Ђокић: 11 милијарди у енергетику, и Јужни ток приде

Република Српска биће једно од најважнијих енергетских подручја када је ријеч о инвестирању у енергетику у овом дијелу Европе, а планира да до 2030. у сектор нових извора енергије инвестира око 11 милијарди КМ, изјавио је министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић. Ђокић је у Београду, на Другој конференцији под називом "Одрживи развој […]

петак, фебруар 20, 2015 / 12:54

Република Српска биће једно од најважнијих енергетских подручја када је ријеч о инвестирању у енергетику у овом дијелу Европе, а планира да до 2030. у сектор нових извора енергије инвестира око 11 милијарди КМ, изјавио је министар индустрије, енергетике и рударства Српске Петар Ђокић.

Ђокић је у Београду, на Другој конференцији под називом "Одрживи развој енергетике у југоисточној Европи", рекао да је Република Српска значајну пажњу посветила питању инвестиција, као предуслову за бољу енергетску политику, и да је значајан енергетски потенцијал како на регионалном, тако и на европском простору.

"Тај план је већ у озбиљној фази реализације и тренутно се већ гради једна термоелектрана снаге 300 мегавата, која ће бити пуштена у пробни рад крајем новембра", рекао је Ђокић на скупу у Хотелу "Метропол", у организацији Бизнис инфо групе, под покровитељством Централноевропске иницијативе /ЦЕИ/.

Он је подсјетио на низ нових енергетских пројеката као што су систем хидроелектране /ХЕ/ "Дабар" са 160 мегавата снаге, ХЕ Улог од пет мегавата, ХЕ Мрсово 37 мегавата, ХЕ "Бочац" девет мегавата, Устипрача 17 мегавата, ХЕ на ријеци Босни 14 мегавата, а реализују се и многи пројекти мање снаге на појединим локацијама у Српској.

"Бројни пројекти су у току и многи ће бити зачети током ове и наредне године, тако да ће Република Српска бити једно од најважнијих енергетских подручја када је ријеч о инвестирању у енергетику у овом дијелу Еворпе", рекао је Ђокић.

Он је навео да је у току припрема за изградњу нова два термоблока ТЕ Угљевик 3, снаге два пута по 300 мегавата, што ће значајно допринијети повећању обима енергије која ће бити произведена на простору Српске, а допринијеће и енергетској стабилности и сигурности цијелог региона.

"Ми водимо рачуна да цјелокупна активност у овом сектору буде у складу са регулаторним оквиром за енергетску ефикасност, успостављен је Фонд за заштиту животне средине и енергетску ефикасност, и тако створен оквир чији су циљ уштеде у потрошњи енергије за око девет одсто", рекао је Ђокић.

С обзиром на географскии положај, додао је Ђокић, Република Српска са Србијом има дефинисане облике сарадње, споразуме о развоју сектора енергетике, посебно у изградњи нових енергетских капацитета на ријеци Дрини, као што је пројекат средња Дрина, који подразумијева изградњу више енергетских објеката.

Ђокић је подсјетио да су изградњу тог пројекта верификовали значајни органи Србије, Италије и Српске.

Он је рекао да Српска сада производи више од хиљаду мегавата и успијева да извезе око 20 до 30 одсто своје производње, односно вишкова енергије коју сваке године произведе, а то ће бити могуће постићи и наредних година.

Он је навео да је Српска у прилици да извози значајне количине енергије на тржишта, посебно у регион, са којим дијели енергетску судбину, али и да постоје додатне могућности које нису искоришћене.

Не губимо наду у Јужни ток

Министар индустрије, енергетике и рударства Републике Српске Петар Ђокић је рекао да Српска не губи наду да се идеја гасовода "Јужни ток" може вратити поново "на неки други начин", али је додао да ће се то питање рјешавати у сарадњи са Србијом.

Он је рекао да је Српска, када је ријеч о систему гаса и употреби гаса као енергента, и даље веома заинтересована да буде дио пројеката којима би се овај регион обезбиједио гасом.

"У овом тренутку гасовод `Јужни ток` је дошао у кризу, али ми не губимо наду да постоји рјешење и да се та идеја може вратити поново можда не на исти, али на неки други начин", рекао је Ђокић за Срну у Београду, гдје је учествовао на скупу о енергетици у региону.0 КОМЕНТАРА

 1. Немојте се секирати ЗОРА је ту,погледајте име, ЗЕЛЕНИ ОДРЖИВИ РАЗВОЈ, значи биће енергетика под народном контролом,биће ревизије.

  Мој приједлог влади је да не даје сагласности на било коју концесију, предлажем и оним који су добили лажне папире да не почињу радове, проћи ће као на Сутјесци и горе.

  Нема арчења ПРИРОДНИХ РЕСУРСА док не сједу родољуби и струка да видимо шта се мора, а шта је глад лопова, или поклон(мини-централа) дјетету за рођендан,као што хоће да ураде БИЗМИСМЕНИ у Палама на ријечицама Прачи и Бистрици које су скоро читаве године испод биолошког минимума.

  Питаћемо министре енергетике,грађевинарства и екологије, пољопривреде, водопривреде и шумарства многаопитања?

  Јуче сам прошао поред некад најљепшег и највећег кањона Српске и БиХ на ријеци УГРУ.

  Оно није злочин, оно је геноцид над природом, атракцијом која је сваке године могла донијети милионе марака од туризма,оно је силовање народа Кнежева и историјска брука за Републику Српску.

 2. Moram pohvaliti ovog našeg ribara.Stvarno je uporan u propagiranju svoje ZORE.Meni je drago zbog toga.
  Ja sam odrastao na rijeci Ugar koji ribar spominje u svom komentaru.Nekada je to bila divna planinska rijeka u kojoj je bila isključivo potočna pastrmka od riba.Mnoge sam kao dječak upecao na ruke pod kamenom.Priroda divna netaknuta.Za odmor idealno mjesto.Nažalost sve je to ljudska ruka promijenila i poremetila u borbi za stvaranje neke koristi.Sada Ugar nije rijeka.To je mali potočić,jer je veći dio vodene mase kanalisan i iskorišten za mini hidrocentrale.Sada je ruglo na sve strane.Što čovjek može pokvariti svojom pohlepom i neznanjem?Gde su granice ljudske gluposti i pohlepe?
  Kada drugi puta budeš prolazio mojim rodnim krajem moj ribare zastani i napi se vode sa izvora pored puta.Ništa ljepše ni slađe.Evo prilike da tvoja ZORA pokrene aktivnost na izgradnji punionice čiste prirodne vode sa Vlašića i da naš narod pije kvalitetnu vodu,a ne da milione maraka dajemo za uvoznu vodu sumnjivog kvaliteta.Evo predloga za razgovor sa resornim ministrom u Vladi RS i konstruktivan predlog koji ne iziskuje veća ulaganja.

 3. травничанин,

  наравно да ће се искористити планински извори за пунионице.

  Увозимо 150 милиона марака воде, 150 милона марака пива, увозимо…….

  Увозимо у Српску и БиХ преко 5 милијарди марака годишње хране, пића и глупости које можемо овдје производити за пар мјесеци обнављањем намјерно затворених фирми које су то радиле.

  Да није Кина далеко и хљеб би увозили да неће осанути, све то раде владе у спрези са увозним лобијима.

  Нисам ја упоран травничанине,то је стање духа, неко мора да тегли, мени би било важно да ја видим кроз твој коментар да разумијеш колика је снага наше идеје и програма.

  Колико смо копаља испред свих, од програма, до чојства и храбрости.

  Поздрав

Оставите одговор