Ђокић искључио само два од пет побуњених посланика, и Савановића

Предсједник Социјалистиче партије Петар Ђокић данас је из странке искључио посланике у Народној скупштини РС Максима Скоку и Горана Селака и бившег министра у Влади РС Миленка Савановића. Ђокић је уједно најавио и распуштање бањалучког Градског одбора Социјалистичке партије.

петак, 24 јануара, 2020 / 19:57

Искључењу је претходила закључак Клуба посланика СП-а у НСРС у којем од премијера РС Радована Вишковића траже Ђокићеву смјену због афере са вјетропарком "Гребак", за који је Ђокић потписао концесију, упркос одлуци Правобранилаштва РС.

Осим поменутог тројца, захтјев су потписали и посланици Андреа Дорић, Саво Вулић и Ристо Марић, али њих није захватила одлука о искључењу.

Предсједник Градског одбора Социјалистичке партије Бања Лука и посланик у НСРС Горан Селак тврди да је искључење одлука супротна прописаној партијској процедури.

Ђокић је истакао да је Скока, Селака и Савановића лично искључио из странке и додао да на то има право као предсједник партије.

Дошло је до непотребног и исхитреног потеза ових чланова странке. Одбацујем све оно што су навели као разлог за моју смјену. Нису остварени неки њихови лични захтјеви и очекивања. Нисам могао да остварим неке њихове захтјеве који су били личне природе. То је разлог њиховог незадовољства. Очекујем од њих да врате мандате – казао је Ђокић.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик рекао је да све странке имају "унутрашњу динамику" и додао да Социјалистичка партије и даље остаје коалициони партнер СНСД.

– Не мијешамо се у њихове унутрашње ствари. Спекулације да ја стојим иза свега увијек постоје. Наравно да нам је важно колико коалиција има посланика у НСРС. СНСД је покренуо питање кадровања у Влади РС. Од ранијих 75 одсто фунцкија дошли смо до 58 одсто унутар коалиције. Урадићемо децидан правилник о томе – рекао је Додик.1 КОМЕНТАР