Ђокић: Бити селефија није кривично дјело

БАЊА ЛУКА – Предсједник Одбора за одбрану и безбједност Народне скупштине РС, Петар Ђокић, тврди да "радикалних исламских селефистичких група има и у неким срединама у РС, али да њихово дјеловање није видљиво на начин као у Федерацији БиХ". Дао је примјер Брчког, те општине Сребреник, Горње Маоче, гдје живи једна заједница потпуно затворена, у […]

четвртак, 12 марта, 2009 / 10:00

БАЊА ЛУКА – Предсједник Одбора за одбрану и безбједност Народне скупштине РС, Петар Ђокић, тврди да "радикалних исламских селефистичких група има и у неким срединама у РС, али да њихово дјеловање није видљиво на начин као у Федерацији БиХ".

Дао је примјер Брчког, те општине Сребреник, Горње Маоче, гдје живи једна заједница потпуно затворена, у коју немају приступа ни институције власти.

Ђокић је, дајући дефиницију о томе шта су селафије, казао да не зна да ли такве особе уједно јесу и неко ко се може сматрати да ће угрозити сигурност.

По Ђокићевим ријечима селефије су "припадници радикалног ислама, који заговарају проповиједање ислама на изворан начин у вријеме када је ислам као религија зачет на простору данашњих арапских земаља, те који се не мире с тим да је дошло до било каквог облика прилагођавања ислама неким модерним трендовима како су то чинили босански муслимани".

На питање да ли је то кривично дјело, Ђокић је рекао "да не зна, те да мисли да није, а да је то један начин исповиједања вјере који је очигледно необичан за овај простор и јавно неприхватљив унутар припадника исламске вјере".

Након сједнице скупштинског одбора, која је била посвећена разматрању информације МУП-а РС-а о дјеловању радикалних исламских група у БиХ, селефистичких и других групација, Ђокић је рекао на прес-конференцији да су детаљи те информације тајни и не могу се саопћавати јавности.

Додао је да Одбор позива све друге сигурносне агенције у БиХ "да посвете одлучујућу пажњу дјеловању свих радикалних групација, а нарочито оних које су организиране на принципима селефистичких и других покрета".

Ђокић тврди да је "у БиХ видљиво дјеловање таквих организација и оно је чак нескривено за јавност".

Одбор је констатовао и да се морају, казао је, осигурати средства за техничко опремање МУП РС, да би могао да дјелује у сектору јавне сигурности те прати одређене активности и на тај начин буде у функцији заштите јавне сигурности.

Закључено је и да ће у сарадњи с Високом школом МУП РС, бити организована тематска сједница Одбора, а биће посвећена теми "дјеловања екстремних група у БиХ и радикалних организација, а посебно екстремних исламских организација".

Све то, навео је, организује се да се јавности "разобличи дјеловање таквих екстремних организација", јер уколико би "било видљиво дјеловање тих организација и била нарушена сигурност, онда би то имало и негативне политичке импликације на укупне односе у БиХ".