфедерације синдиката РС и Синдиката енергетике РС.

уторак, октобар 19, 2021 / 15:44

На састанку је разговарано о тренутној ситуацији у области енергетике Републике Српске и положају радника запослених у овој области, са посебним освртом на стање у Електропривреди Републике Српске и ефектима процеса реструктурирања и реорганизације дистрибутивних предузећа на њихово тренутно пословање, као и будућем реструктурисању производних предузећа.

На састанку је било ријечи и о актуелним питањима везаним за будућност кориштења угља у производњи електричне енергије, са становишта глобалне енергетске транзиције, који ће засигурно утицати на токове развоја енергетике у Републици Српској. Констатовано је да се трендови у овој области неминовно мијењају, али да ће Влада Републике Српске са своје стране учинити све да у било ком сценарију будућег развоја овог сектора максимално заштити раднике и њихова права, јер су управо они ствараоци вриједности у систему Електропривреде.

Представници Синдиката су се, у име радника Електропривреде Републике Српске, захвалили министру Ђокићу на залагању и напорима које је уложио у рјешавање питања потписивања Колективног уговора радника запослених у овом предузећу, као и на брзом проактивном дјеловању и подршци која је увијек била на високом нивоу и од великог значаја за обалст енергетике у цјелини.

Учесници састанка су се сложили да постоје бројни изазови са којима се предузећа из система Електропривреде РС суочавају и да су Влада Републике Српске и ресорно Министарство увијек показивали разумијевање за сва текућа питања и да помоћ у том смислу никада није изостала. Констатовано је да је сектор енергетике виталан за Републику Српску и да, у том смислу, треба још више подстицати инвестиције које ће омогућити да Српска има стабилан електроенергетски систем који даје позитивне ефекте.

Договорено је да се у наредном периоду организује састанак Синдиката са представницима Електропривреде Републике Српске, како би се детаљније разговарало о свим текућим питањима и проблемима везаним за пословање, са становишта интереса радника. Састанку су, у име Синдиката, присуствовали предсједник Синдиката Електропривреде Републике Српске и синдикалне организације РиТЕ Угљевик Зоран Мићановић, предсједник Конфедерације синдиката РС и синдикалне организације РиТЕ Гацко Жељко Тепавчевић, предсједник синдикалне организације Електро-Бијељина Бранислав Секулић, предсједник синдикалне организације Електро – Добој Обрад Симић и предсједник Одбора синдиката Нафтне индустрије Златко Танасић.Оставите одговор