Ђокић: 80.000 људи у РС ради \’\’на црно\’\’

У Републици Српској 80 000 грађана ради "на црно” и нису евидентирани као запослена лица, изјавио је министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић. “То је отворени проблем за РС и институције Српске се њиме озбиљно баве”, рекао је Ђокић, одговарајући на питање шефа Клуба посланика ДНС-а Споменке Стевановић шта ресорно министарство и институције […]

уторак, 1 новембра, 2011 / 17:10

У Републици Српској 80 000 грађана ради "на црно” и нису евидентирани као запослена лица, изјавио је министар рада и борачко-инвалидске заштите РС Петар Ђокић.

“То је отворени проблем за РС и институције Српске се њиме озбиљно баве”, рекао је Ђокић, одговарајући на питање шефа Клуба посланика ДНС-а Споменке Стевановић шта ресорно министарство и институције РС планирају предузти ради спречавања сиве економије у РС.

Ђокић је напоменуо да је у Стратегији запошљавања указано на овај проблем и истакао да је у плану предузимање низа мјера ради заштите права радника.

Циљ Стратегије запошљавања РС 2011-2015. године, који је Скупштина усвојила крајем марта, јесте раст стопе запослености од осам одсто.

Документом је предвиђено да до краја 2015. године стопа дуготрајне незапослености треба да падне са 68 одсто забиљежених у 2010. години на 55 одсто, док стопа запослености код жена треба да порасте са 38,3 одсто забиљежених у 2010. години на 46 одсто.

До краја 2015. године стопа запослености код старијих лица треба да порасте са 40,5 одсто забиљежених у прошлој години на 48 одсто, док стопа запослености за младе треба да порасте са 22 одсто забиљежених у 2010. години на 30 одсто.0 КОМЕНТАРА

  1. За ово је крива власт, која постоји ради себе. Питам се за што постоји Пореска управа? Низашта. Тај орган треба под хитно укинути. У свакој нормалној држави, кад неком на градилиште дође финанс. полиција, ту нема зезања. Одмах се зна да ли је неки радник пријављен или не, да ли су за њега плаћени доприноси. Код нас фирма три године исплаћује плате, а не плаћа доприносе.

  2. Crni pero, ne govori svoju bruku. Ni ne znaš koliko ih ima takvih. Koliko plaćamo inspektora koji dobijaju ne samo ogromne plate, a nizašto, već uzimaju od gazda pare da ih ne kazne. Vlada RS, kompletna vlast je zločinačko udruženje koje svjesno i namjerno gura ovu našu RS u sunovrat.
    Ti mjesečno „zaradiš“ više nego što svi ljudi u mojoj ulici, plus tvoji pomoćnici, savjetnici, šoferi, telefon… Oooooo veliko si zlo, velika krvopija a koliko je takvih gadova koji žive na grbači našoj.
    Banditsku vlast treba proglasiti udruženom zločinačkom organizacijom, oduzeti vam sve što imate, i vašoj bližoj i daljoj porodici, i pošto nema one najteže kazne, a svaka druga je skupa za nas treba vas protjerati na Arktik.
    Za svoj narod ste zlikavci, jer prema njima sprovodite genocid uništavajući ga izgladnjivanjem.