Ђокић: Инцко се требао бавити извјештајем независне комисије

Предсједник Социјалистичке партије Петар Ђокић најоштрије је осудио кукавичку одлуку високог представника у БиХ Валентина Инцка и наметање допуна Kривичног закона Босне и Херцеговине.

петак, 23 јула, 2021 / 17:12

-Инцко је овим непромишљеним потезом још једном показао сву апсурдност постојећег система ове земље, једине у Европи која има све елементе деспотизма, док се на папиру води као демократска. Kако другачије објаснити чињеницу да у 21. вијеку имате једног таквог, наметнутог, представника имагинарне међународне заједнице, који без икаквог демократског упоришта доноси и намеће прописе који нису у циљу помирења и суживота народа у БиХ – истакао је Ђокић.

Ђокић је посебно истакао да овакво поступање неће допринијети помирењу народа. Напротив, сматра он, ово ће несумњиво изазвати продубљивање кризе у БИХ. Оваквом одлуком Инцко је дао свој посљедњи поклон политичком Сарајеву.

– Требао се бавити извјештајем независне комисије, која је утврдила чињенично стање у вези Сребренице, а не наметати одлуке по жељама и упутствима. Инцко ће иза себе оставити политички немир који ћемо морати поправљати годинама, а народи у БиХ немају више тог луксуза нити воље да губе вријеме. Године нам пролазе у поправљању штете која нам се прави и доноси изван граница БиХ. Вријеме је да народи у БиХ не траже више памет у окружењу кроз институцију ОХР-а и слично, већ да сами преузму одговорност за ову земљу. Поручујем и овим путем међународној заједници – немојте нас више додатно свађати, пустите нас да нормално живимо. Народ у Републици Српској и БиХ само то жели – да живимо нормално – поручио је Ђокић.